Odense Marcipan
Odense Marcipan beskæftiger ca. 160 medarbejdere og har en årlig omsætning på ca. 350 mio. kr.
-Odense Marcipan har en omsætning på ca. 350 mio. kr.
-Der beskæftiges ca. 160 medarbejdere
-De har en kapacitet på ca. 20.000 tons marcipan
-Odense Marcipan er en af verdens ledende marcipanproducenter
Odense Marcipan er markedsleder i Skandinavien og forbrugerens, bagerens og industriens foretrukne leverandør
-Udover marcipan, produceres og markedsføres et sortiment af nougat, chokolade, nødder og mandler
-De er repræsenteret over det meste af verden, idet de har en høj eksportandel. Omkring 60% af produktionen eksporteres primært til -Nordeuropa/Skandinavien, men også til fjerne lande som Japan, USA, Kina, -Rusland og Australien
- De ejes af ORKLA, og indgår i ORKLA BRANDS under ORKLA Food Ingredients
- De er BRC certificeret
-Produkterne markedsføres under det kendte ODENSE-mærke og afsættes til bagerier/konditorier, detail samt catering-sektoren
-Ligeledes er der et større salg til kage- og konfektureproducenter, som anvender marcipan i en del af deres produkter
Historie
1909
Lauritz Thobo-Carlsen, bogholder, køber en lille marcipanfabrik i Dronningensgade i Odense. Kunderne er bagere og konditorer, der bruger meget marcipan, som de selv fremstiller fra gang til gang. Hans koncept er ensartet, frisk marcipan, industrielt fremstillet - ikke desto mindre foregår bl.a. smutning og stødning af mandlerne i store stenmortere i mange år ved håndkraft. De næste 30 år udvider Odense Marcipanfabrik til stadighed. Der kommer maskiner, og der indrettes logiske produktionslinier. Finsorteringen foregår dog - ligesom i dag - med det menneskelige øje.
1930'erne
Marcipanfabrikken begynder at udsende nye opskrifter til konditorer og bagere. Mange af de sidste 70 års tørkager stammer herfra, bl.a. den mest populære og længstlevende danske tørkage, Napoleonshatten.
1950'erne
Ny fabrik i Toldbodgade i Odense, med prøvebageri og laboratorium. Marcipanfabrikken begynder at eksportere. Der fremstilles 100 forskellige kvaliteter, fra fineste marcipanmasse af udelukkende mandler til bittermasse, som kun består af abrikoskerner. Fabrikken begynder at producere nougat, der laves af hasselnødder. Desuden forarbejdes hakkede nødder, mandelsplitter o.l. til bagere og kageindustri.
1961
Udnævnelse til Kongelig Hofleverandør.
1960'erne
Erfaringerne med nøddeprodukter fører til snackproduktion, og i 1963 lanceres saltede peanuts under navnet KiMS. Marcipanfabrikken bliver hurtigt Danmarks største snackproducent.
1991
Odense Marcipanfabrik overtages af den norske fødevarekoncern ORKLA. Odense Marcipanfabrik og Kims deles i 2 selskaber.
1994
Odense Marcipanfabrik ændrer navn til Odense Marcipan A/S.
1997-98
Produktionen af nougat og nøddeprodukter flyttes fra KiMS i Søndersø til Odense, og hele produktionen er nu samlet på ét sted. Odense Marcipan opnår ISO 9001 certificering.
1999
ORKLA køber den svenske marcipanproducent KÅKÅ AB med to marcipanfabrikker og grossistselskabet MaltCentralen. Odense Marcipan får ansvaret for marcipanproduktionen, der samles i Odense.
2000-2001
De følgende år gennemgår fabrikken en større udvidelse, og er nu én af verdens største marcipanproducenter.
2005
Odense Marcipan køber Bæchs Conditori i Hobro.
2006
Odense Marcipan vinder Fødevareindustriens pris for bedste Samarbejdsudvalg.
2007
Odense Marcipan køber Marcia Industri A/S og i september opnår Odense Marcipan BRC certificering.
Samme år kåres Odense Marcipan til Superbrands Business to Business.
2014
Odense Marcipan udvider med webshop, hvor privatpersoner får mulighed for at købe materialer og marcipanblandinger, der tidligere kun har været solgt til konditorer. Tjek Odense Marcipans webshop ud her.
Adresse
Toldbodgade 9-19
5000 Odense C
Kontakt info
Telefon: 63117200
E-mail: odense-marcipan@odense-marcipan.dk
Website
http://www.facebook.com/odense.marcipan