Studenterguidens Karriere -og Uddannelsestest 2.1

Der findes tusindvis af muligheder for dig, der endnu ikke har valgt en uddannelse, eller som måske vil starte på en helt ny? Om nogen, så ved vi bag Studenterguiden.dk, hvor svært det kan være, at finde ud af, hvor man skal starte. Derfor har vi lavet en uddannelsetest, der kun tager få minutter at gennemføre, men der kan give dig inspiration til hvor du skal starte henne eller måske ligefrem lede dig til drømmeuddannelsen, som du aldrig havde tænkt på før.

Uddannelsestesten bruger dine svar til at sortere i vores flere tusinde uddannelser ud fra mange parametre. Når det er færdiggjort, så præsenterer vi uddannelserne for dig. Hvis du er logget ind, så kan du endda let gemme de mest interessante uddannelser til din profil og sammenligne dem. Vi håber at kunne hjælpe dig på vej. 



Vil du betegne dig selv som et karrieremenneske?
Er lønnen vigtig for dig?
Vil du have noget imod svingende arbejdstider?
Ønsker du et job, hvor du har ansvar for andre kollegaer?
Kan du godt lide holdarbejde?
Kilde: Rigspolitiet
Er det vigtigt for dig, at have meget selvbestemmelse/ansvar i dit daglige arbejde?
Vil det passe dig bedst at have et arbejde med faste arbejdstider (8-16 job)
Kan du godt lide at planlægge, organisere og analysere?
Ser du dig selv som et kreativt menneske, kan du godt lide kunst, teater, lidt skæve idéer m.v.?
Går du meget op i sport, din fysiske form o.l.?
Synes du det er spændende at lære nye sprog, kulturer og rejse?
Vi du synes om at have mange rejsedage på dit kommende arbejde?
Vil du gerne have et arbejde, der indeholder meget praktisk arbejde?
Kunne du tænke dig at undervise andre mennesker?
Er du klar til at studere de næste mange år?
Har du allerede en gymnasiel uddannelse, eller vil du være klar til at tage en?
Tak for svarene. Resultaterne beregnes nu.
Hvad synes brugerne om denne test?
Samlet bedømmelse:
uddannelsestest ★★★★ 4.0 5 1

★★★★★
5 5 1
Det okey..:D Kan være måske flere svar muligheder..

★★★★★
5 5 1
It was helpful especially to those who doesn't know yet which path to take.

★★★★★
5 5 1
Testen virkede fin, og det var gode illustrationer så det ikke blev for kedeligt. En god test, som er ret hurtigt overstået.

★★★★★
5 5 1
Godt lavet. Kom nogenlunde hvad jeg forventede + nogle boblere!

★★★★★
5 5 1
Har prøvet en del tests som denne, men synes resultaterne ift. den relativt korte tid, der skulle bruges på input er flot ramt! Inspirerende.

★★★★
4 5 1
ok.okokokokokokok okokokokokok

★★★★
4 5 1
jeg synes den var meget god, for jeg fik nogen forskellige spørgsmål om jeg overhovedet var til nogen af de ting i stillte til mig. Jeg trykket ja til næsten mange af jeres spørgsmål fordi jeg var enige med de spørgsmål og synes de var interessant. Og har os tænkt mig at tag en teknisk skole efter niende klasse.

★★★★
4 5 1
jeg synes den er rigtig god og kommer med de spørgsmål der passer ind til og intressere mig

★★★★
4 5 1
Udmærket testsom kommer med nogle udmærkede bud.

Sådan finder du den rette uddannelse og karriere for dig

Mange vælger ofte en uddannelse uden egentlig at vide, hvad man gerne vil arbejde med. Dette kan enten være en positiv ting eller en negativ ting. Det positive ved denne måde, at vælge uddannelse på, er at man begynder på noget ud fra interesse og senere kan finde ud af, hvilket job man er interesseret i at få efterfølgende. Det kan også være en måde, at lære sig selv og sine interesser bedre at kende, og ikke at låse sig fast på ét bestemt job, uden at have givet de andre jobmuligheder i branchen en chance. Det negative aspekt ved at vælge en uddannelse uden at vide, hvilket slags arbejde, man gerne vil have, er derimod at man senere hen kan finde ud af, at de jobmuligheder, der er inden for den uddannelsesvej man har fulgt, egentlig ikke interesserer én. Nu tænker du sikkert: ”Jamen, hvordan skal jeg så vælge den rette uddannelse og karriere?”. Dette har vi forsøgt at give et svar på her.

  1. Giv dig selv ro til at vælge

Det er først og fremmest vigtigt, at du ikke haster ud i at vælge en uddannelse og karrierevej for dig, da det trods alt er et stort valg at tage og noget, som du vil bruge resten af dit liv på. Hvis du ikke er klar til at vælge uddannelse efter gymnasiet, så kan det være en god idé at vente med at tage dette valg og i stedet arbejde eller tage ud at rejse, hvis du har skrabet penge sammen til det. Nogle gange kan en rejse give dig svaret på, hvad det rette uddannelsesvalg er for dig, hvis du f.eks. arbejder frivilligt som lærer, pædagog eller måske på et hospital, hvor du eksempelvis kan finde ud af, om du vil være sygeplejerske eller læge. En rejse kan også berige dig i dit uddannelsesvalg, hvis du kommer i nærkontakt med andre kulturer og nye mennesker og på den måde lærer noget nyt af det og dem. Har du måske boet hos en familie i udlandet, hvor den ene har været dygtig til at lave mad og har lært fra sig, kan det være at du kommer hjem fra din rejse med visionen om, at dygtiggøre dig som kok og åbne din egen restaurant. Hvis du derimod vælger at arbejde efter gymnasiet, kan det være at du finder ud af, at du vil fortsætte med at arbejde i den branche og ikke vil uddanne dig i noget andet. Ofte vil man også få muligheden for, at uddanne sig videre, så man har et bevis for det man kan, hvis man gerne vil have en højere stilling i det arbejde, man allerede har fået efter gymnasiet.

I dit valg af uddannelse, er det desuden vigtigt, at du husker på, at det er dig og din fremtid det handler om, og ikke din familie, venner eller andre nære relationer, der skal påvirke dit valg. Du behøver ikke at læse jura, fordi begge dine forældre har gjort det, og du behøver ikke at studere til pædagog, fordi alle dine venner gør det eller siger, at du burde gøre det. Find ud af, hvad der føles rigtigt for dig og hvad der vil passe til dig som person.

  1. Skriv dine interesser ned

I forlængelse af punkt 1, kan det være en god idé, at notere dine interesser, hvis du ikke automatisk har fundet frem til dem gennem dit udlandsophold, din periode i arbejde efter gymnasiet eller blot lige efter, at du er gået ud af gymnasiet. Du behøver ikke at notere alle dine interesser på én gang, hvis du ikke kan huske dem alle lige med det samme. Vær dog sikker på, at det er en reel interesse for dig, og ikke bare noget, som du ville ønske, at du var interesseret i. Det nytter f.eks. ikke noget at skrive, at du er interesseret i politik, hvis du ikke læser eller ser tv-nyhederne dagligt og holder dig opdateret. Har du eksempelvis arbejdet i en børnehave efter gymnasiet og fundet glæde i det, kan du notere arbejde med børn eller mennesker generelt som en interesse.

  1. Find de uddannelser, der passer til dine interesser

Når du har noteret, hvilke reelle interesser du har, kan du begynde at søge efter de uddannelser, som passer til. Begynd med en enkelt interesse og undersøg ud fra den, hvilke uddannelser der passer til og som du selv synes lyder spændende. Sæt dig derefter ind i hver enkelt uddannelse, som fanger din interesse, og notér fordele og ulemper ved dem hver især. De fordele og ulemper du noterer bør først og fremmest være efter dit synspunkt og hvor mange fag under uddannelsen, du finder interessante. Derefter kan du notere fordele og ulemper i forhold til, hvor gode jobmuligheder, der er ved uddannelsen. Når du har fundet ud af, hvilke uddannelser af dem du har fundet, der har flest fordele i dine øjne, kan du indskrænke listen, så du har et klart overblik over, hvilke uddannelser du vil søge ind på. Når man søger ind på uddannelserne, skal man altid sætte dem i rækkefølge efter hvilken man er mest interesseret i, så dette bør du også gøre for dig selv inden du skal gøre det under ansøgningsproceduren.

De mest populære uddannelser

Du kan også lade dig inspirere eller bare orientere dig om, hvilke uddannelser, som flest har søgt ind på hvert år, for at finde ud af, hvor sværhedsgraden ligger i forhold til at blive optaget på uddannelsen. Det kan være en fordel, at søge ind på en uddannelse, hvor der ikke er særlig mange, der søger ind, da det derved er nemmere for dig at blive optaget. Det kan dog også være en ulempe, hvis det viser sig, at grunden til at folk ikke søger ind på uddannelsen er fordi, at der er få eller ikke så gode jobmuligheder.

I år 2018 har der været hele 6.379 ansøgere til pædagoguddannelsen og lige i hælene kommer de 5.109 ansøge til sygeplejerskeuddannelsen. Uddannelser som medicin, psykologi, folkeskolelærer og socialrådgiver er også blandt dem, hvor der er flest ansøgere.