Parken

Parken


I Parken kan du se landsholdet i fodbold spille, FCKs hjemmekampe, samt en række store koncerter og arrangementer. Ud over dette er det også muligt at leje mødelokaler til afholdelse af konferencer o.l. Er du til fodbold er FCKs hjemmekampe ofte fantastiske idet der i gennemsnit er intet mindre end 21.000 tilskuerer til hver kamp.

Parkens historie

Den første Idrætspark på dette sted - matrikel nr. 4376 - blev indviet den 25. maj 1911. På 80 sæsoner nåede der at blive spillet i alt 233 landskampe på den gamle bane.

Hockeybanen, Cementen og B93-langsiden, også kaldet "Den billige langside", blev revet ned i november 1990.

Den 15. november 1990 startede nedrivningen og den 1. september 1992, blev det nye nationalstadion, nu kaldet PARKEN, sådan som Københavns Idrætspark altid havde heddet i folkemunde, indviet.

Tribune D = Den gamle tribune
Det eneste der var tilbage af den gamle Idrætspark, var den tribune, som blev kendt som "Den Dyre langside", og som blev indviet i 1956. De nederste 16 rækker blev fjernet, så der var plads til at bygge en scene op til koncerter. Desuden blev tribunen "shinet" op med farver og nye sæder, samt en ny farvet betonskal, så den faldt ind med de nye tribuner. Den dyre langside måtte herudover finde sig i at være blevet til kortsidetribune, efter at banen var blevet vendt 90 grader.

Foran den gamle tribune var lagt et stykke med SF-sten, der kan tåle belastning af trucks og andet tungt grej, når koncertscenen opbygges med ryggen mod den gamle tribune.

D-tribunen har nu også set sine sidste dage, da nedrivningen begyndte i december 2007 for at gøre plads for en ny, topmoderne tribune, der stod klar i sommeren 2009 og går under navnet SuperBest-tribunen.

Hvem byggede PARKEN?
Arkitektfirmaet Gert Andersson stod for stadion mens C.F. Møllers Tegnestue stod for kontorhusene. Ingeniørfirmaet var Claus Nielsen, og indtil tre måneder før åbningen var hovedentreprenøren JPC, der imidlertid i lighed med en række andre storentreprenører måtte kaste håndklædet i ringen.

Andet
Foruden at være Danmarks nationalstadion og dermed fast hjemmebane for landsholdet, spilles pokalfinalen hvert år på Kr. Himmelfartsdag. Desuden er PARKEN hjemmebane for F.C. København.

Til koncerter overdækkes plænen med Terra Plas plader som er udviklet i England. Disse plader skåner plænen maximalt, samtidig med at de tåler stor belastning. Pladerne er transparente og med lufthuller, og undersøgelser viser at græsset rent faktisk vokser hurtigere under pladerne end i fri luft.

I modsætning til den gamle Idrætspark er alle cirka 38.065 pladser siddepladser, hvorfor den sikkerhedsmæssige risiko er stærkt formindsket. UEFA kræver, at alle pladser er siddepladser.

Anlæggets udformning er inspireret af de nye stadions, der blev bygget under VM i Italien i 1990 og trods sin størrelse giver det indtryk af tæthed og intimitet. Rent faktisk er ingen steder mere end 100 meter fra begivenhederne på banen til den bageste siddeplads. Fra det øverste sæde og ned til jorden er der 32 meter.

I byggeperioden var PARKEN Danmarks næststørste byggeplads, kun overgået af Storebæltsbroen. I gennemsnit ankom der i byggeperioden en lastbil til pladsen hvert kvarter.

I forhold til tidligere kan publikum glæde sig over nogle af de bedste servicefaciliteter i Europa. Der er indrettet cirka 80 serviceboder til salg af øl, vand, is, pølser med videre, og der er rig mulighed for at tømme en fyldt blære, idet der er en halv kilometer toiletter.

Der befinder sig på stadion i alt 58 indgangsmøller, hvorfor det er muligt at tømme et fyldt stadion på under 10 minutter.




Adresse

Per Henrik Lings Allé 2
2100 København Ø


Kontakt info

Telefon: 35 43 31 31


E-mail: info@parken.dk


Website

Parken's website



Parken
Parken
Parken
Parken