Surveillance Operator i Flyvevåbnet

By Offentlig støtte Uddannelseskategori Varighed Adgangskrav Uddannelsesinstitution
Aarhus Lønnet praktik Forsvarets uddannelser 1 år Folkeskole Forsvarskommandoen
By Aarhus
Offentlig støtte Lønnet praktik
Uddannelseskategori Forsvarets uddannelser
Varighed 1 år
Adgangskrav Folkeskole
Uddannelsesinstitution Forsvarskommandoen
Surveillance Operator i Flyvevåbnet

En Identification Operator, tidligere kaldet Surveillance Operator, i Flyvevåbnet overvåger det danske luftrum ved hjælp af moderne radar- og kommunikationsudstyr. Arbejdet forudsætter et tæt samarbejde med resten af varslingsteamet samt andre NATO-integrerede luftforsvarssystemer.


Det er den person man altid ser på film, som gør den overordnede opmærksom på at der er et uidentificeret objekt på radaren og kalder dem op for at bede dem om at identificere sig selv.


Nogle af de opgaver man kan forvente at skulle udføre inkluderer opdagelse, identifikation og rapportering af fly. 


Det kræver et tålmodigt sind at sidde med øjnene rettet mod skærmen for at afvente uventede objekter. Men der sker altid noget i luftrummet, så du lærer hurtigt at finde mønsteret i hvilke objekter der har tilladelse til overflyvning og hvilke der ikke har.


Der vil sandsynligvis blive en større efterspørgsel for denne slags medarbejdere efterhånden som der kommer flere og flere UAV’er eller droner og disse bliver større og mere avancerede.


I militæret bruges UAV’er også mere og mere, så et eventuelt overraskelsesangreb kunne man godt forestille sig ville foregå ved hjælp af disse droner. Derfor er jobbet meget vigtigt.


Især i tider hvor potentielle stormagter som Rusland rasler med sablen for at vise sig frem er det vigtigt med en Identification Operator, som kan bede de russiske fly om at vende om eller identificere sig, hvis de ikke har noget at gøre i det danske luftrum.


Du skal have Hærens basisuddannelsen for at kunne blive optaget på denne uddannelse.


Selve uddannelsen starter med en uges praktik på flyvastation Karup, hvor du lærer de forskellige arbejdsrutiner og lærer at bruge det forskellige udstyr i kontrol- og varslingssystemet. Derefter skal du på et teoretisk grundkursus i varsling, systemkendskab, radarteori, bestemmelser for flyvning, praktisk træning m.v.


Du kan forvente at blive udsendt efter endt uddannelse.


Jobmuligheder

Surveillance Operator i FlyvevåbnetAnsøgningsfrister

Se venligst: Forsvarets Uddannelsers website