Klaver/keyboardlinje

By Offentlig støtte Uddannelseskategori Adgangskrav Uddannelsesinstitution
Hele Danmark Ingen SU eller løn Højskolekurser Ingen Den Rytmiske Højskole
By Hele Danmark
Offentlig støtte Ingen SU eller løn
Uddannelseskategori Højskolekurser
Adgangskrav Ingen
Uddannelsesinstitution Den Rytmiske Højskole
Klaver/keyboardlinje

På klaver/keyboardlinjen vil du få soloundervisning i klaver, klaverworkshop og spille klaver på et sammenspilshold. Derudover er der en lang række fag, nogle fælles for alle, andre er valgfag. Udenfor undervisningstiden er alle vores faciliteter åbne, så der fx kan øves, spilles i fritidsbands eller laves studieindspilninger.


Der arbejdes især med akkorder, spil efter becifring, voicing, og forskellige metoder til improvisation, og du vil også komme til at snakke om forskellige gode værktøjer så som hørelære, intervaltræning og aflytning.


Klaver og Keyboards dækker over et meget bredt område indenfor den rytmiske musik i dag. Klaver eller flygel er naturligvis hovedinstrumentet, men i kraft af de uanede klangmuligheder indtager keyboards uden tvivl en lige så vigtig plads i musikken. Tænk blot på vintage keyboards fra 70'erne som f.eks. Fender Rhodes, Wurlitzer, Hammond B3 og gamle analoge synthesizere.Klaverworkshop


Der ligger et modul med en klaver/keyboard-workshop i alle almindelige skema-uger. Her er alle klaverelever samlet i en workshop hvor tekniske og musikalske problemer af enhver art kan tages under behandling. Faget giver også et fint udbytte på det sociale plan, idet du får en god mulighed for at lære dine "instrument-kolleger" bedre at kende, dvs. Du får en god forståelse for at hjælpe og inspirere hinanden. Faget ændrer karakter flere gange i løbet af semestret og byder også på store workshops i salen for hele musiklinjen.


Soloundervisning


Ved klaveret arbejder vi med teknik (fingersætning, håndstilling m.m.), feeling, voicing og improvisation, og på keyboards arbejder vi med de meget forskellige roller der er i musikken for keyboardspilleren. Herunder valg af lyde, synthesizerens opbygning og muligheder. Der arbejdes med noder og becifring, men også dét at lære musik "på øret". At lytte numre eller soloer af og bruge idéerne i en anden sammenhæng eller i egne numre, er en fantastisk metode til at lære at forstå instrumentets muligheder. Det er meget inspirerende og nok det vigtigste værktøj af alle. Soloundervisningen tager naturligvis udgangspunkt i dit niveau. Desuden er det også vigtigt at tilrettelægge undervisningen i forhold til dine aktiviteter i øvrigt på sammenspilshold og i fritidsbands på højskolen. Hensigten er at give dig de bedste muligheder for at afprøve metoder og idéer fra soloundervisningen i en aktuel sammenspils-situation. At få inspiration og "blod på tanden" til at gå videre med musikken.


Sammenspil


Forskellen på en god solopianist og en rigtig keyboardist/pianist i et band, er ikke uvæsentlig. Her er dit 'touch', din smag og valget af lyde bl.a. med til at definere en personlig stil, og bandets 'sound'. I sammenspil vil du få en indføring i grundlæggende accordpedements principper samt øvelse og vejledning i discipliner som: Koordinations/rytmetræning, improvisation, programmering af lyde, becifringslære og udvidelsesmuligheder.


Linjetimer


Dette er et ugentlig 2-lektioners modul som vil ændre indhold i løbet af semestret. I starten vil der være niveaudelt teori/hørelære for alle, men efter ca. 4 gange vil der blive mulighed for, at vælge mellem forskellige linjerelaterede fag. Det kan fx være; - SDS (Sang, Dans og Spil) - Teori og hørelære - ”Open Door”, ”Fri Improvisation”, eller Intuitiv Improvisation - Improvisation - Sangworkshop - Rotation


Udstyret


Som klaver/keyboardspiller kan du gå på opdagelse i et bredt udvalg af keyboards og akustiske instrumenter. Der står tre flygler på skolen. I salen finder du et Steinway B, i øve 3 et Sauter og i øve 2 et Yamaha. Desuden har vi et Yamaha klaver i øve 1. Der er naturligvis også stage-piano og synthesizer i alle vores øvelokaler. Bl.a. Yamaha P-200, P-80. Korg Triton og Motif-6 samt Clavias Nord Lead 2 og Nord Electro.