Glaspustning og Ovnformet glas

By Offentlig støtte Uddannelseskategori Adgangskrav Uddannelsesinstitution
Hele Danmark Ingen SU eller løn Højskolekurser Ingen Engelsholm Højskole
By Hele Danmark
Offentlig støtte Ingen SU eller løn
Uddannelseskategori Højskolekurser
Adgangskrav Ingen
Uddannelsesinstitution Engelsholm Højskole
Glaspustning og Ovnformet glas

Glaspustning på Engelsholm giver dig mulighed for at lære og udforske glaskunst på et højt plan, med professionelt udstyr og engagerede, erfarne lærere, som selv er kunstnere.

Du kommer til at arbejde med glaspustning, ovnformet glas, glasstøbning m.m. Der tilbydes 16 ugentlige lektioner på linjefagene.

Glaspustning er et 2000 år gammelt håndværk. De teknikker, man brugte dengang, er identiske med de teknikker, vi bruger i dag. Glaspustning er varmt, hurtigt og temperamentsfuldt.

På Engelsholm kan du opleve et fascinerende værksted, hvor der arbejdes med 1150 grader varmt, fl ydende glas. Engelsholm er en af de eneste højskoler i Danmark, som tilbyder glaspustning

I arbejdet med ovnformet glas, har man kontrol over tingene, og der er tid til grundige overvejelser omkring design, funktion, form, farve og dekoration.

Du bliver sat grundigt ind i arbejdet med brændingsteori, programmering af ovnens computer og forskellige brændingsformer: fusing, tack-fusing og slumping. Vi arbejder med BullsEye glas og float/ vinduesglas.

De forskellige værksteder indbyder til projektorienteret undervisning, hvor forskellige glastyper og teknikker udfordrer hinanden.

Da højskolen råder over både et glaspusteri og et værksted for ovnformet glas, er her en helt enestående mulighed, der ikke findes ret mange steder, for at fordybe sig i alle perspektiver af arbejdet med materialet glas.

Glasværksteder er udstyrede med mange arbejdsstationer, hvilket både giver mulighed for at arbejde skulpturelt og fremstille brugsting i eget design.

Vi tilbyder også undervisning i mere avancerede teknikker så som venetianske og traditionelle nordiske fremstillingsmetoder.

Som en del af undervisningen får du en grundig introduktion i brug af glasværksted, glasovne, værktøj m.m.

Ovnformet glas

Ovnformet glas er din mulighed for at lære arbejdet med fremstilling af 2-dimensionelle værker som f. eks relieffer.

For at fremstille et produkt i ovnformet glas, skal der først laves en ”mursten” i blåler. Der kan presses forskellige ting ned i leret, så aftrykket sidder ”inde i” glasset. Ellers der kan bygges mindre figurer ovenpå leret, så aftrykket ”går ud af” glasset.

Leret skal efterfølgende støbes ind i en gipsform. Når gipsformen er hærdet, fjernes leret, og formen er klar til at blive fyldt op med støbeglas. Formen sættes ind i ovnen til støbning. Der arbejdes med ufarvet støbeglas og farvet Bulls-Eye glas.

Der vises eksempler på støbte relieffer. Hvordan blandes gipsmassen. Beregning af ovnprogram. Placering af støbeforme i ovnen. Efterbehandling af de støbte relieffer.

Forløbet Ovnformet Glas indeholder følgende fag / lektioner:

- Introduktion til fusing/slumping – optakt til serigrafi.

- Billedkunst, glas og keramik ( fælles projekt ) Serigrafi

- Støbning af skulpturer i glas

- Fusing af Murini og Højkant-fusing

- Støbning og mixed media