Fighter Controller i Flyvevåbnet (Karup)

By Offentlig støtte Uddannelseskategori Varighed Adgangskrav Uddannelsesinstitution
Aarhus Lønnet praktik Forsvarets uddannelser 1 år Folkeskole Forsvarskommandoen
By Aarhus
Offentlig støtte Lønnet praktik
Uddannelseskategori Forsvarets uddannelser
Varighed 1 år
Adgangskrav Folkeskole
Uddannelsesinstitution Forsvarskommandoen
Fighter Controller i Flyvevåbnet (Karup)

Hvis du uddanner dig til Fighter Controller i Flyvevåbnet fungerer du som pilotens mand på jorden, hvorfra alle fly-operationer er styret.


Jobbet som Fighter Controller i Flyvevåbnet er meget udfordrende både fagligt og personligt, idet du skal være med til at træffe beslutninger hurtigt, som piloten skal handle ud fra.


Fighter Controlleren hjælper piloten ved at give ham det taktiske billede omkring hans fly og støtte i forskellige slags luftoperationer.


Det er lidt ligesom et computerspil, hvor du kan se på en skærm hvor piloten befinder sig, og du kender hans mission, så du ved hvor han skal flyve hen. Samtidig kan du se eventuelle fjender på radaren, så du kan guide ham efter målet. Som pilot kan det være svært at se det samme fra luften som du kan se. Desuden dækker flyets radar kun et mindre område end du kan se fra jorden med din radar. Det fungere sådan set meget som en navigatør i en rallybil, så det er vigtigt at der er en god forståelse imellem Fighter Controlleren og piloten.


Du kan risikere at blive ligeså stresset som piloten, men ofte gælder det om at handle hurtigt og holde hovedet koldt. Så må du efterfølgende se om det var den rette beslutning. Det vigtigste er bare at få piloten sikkert på vingerne og sikkert ned igen.


Når du kommunikerer med piloten foregår det på engelsk. Fighter controllers bruges både til træningsflyvninger, men også under rigtige operationer i de lande vi deltager aktivt med vores flyvevåben i.


Uddannelsen til Fighter Controller i Flyvevåbnet starter med en uges praktik på flyvestationen i Karup, hvor du får indblik i arbejdsrutiner og brugen af det udstyr en Fighter Controller i Flyvevåbnet benytter sig af.


Efter praktikken starter et teoretisk grundkursus i varsling, systemkendskab, radarteori, bestemmelser for flyvning, praktisk træning og lignende. Herefter skal teorien omsættes til praksis løbende på flyvestationen.Jobmuligheder

Fighter Controller i FlyvevåbnetSpecielle adgangskrav

10. klasse, 2 dages optagelsesprøve, fysiske tests, skriftlige tests, personlig vurdering, prøver i simultankapacitet og rumsans samt en del lægeundersøgelser.Ansøgningsfrister

Se venligst: Forsvarets Uddannelsers website