Dansk - Bacheloruddannelser

By Offentlig støtte Uddannelseskategori Varighed Adgangskrav Uddannelsesinstitution
København, Aarhus, Odense, Aalborg, Roskilde, Kolding SU berettiget Bacheloruddannelser 3 år Gymnasiel Syddansk Universitet Odense
Københavns Universitet
Århus Universitet
Aalborg Universitet
Syddansk Universitet Kolding
Roskilde Universitet (RUC)
By København, Aarhus, Odense, Aalborg, Roskilde, Kolding
Offentlig støtte SU berettiget
Uddannelseskategori Bacheloruddannelser
Varighed 3 år
Adgangskrav Gymnasiel
Uddannelsesinstitution Syddansk Universitet Odense
Københavns Universitet
Århus Universitet
Aalborg Universitet
Syddansk Universitet Kolding
Roskilde Universitet (RUC)
Dansk

Dansk er et studie, hvor du kan dykke ned i alt den spændende litteratur, der er skrevet af danske forfattere. Læs f.eks. Søren Kirkegaard, Ib Michael, Michael Strunge, og Tom Kristensen og opnå herved en bred forståelse af deres betydning for dansk litteratur, og hvorledes de har tolket og forholdt sig til samfundsudviklingen og ofte forfattet kritiske digter, romaner, tekster eller lign. På Dansk- studiet skal du ligeledes lære at analysere tekster på et sprogvidenskabeligt plan, samt mestre flere discipliner inden for litteratur- og kunstteori.


Hvis du er lidt af en læsehest og gerne vil bruge din fritidsinteresse i en spændende uddannelse, så kig nærmere på Dansk.


Studiet af Dansk er både et studie af det danske sprog i form af sproganalyse, men også af dansk litteratur sat ind i de forskellige tidsaldre og kulturperioder, der har domineret i Danmarkshistorien.


Du kommer til at beskæftige dig med discipliner som sproganalyse, tekstanalyse, retorik, digte og poesi, de fremherskende "ismer" i Danmarkshistorien, nutidens medier som IT og deres udtryksform i det danske sprog, samt meget mere.
Du stifter bekendtskab med videnskabelige teorier og metoder til at analyse og fortolker tekster med, og du lærer at sætte litterære værker i relation til deres samtid og den sammenhæng de skal læses i.

Danskstudiet har også en erhvervsmæssig vinkel, hvor du lærer at bruge det danske sprog som kommunikationsmiddel i relevante sammenhænge som for eksempel udfærdigelse af markedsføringsmateriale, retskrivning af virksomhedsinformation til stakeholdere og andre relations specifikke aktiviteter.


Bemærk at dansk ikke er en fuldtidsuddannelse, så du skal kombinere den med en anden deltidsuddannelse, som et andet sprog eller noget kulturelt, som historie eller filosofi.



Dansk studiet går også under navnet Nordisk sprog og litteratur, da uddannelsen også indeholder litteratur fra vores nordiske nabolande.


Ved at studere nordisk sprog og litteratur kommer du til at forstå vores fælles kulturarv, der strækker sig til tilbage til vikingetidens blodige kampe og op til nu. Der studeres ikke blot kendt litteratur af Oehlenschläger, Holberg og Johannes V. Jensen. Der studeres også lyrik fra forfatterskolen, reklamer, fotografi, film samt det nye sprogbrug inden for chat, IT og SMS.

Fokus på uddannelsen ligger på den danske litteratur, men du vil også skulle stifte bekendtskab til litterære værker fra Norge og Sverige. Der skal også studeres aktuelle kulturteorier og moderne massemedier som Internettet, MTV og dogmefilm. Du vil undervejs lære at analysere, begribe og formidle de nordiske landes sprog og litteratur på en kritisk måde. Samtidig vil du tilegne dig en betydlige viden om kommunikation. Hvad du vil fordybe dig i af de områder har du stor indflydelse på selv, det kan f.eks. være inden for litteratur, medier, sprog, kultur eller en kombination af disse.

På studiet vil du skulle studere sprog. f.eks. kan du dykke ned i brugen af chat på Internettet, eller sindslidendes udtryksformer. Herved opnår du et godt kendskab til de mange måder sproget bruges på og du lærer om den grammatiske opbygning samt hører om filosofiske teorier omkring sprogets betydning.

Faget er et stort fag med omkring 900 studerende. Undervisningen deles op på hold af 30-45 studerende og foregår som et samspil imellem dig, dine medstuderende og underviseren. Herved er du aktiv i undervisningen og har et medansvar for undervisningen. Ofte foregår det på den måde at en studerende, eller underviseren, fremlægger en tekst, som herefter diskuteres i klassen. Det er derfor vigtigt med læsegrupper, som man kan støtte sig til på studiet, der også fungerer som et forum for en faglig debat.

Der er ofte seminarer og gæsteforelæsere på Nordisk sprog og litteratur. Det kunne være om islandske sagaer, moderne realisme eller om danske film. På studiet er der også forskellige foreninger, der kan sætte dig i kontakt med ligesindede studerende. Kakofoni er fagets foredragsforening, der jævnligt arrangerer aftenforedrag med forskere, forfattere og andre kulturpersonligheder. En gang ugentligt er der ydermere fredagsbar. Den er kendt som le boN. Bladet Vandfanget skal heller ikke snydes for omtale. Det holder dig orienteret om hvad der sker på studiet og i det litterære miljø.

Alt i alt gør nordisk sprog og litteratur dig til en dygtig formidler. Du vil blive dygtig til at arbejde med sproget og kommunikere om og i den danske kultur.


Jobmuligheder

Underviser på gymnasium eller universitetet, højskolelærer, journalist på radio/TV/avis, kreativ skribent på medie- eller reklamebureau, konsulent på projekter som inddrager sprog eller litteratur - men ultimativt er det op til dig selv at definere dit drømmejob, eftersom Dansk studiet har utrolig mange facetter og muligheder i sig.



Specielle adgangskrav

Dansk A, Engelsk B, Historie B eller Idehistorie B eller Samtidshistorie B



Relaterede studenterjobs

Du kan med fordel vælge at tage et studiejob som Tutor, tekstforfatter hos online virksomheder der laver hjemmesider til at øge deres ranking på Google, på et reklamebureau, eller måske bare lave din egen lille bibeskæftigelse hvor du tilbyder korrekturlæsning og tekstforfatning.