Sygeplejerske

By Offentlig støtte Uddannelseskategori Varighed Adgangskrav Uddannelsesinstitution
Hele Danmark SU berettiget Professionsbachelorer 4 år Gymnasiel Sygeplejerskeuddannelsen i Århus
/HeleDanmark/byguidested
University College Lillebælt
/HeleDanmark/byguidested
University College Syd
University College Syddanmark
University College Nordjylland
University College Nordsjælland
VIA University College
By Hele Danmark
Offentlig støtte SU berettiget
Uddannelseskategori Professionsbachelorer
Varighed 4 år
Adgangskrav Gymnasiel
Uddannelsesinstitution Sygeplejerskeuddannelsen i Århus
/HeleDanmark/byguidested
University College Lillebælt
/HeleDanmark/byguidested
University College Syd
University College Syddanmark
University College Nordjylland
University College Nordsjælland
VIA University College
Sygeplejerske

At være sygeplejerske er et meget omsorgsfuldt og krævende arbejde. Men samtidig er det også en af de vigtigste jobfunktioner i verden. Vores samfundsudvikling og de ressourcer vi har tilgængelig har i løbet af oplysningstiden ændret sig så meget at vi nu kan redde mange flere liv end man kunne før i tiden.


Selvom det, at redde liv, er en nobel opgave, er det dog ikke det eneste en sygeplejerske har til opgave. Der er mange andre både omsorgsmæssige og administrative opgaver. Desuden skal sygeplejersken have et stort kendskab til behandlingsmetoder og effekter af medicinering. Det er også sygeplejersken der tager sig af patienten når der skal lægges venflon og dosere medicin.


Det er dit job, som sygeplejerske, at holde patienter smertefri og gøre deres ophold på sygehuset så behageligt som muligt.


Det er den daglige omsorg der udgør det meste af en sygeplejerskes opgaver. Der er meget ansvar forbundet med jobbet. Du står nogle gange med livet i hænderne, hvor det kan gå begge veje. Det er derfor meget vigtigt at du har en god psyke, da du ofte kan være ude for nogle uventede eller ubehagelige oplevelser.


Nogle af de mere ubehagelige oplevelser kunne være hvis man tager imod patienter der har været involveret i en ulykke eller folk der har taget deres eget liv. Det kan også være en kriminel der er blevet stukket ned, som kommer ind med politieskorte.Og så er der alle de pårørende. Det er et lige så stort ansvar og opgave at tale med de pårørende. Hvis det er en familie med et barn der har en hjertefejl, eller gennemgår en større operation, eller de er pårørende til en patient med kræft, så er det vigtigt at kunne udvise empati.


Der er mange forskellige typer af sygeplejersker til hver afdeling, men som udgangspunkt kan en uddannet sygeplejerske varetage de fleste opgaver på de fleste afdelinger.


Som sygeplejerske kan du få en meget varierende arbejdsuge, da der altid skal være nogen på arbejde. Derfor kan du både få dagvagter, aftenvagter og nattevagter.


 


Uddannelsen som sygeplejerske tager tre et halvt år og du er professionsbachelor når du er færdiguddannet. Du kan altid videreuddanne dig senere, da der er behov for sygeplejersker på alle niveauer også de specialuddannede.


Du skal i praktik flere gange i løbet af uddannelsen. Det er en god ide at vælge den afdeling du ønsker at blive ansat på efterfølgende, da du lettere vil få job, når de kender dig og du kender gangen på afdelingen. Men hvis du ikke ved endnu, hvilken afdeling du ønsker at arbejde på, så prøv dig frem med nogle meget forskellige afdelinger, så du får en fornemmelse af, hvordan der er på afdelingen.


Under uddannelsen til sygeplejerske vil du blive undervist i flere forskellige teoretiske fag, der giver dig de krævede kompetencer. F.eks. vil du bliver undervist i folkesundhedsvidenskab samt sygeplejebegreber og -modeller. Du vil også lære at håndtere emner som død, angst og smerte.


Dit job, som færdig sygeplejerske, vil typisk være på hospitaler, i kommunens hjemmepleje, på plejehjem, i ældrecentre samt hos praktiserende læger. Det giver dig også muligheden for at arbejde for humanitære organisationer i hele verden. Blandt andet i verdens brændpunkter, hvor der er krig og mange har behov for behandling.


Derudover er det også muligt at komme til at arbejde i Norge eller Grønland, hvor der altid er efterspørgsel på sygeplejersker til en god løn.


Jobmuligheder

SygeplejerskeSpecielle adgangskrav

Gymnasial eksamen eller fire enkeltfag + erhvervserfaring eller social- og sundhedsuddannelsen + specifikke adgangskravRelaterede studenterjobs

Medhjælper i hjemmeplejen, på hospitaler o.l.