Smed

By Offentlig støtte Uddannelseskategori Varighed Adgangskrav Uddannelsesinstitution
Hele Danmark SU & elevløn Erhvervsuddannelser 4 år Folkeskole Syddansk Erhvervsskole
/HeleDanmark/byguidested
EUC Syd
EUC Vest
EUC Sjælland
By Hele Danmark
Offentlig støtte SU & elevløn
Uddannelseskategori Erhvervsuddannelser
Varighed 4 år
Adgangskrav Folkeskole
Uddannelsesinstitution Syddansk Erhvervsskole
/HeleDanmark/byguidested
EUC Syd
EUC Vest
EUC Sjælland
Smed

At være smed er et af de ældste fag der findes. Siden man har fundet ud af at kunne smelte og forme ædle metaller til smykker og jern til våben har faget eksisteret. Der er dog stor forskel på at være guldsmed og smed generelt. Og selve smedefaget har også ændret sig meget fra at være en, man gik til når hesten skulle have nye sko eller man skulle i krig, til en der arbejder for et firma, som ofte er underleverandør til et større firma. For eksempel bruges der rigtig mange smedeuddannede på diverse skibsværfter til at bygge skibe.


Noget af det en smed skal kunne nu er at svejse. Det er næsten alfa og omega i nutidens smedefag.


Nogle smedeuddannede vælger også at holde sig til det gamle fag og banke jernet ud med en hammer. Det er dog nok mest kunstnere der arbejder i metal, men de har heller ikke behov for en automatiseret maskine der kan lave det samme stykke metal bøjet på den samme måde hele tiden.


Med en uddannelse til Smed kommer du til at beskæftige dig med at svejse, bukke og klippe, bore, fræse og dreje samt skære gevind i forskellige metaller. En smed arbejder med metaller i de forskellige processer som involverer bearbejdning og montering af metalliske elementer til konstruktioner og produkter i industrien. Som smed kommer du også i mindre grad til at arbejde med plast- og kompositmaterialer i din hverdag. De konkrete færdigheder som du opnår under din studietid til smed er f. eks svejsning, bukning, klipning, boring, fræsing og drejning. Du lærer også at bruge CNC-udstyr og CAD/CAM.


I løbet af din uddannelse har du mulighed for at vælge følgende specialiseringer: Smed (bearbejdning), Klejnsmed Smed (aluminium), Smed (rustfast) samt Svejser.


Uddannelsen er som udgangspunkt normeret til 4 år, men studietiden kan variere med valget af specialisering.


Se tre forskellige uddannelsessteders videoer nedenfor.Jobmuligheder

Smed.Ansøgningsfrister

1. juli