Litteraturvidenskab - Bacheloruddannelser

By Offentlig støtte Uddannelseskategori Varighed Adgangskrav Uddannelsesinstitution
København, Aarhus, Odense SU berettiget Bacheloruddannelser 3 år Gymnasiel Syddansk Universitet Odense
Århus Universitet
Københavns Universitet
By København, Aarhus, Odense
Offentlig støtte SU berettiget
Uddannelseskategori Bacheloruddannelser
Varighed 3 år
Adgangskrav Gymnasiel
Uddannelsesinstitution Syddansk Universitet Odense
Århus Universitet
Københavns Universitet
Litteraturvidenskab

Litteraturvidenskab er et spændende studium, hvor du kan dyrke interesser som det at læse digte, romaner, skønlitteratur, prosa, gå i teateret og studere meget af den skrevne kultur. Litteraturvidenskab er også læren om hvordan forfattere og kunstnere har valgt at fortolke livet og verdenen gennem litterære værker eller episke digte. Du vil få analytiske værktøjer til at forklare, fortolke og analysere litteratur på mange niveauer, samt en grundlæggende forståelse for hvordan litteraturen præger samfundet og dets udvikling.


Med Litteraturvidenskab får du et studie, der har hele verdenslitteraturen som genstandsområde. Du vil få mulighed for at læse litteratur fra alle perioder i verdenshistorien. Helt fra de antikke grækere som Homer, Sofokles, Platon og Aristoteles til nutidens forfattere som Tom Kristensen, Frank Jæger, Karen Blixen, Ernest Hemingway, Stefan Zweig, Dostojevskij og mange flere.


Litteraturvidenskab er også studiet af historien og de forskellige "ismer", kulturteori i dens mange forgreninger, sociologi og menneskets forhold til det skrevne medie, samt antropologi om menneskets placering i en større kulturel sammenhæng. På Litteraturvidenskab læses der primært bøger af europæiske og amerikanske forfattere.


Det er dog ikke kun bøger du skal læse og analysere, og det er slet ikke på niveau med den måde man analyserer digte og romaner i gymnasiet.


Du bliver også præsenteret for film og musik og selv kunst og arkitektur, som du lærer at analysere og forstå i den sammenhæng de er blevet skabt. Hvad har gjort at samfundet prægede forfattere og kunstnere til at skrive det de gjorde og hvordan kan du tidsbestemme et litterært opslagsværk ud fra hvad der står skrevet?


Alt efter hvilket universitet du vælger har de lidt forskellige fokusområder.


Her er nogle af de områder de dog alle sammen som udgangspunkt kommer rundt om:


 - Litteraturhistorie, med værker fra antikken til i dag.


 - Litteraturanalyse, med alle de elementer der er at analysere på i forhold til hvad teksten består af.


 - Kritikhistorie og periodestudier. Her stifter du bekendtskab med en bestemt periode eller forfatter.


 - Litteraturteori, der er grundlæggende for at forstå de forskellige teorier og problemstillinger, som er i litteraturen. Det er forholdet mellem den enkelte og samfundet eller det nedskrevne og virkeligheden.


 - Den moderne kulturs historie. Her er der fokus på kunst, både billedkunst og malerkunst, samt film og fotos. Det er nutidens kulturudvikling, som træder igennem her.


Hvis du hungrer efter viden om alskens litteratur, så lad litteraturvidenskaben gribe dig i din grundvold og søg ind på uddannelsen.


Jobmuligheder

Underviser, informationsmedarbejder, kulturformidler, bibliotekar, tekstforfatter, forfatter, ansat på medie- eller reklamebureau, ansat på forlag, journalist.Specielle adgangskrav

Dansk A, Engelsk B, Historie B eller Idehistorie B eller Samtidshistorie B