Tysk - Kandidatuddannelser

By Offentlig støtte Uddannelseskategori Varighed Adgangskrav Uddannelsesinstitution
København, Aarhus, Odense, Aalborg, Roskilde SU berettiget Kandidatuddannelser 2 år Bachelor Aalborg Universitet
Syddansk Universitet Odense
Århus Universitet
Roskilde Universitet (RUC)
Københavns Universitet
By København, Aarhus, Odense, Aalborg, Roskilde
Offentlig støtte SU berettiget
Uddannelseskategori Kandidatuddannelser
Varighed 2 år
Adgangskrav Bachelor
Uddannelsesinstitution Aalborg Universitet
Syddansk Universitet Odense
Århus Universitet
Roskilde Universitet (RUC)
Københavns Universitet
Tysk

Tyskland er som bekendt Danmarks største handelspartner. Som den største økonomi i Europa har Tyskland haft og har stadig en kæmpe indflydelse på udviklingen i Europa.


På kandidatstudiet i tysk lærer du om Tysklands samfund, kultur, historie og selvfølgelig sproget. Samtidig lærer du at formidle alt dette til et bredt publikum. Du forbedrer dig endnu mere i det tyske sprog, så din udtale og den skriftlige og mundtlige grammatik bliver finpudset og du ender med næsten at lyde som en rigtig tysker.


Du fortsætter med og får yderligere indblik i Tysklands historie samt hvordan tysk har påvirket det danske sprog. Du får på studiet et dybt, men nuanceret indblik i tysk, som ikke bare er vigtigt i Tyskland, men også i store dele af Central- og Østeuropa. Ved endt studie kan du prale af at beherske brugen af moderne tysk, som det tales helt fra Nordtyskland til Sydtyskland.


Samtidig vil du være indehaver af en grundlæggende forståelse for de historiske, geografiske samt kulturelle sammenhænge som tysk indgår i. Du skal tage stilling til om du vil uddanne dig til at blive underviser i tysk, som mange gør, eller om du vil uddannes målrettet til erhvervslivet, hvor der er stor efterspørgsel på personer uddannet i tysk. Alt efter hvilken linje du vælger, kan du studere alt fra middelalderdigtning til fremmedsprogpædagogik og retorik.


På erhvervslinjen er det fag som interkulturel kommunikation, medier og information der ligges vægt på. Vælger du at studere hen imod at blive underviser i tysk vil du komme tæt på litteratur af Hesse, Rilke, Kafka, Grass og Goethe, samt stifte bekendtskab til bl.a. den store tyske tænker, Nietzsche. På den måde vil du lære, at analysere tekster og placere dem i deres rette historiske sammenhæng og du vil oparbejde et overblik over tysk litteratur fra oplysningstiden og til i dag.


Der er også historieundervisning på studiet, hvor der ligges vægt på tiden efter 1750. Særlig viden vil du få om samfundsforholdene i Tyskland, Schweiz og Østrig efter år 1945. Ved at kende det historiske, kulturelle og sproglige aspekt heraf, sættes du i stand til at tage stilling til aktuelle problemstillinger som udbredelsen af nynazistiske bevægelser i det tidligere DDR, tyskernes klemte identitet, nationalfølelse efter 2. verdenskrig, samt Tysklands betydelige rolle i EU.


Selve studiet kræver meget engagement af dig, både i timerne og i forberedelse. Derved er læsegrupper et must både fagligt og socialt. På studiet i Århus har man en forening kaldet Kaffee-Kino, der viser tyske film, og i Stammtisch kan du mødes med dine studiekammerater i Studenterbaren. Foreningen Kolloquium am Mittwoch arrangerer løbende foredrag og diskussioner om alt der har med Tyskland at gøre.


Ydermere er der pga. Danmarks nære placering af Tyskland ofte mulighed for at tale tysk med tyskere - f.eks. under en af de hyppige gæsteforelæsninger, på studieture i Tyskland, eller på et udvekslingsophold i et tysktalende land. Du afslutter kandidatuddannelsen med at skrive et speciale med et selvvalgt emne, som du behandler på et højt teoretisk niveau.


Jobmuligheder

Med en kandidatgrad i Tysk har du som udgangspunkt mulighed for at blive underviser eller oversætter/tolk. En del danske eksport/import virksomheder ansætter studerende med gode tyskkundskaber til at varetage markedsforhold og forbindelser til vores store tyske nabo sydpå. Du kan også søge ansættelse som medarbejder ved f.eks et konsulenthus eller reklamebureau, der har aktiviteter i Tyskland.Specielle adgangskrav

Bestået bacheloruddannelse med tysk som centralt fag.