Klik her for at komme til Penge-sektionen, hvor du finder flere artikler omkring a-kasser, forsikringer og banker målrettet unge og studerende

Sådan får du det bedste lån

Sådan får du det bedste lån

4 gode råd til lån og faldgruber

Du har måske svoret til dig selv, at du aldrig vil tage et lån, fordi du har hørt historier fra andre, der har lånt penge og derefter har haft svært ved at betale det tilbage. Det er altid en god idé, at behandle sin økonomi med fornuft, og så vidt muligt prøve at undgå at låne penge. Det kan dog ske, at du i værste tilfælde får brug for et lån. Det kan f.eks. være, at din computer eller mobiltelefon går i stykker, og du skal have en ny. Det kan være at din cykel bliver stjålet, og du bliver nødt til at investere i en ny. Det kan også være, at du skal betale et stort indskud til din nye lejlighed, som du måske ikke helt har pengene til, og derfor bliver nødt til at låne. Det er de vigtige ting, som du virkelig har brug for, som kan være en god idé at låne penge til, hvis du ikke selv har dem.

 

  1. Tænk dig om og læg et budget

Først og fremmest er det en god idé at overveje, om du selv kan spare op til det, du har brug for. Det kan også være at du allerede har en opsparing, som du godt kan tillade dig at tage lidt af, og senere kan betale beløbet tilbage til dig selv. På den måde er det kun dig selv, der styrer dit ’lån’, og du behøver ikke at betale med renter. Det kræver selvfølgelig, at det er noget, du virkelig selv kan styre, så du ikke lige pludselig står med 0 kr. på din opsparing. Hvis det er noget som tøj, byture og caféture, som du gerne vil have flere penge til, så overvej lige, hvorvidt du egentlig har brug for det. Du vil nok ikke føle glæde over, at have lånt penge til sådanne ting, der ikke varer evigt, når du senere skal betale lånet tilbage med renter på. Det kan derfor være en rigtig god idé, at lave dig et budget, hvor du kigger på, hvor meget du reelt bruger på det forskellige om måneden. Her kan du kigge på dit madbudget, husleje, mobilabonnement, penge til sjov og andre udgifter, som du derefter kan prøve at se, om du kan skære ned på. Hvis det lykkes for dig at skære ned på dit månedlige budget, kan du sætte de resterende penge ind på din opsparing, som derved kan bruges på de allermest nødvendige ting.

 

  1. Tal med din bank om dine muligheder

Du kan vælge at lægge dit budget med banken, så du sammen med en professionel kan finde ud af, hvor meget du har brug for at låne, og hvad du har brug for at låne til. Ved at inddrage en anden, kan du få et bedre overblik over din økonomi, og en andens vurdering på, hvad der er fornuftigt at gøre i forhold til lån. Sammen med din bankrådgiver, kan du samtidig finde ud af, hvilke lånemuligheder der er at vælge imellem, og indsnævre det, så i finder frem til det rette lån til din økonomi. Det afhænger både af, hvad du selv føler behov for at låne til, samt hvor stor sikkerhed du har i forhold til at kunne betale tilbage – dette kan en bankrådgiver nemmere vurdere i fællesskab med dig. Når du har talt med din bankrådgiver, kan du finde ud af, om du kan låne penge hos en bestemt udbyder, som du skal lave en ansøgning til, som udelukkende er en forespørgsel på et tilbud. Ansøgningen bliver derefter godkendt, hvis du kan få lov at låne penge hos udbyderen. Den samme metode kan du også bruge til, at finde det billigste lån, og til sidst ender du frem til et endeligt resultat, der er den bedste lånemulighed for dig.

 

  1. Tag SU-lån, hvis nødvendigt

Det mest sikre lån, du kan tage, er et SU-lån pga. dens lave rente og et max på 3.078 kr. pr. måned. Det er derfor en god idé at lave en plan for, hvad du skal låne til, og hvor meget du har behov, når lånet er så begrænset. 3.078 kr. lyder ikke af så meget, men hvis man låner dette beløb hver måned i flere år, kan det hurtigt løbe op, og så skal man virkelig være sikker på, at man får et job efter studiet, som kan hjælpe med at betale lånet tilbage. Tænk over hvad du vil bruge pengene fra et SU-lån til, og tilpas det herefter. Hvis du f.eks. skal købe studiebøger den første måned af hvert semester, kan du låne efter, hvad du plejer at betale for studiebøger, hvis det vel at mærke er det, du mangler penge til. Det kan også være, at du skal have et semester på et andet universitet eller i praktik i udlandet, hvor du har behov for at låne penge ud over det udlandsstipendium, du har fået tildelt. SU-lånet vil klart være oplagt til studiebøger og udlandsophold i forbindelse med studiet, og det vil snarere føles som en investering i din fremtid end skam over at låne penge.

 

Herunder kan du se satserne for SU-lån i 2017:

Oversigt over satser for SU-lån 2017 fra http://www.su.dk/su-laan/satser-for-su-laan/  

Alle SU-lån efter 1991 er renten 4 procent om året, mens du studerer. Når uddannelsen er færdig, forrentes gælden efter diskontoen plus et tillæg, som højst er 1 procent, eller minus et fradrag, ifølge su.dk.

”Diskontoen er en rentesats, som løbende fastsættes af Nationalbanken. Ændringer i diskontoen får virkning fra den 1. i måneden efter ændringen” – SU.dk

Lånet skal betales tilbage 1. januar et år efter udgangen af det år, hvor uddannelsen er færdiggjort.

 

  1. Undgå kviklån

Det er især de hurtige lån, som fx kviklån, der kan have visse faldgruber, som står med småt. Kviklån er hurtigt, nemt og sælger sig selv godt, hvis man har brug for penge her og nu. Det bør dog aldrig være førsteprioriteten, hvis man har mulighed for at tage et forbrugslån, kassekredit eller låne penge af nær familie og venner. Hvis det står så slemt til, at man er nødsaget til at tage et kviklån, skal man sørge for at kigge på renten, og sammenligne med andre kviklånsudbydere. Man skal sørge for at vælge det kviklån med den laveste rente og den største sikkerhed, hvis man absolut bliver nødt til at tage et kviklån. Det er samtidig smart at lave en udregning, der viser den samlede pris for hele lånet. På den måde finder man ud af, om det er smartest at betale det hele af hurtigst muligt, eller betale det over flere måneder. Samtidig bør du tænke over din økonomiske sikkerhed, hvis du pludselig dropper ud af din uddannelse eller mister dit job. Det kan gøre, at du pludselig har mere gæld end du har mulighed for at betale tilbage.