Sådan laver du en jobansøgning og et CV

Sådan laver du en jobansøgning og et CV

Jobsøgning for begyndere

Hvis du står uden job, eller du blot ønsker at skifte, er det relevant at vide, hvordan man søger et nyt job – for eksempel et studiejob.

Det kan være, at du allerede er ekspert i jobsøgning, og i så fald er denne artikel nok ikke så relevant for dig. Hvis du derimod tror, at du kan blive bedre til at skrive en ansøgning og et CV, kan du læse med her og få nogle gode tips.
I artiklen kan du læse om, hvordan du gennem din ansøgning og dit CV kan gøre et godt indtryk, så du kan få så meget ud af din jobsøgning som muligt. 

Jobsøgningen

Det første, du skal beslutte dig for, er, hvilke(t) job du vil søge.

I den forbindelse kan du blandt andet tænke over, hvad der er vigtigt for dig i dit arbejdsliv: Er det arbejdsdagen, den sociale status, kollegaerne, indflydelsen, den forskel du gør, lønnen, eller er det noget helt andet, der betyder noget for dig – hvis du er studerende, er det måske muligheden for at få erfaring og et godt netværk, der er vigtigt.

 

Når du har besluttet dig for, hvilket job du vil søge, skal du til at finde ud af noget om virksomheden:

  • Kig på virksomhedens hjemmeside og i nyere avisartikler.
  • Hvis du kender nogen, der arbejder i den pågældende virksomhed, kan du tale med dem om virksomheden.
  • Undersøg, hvordan virksomheden prøver at differentiere sig på arbejdsmarkedet.
  • Undersøg, hvilke personalepolitikker, de har.
  • Det kan desuden være en god idé at ringe til virksomheden og stille enkelte spørgsmål – det er dog kun en god ide, hvis du har nogle relevante spørgsmål.

Hvis du ringer, er det en god ide at nævne jobopslaget, så de i virksomheden ved, hvad dit opkald handler om.

Når du alligevel snakker med dem, kan du spørge om, hvem du præcis skal sende ansøgningen til, så du kan bruge navnet i ansøgningen.

 

 

Ansøgningen

Selve ansøgningen kan bygges op efter følgende formel:

  1. Brevhoved: Her skriver du virksomhedens navn og adresse. Skriv også dit eget navn, adresse, kontaktoplysninger og dagens dato.
  2. Overskrift: Overskriften i ansøgningen kan bruges på følgende måder:
    • Hvis du søger et job, der er slået op, kan du skrive stillingsnavnet i overskriften.
    • Hvis du søger uopfordret, kan du bruge overskriften til at vise, hvilken stilling du ønsker eller til kort at sælge dig selv.
  3. Indledning: Her skriver du, hvorfor du ønsker at arbejde i den pågældende virksomhed.
    Hvis der i jobannoncen står, at du skal skrive, hvor du har fundet annoncen, kan du kort nævne det, ellers skal du ikke bruge plads på det.
  4. Hoveddel: I hoveddelen skal du redegøre for, hvordan du opfylder de krav og forventninger, der er nævnt i jobopslaget.
    Nævn, hvilke kvaliteter, værdier og mål du har.
    Du skal også beskrive, hvem du er – gør dette kort men interessant.
  5. Afslutning: Afslutningen bruges blandt andet til opsummering af dine kvaliteter.
    Afslut ansøgningen med at skrive, at du står til rådighed for spørgsmål til din ansøgning.
    Ved uopfordrede ansøgninger kan du skrive, at du kontakter virksomheden inden for 7-10 dage for at følge op på ansøgningen – hvis du skriver det, skal du huske at gøre det; medmindre selvfølgelig at de ringer til dig først.
  6. Navn og eventuelt underskrift: Slut af med et ”Venlig hilsen” og dit navn.
    Hvis du sender ansøgningen på papir, kan du skrive under på ansøgningen – få underskriften til at se pæn ud; det giver det bedste indtryk.
    Hvis du sender din ansøgning elektronisk, kan du underskrive den med en digital signatur.

 

Gode råd til ansøgningen

  • Vær dig selv:Skriv med et sprog, der passer til dig som person; du skal sælge dig selv og ikke en anden. Det er desuden en måde at vise virksomheden, hvem du er – og hvis du kommer til samtale, får virksomheden ikke noget andet end det, de forventer.
  • Lad være med at sende en standard ansøgning:Målret din ansøgning til den arbejdsplads, som du søger en stilling hos; det giver et godt indtryk.
  • Sælg dig selv:Glem janteloven og fortæl om alle dine kvaliteter; virksomheden skal gerne blive interesseret i dig ud fra din ansøgning.
  • Beskriv hvem du er, hvad du kan, og hvad du vil i virksomheden:Forklar det; brug ikke kun stikord.
  • Skriv kort, klart og præcist og brug ikke for mange fyldord:Din ansøgning skal ikke fylde mere end en A4-side.
  • Læs ansøgningen grundigt igennem:Ret alle stave-, taste- og kommafejl! Få også gerne andre til at læse din ansøgning igennem.
  • Kontrollér, at du har skrevet alle navne korrekt: Det giver et meget dårligt indtryk, hvis du skriver virksomhedens, kontaktpersonens eller dit eget navn forkert.

 

Dit CV

Sammen med din ansøgning bør du altid vedlægge dit CV - dit CV skal indeholde følgende punkter:

  • Personlige data:Navn, adresse, telefonnummer, e-mailadresse.
  • Erhvervserfaring – listet omvendt kronologisk, så det nyeste står først:Skriv relevant erhvervserfaring og om muligt sørg for, at der ikke er huller.

Nævn kort, hvilke ansvarsområder og arbejdsopgaver du har varetaget ved de enkelte job.

  • Uddannelse:Nævn, hvilke uddannelser og efteruddannelser du har taget.
  • Kurser:Nævn, hvilke mindre kurser du har været på.
  • IT-kompetencer:Nævn, hvilke IT-kompetencer du har. Det kan eksempelvis være PC-kørekort eller erfaring som netværksadministrator.
  • Sprogkundskaber: Nævn, hvilke sprog du behersker. Opdel sprogene efter niveau: flydende, høj, lav, meget lav og i skrift og tale.
  • Fagligt netværk og organisatorisk erfaring: Nævn, hvis du har arbejdet som tillidsrepræsentant, som leder af en gruppe eller lignende.
  • Fritidsinteresser / personlige forhold / personlige kvalifikationer:Hvis det er relevant for jobbet, kan du fortælle nogle mere personlige ting om dig selv – få det til at lyde positivt.
  • Yderligere oplysninger og referencer:Nævn forhold, der er relevante for jobbet, men som ikke passer ind i de andre kategorier.

Lav en liste over referencer, som virksomheden kan kontakte. Nævn kun dem, der vil tale pænt om dig.

 

 

Gode råd

  • Vedhæft et godt og vellignende foto af dig selv.
  • Lad være med at pynte for meget på sandheden.
  • Skriv ikke om løn, bonusordninger eller lignende fra tidligere jobs. 

Se også Studenterguidens artikler om opbygning af CV og om jobsøgning og jobsamtaler. 

Hvis du er studerende, kan du finde et job i Studenterguidens sektion med studiejobs og læse om, hvad der er vigtigt at huske, når du har fundet dig et studiejob.


Skrevet i samarbejde med Malte Lange fra Mind-Set.dk - Blog om personlig udvikling. Ønsker du coaching i at gå til jobsamtale? Skriv til coach, Malte Lange på ml@mind-set.dk 25% rabat for studerende