Retorik - Bacheloruddannelser

By Offentlig støtte Uddannelseskategori Varighed Adgangskrav Uddannelsesinstitution
København SU berettiget Bacheloruddannelser 3 år Gymnasiel Københavns Universitet
By København
Offentlig støtte SU berettiget
Uddannelseskategori Bacheloruddannelser
Varighed 3 år
Adgangskrav Gymnasiel
Uddannelsesinstitution Københavns Universitet
Retorik

Misunder du de store oratoriske talenter for at holde brandtaler, og indgyde deres tilhørere begejstring og motivation? Så er Retorik garanteret faget til dig. Du kan f.eks analysere Præsident Kennedys berømte tale "Ich bin ein Berliner" til Tyskerne på Rudolph Wilde Platz i 1963 eller Ronald Reagans udfordrende tale til Sovjetunionens daværende præsident Mikhail Gorbachev om "Tear down this wall".


De bedste taler skrives af dem der har styr på retorikken og kan drage sammenligninger på kryds og tværs af samtiden og fortiden, inddrage små historier i talen og stadig bevare den røde tråd. En god tale, er en tale hvor man husker essensen og som ofte bliver gjort til et citat efterfølgende. I hvert fald som de to ovenstående eksempler.


Fokus og fortolkning er, hvordan du som retoriker og taler formidler dit budskab på den fejlfrie og tilsigtede måde. Det kan også være i en undervisningssammenhæng eller hvordan en politisk spindoktor rådgiver en politiker til at kommunikere sit budskab ud på mest effektivt.


Retorik er kommunikation i både tale og skrift, så du kommer også til at lære hvordan tekster skal udarbejdes for at modtageren får den tilsigtede oplevelse. Det kan være at vægten skal lægges på en formel tone, grafiske og visuelle elementer eller en anden form for formidling af indholdet. Retorik er først og fremmest en teoretisk uddannelse, men faget åbner gode muligheder for praktisk anvendelse af den tillærte teori, da det i sagens natur er påkrævet at teste sine evner som retoriker og formidler af et budskab.


Undervisningen indeholder også et væsentligt element af historie, hvor du lærer om udviklingen af retorik (talens kunst) fra de gamle grækeres sofisteri over middelalderens filosofiske tilgang til retorik, og til nutidens demokratiske strukturer, hvor et hot emne er "ytringsfriheden" og måden at udtrykke sig retorisk på. De første 2 1/4 år af bacheloruddannelsen er obligatoriske grundfagsstudier og på det sidste 3/4 år har du mulighed for at vælge blandt de udbudte valgfag.


Jobmuligheder

Underviser, reklamemedarbejder, tale-coach, informationsmedarbejder, tekstforfatter, PR-medarbejder, kommunikationsmedarbejder.Specielle adgangskrav

Dansk A, Engelsk B, Historie B eller Idéhistorie B eller Samtidshistorie B. Retorik kræver desuden gode sprogkundskaber og et særdeles veludviklet sprogøre, men fortvivl ikke du tilegner dig mange kompetencer i løbet af de første år på bacheloruddannelsen.