Skibsfører

By Offentlig støtte Uddannelseskategori Varighed Adgangskrav Uddannelsesinstitution
Hele Danmark SU berettiget Shippinguddannelser 3 år Folkeskole /HeleDanmark/byguidested
Marstal Navigationsskole
By Hele Danmark
Offentlig støtte SU berettiget
Uddannelseskategori Shippinguddannelser
Varighed 3 år
Adgangskrav Folkeskole
Uddannelsesinstitution /HeleDanmark/byguidested
Marstal Navigationsskole
Skibsfører

Har du altid drømt om at være styrmand på et skib, eller blot have det overordnede ansvar for skibet? Uddannelsen som skibsfører giver dig alle de muligheder du har brug for i forhold til dette ansvarshavende på havet.


Du skal igennem tre niveauer for at blive skibsfører. Du kan vælge at stoppe efter hvert enkelt niveau, hvis du er tilfreds med en kortere uddannelse. Alle uddannelserne leder til et ansvarshavende job, men på forskellige niveauer.


Kystskipper uddannelsen er den korteste med kun 6 måneders undervisning. Det er også den simpleste og mest grundlæggende, hvor du lærer de mest basale ting på et skib.


Du lærer at bruge en PC, kommunikation og lastbehandling. Du lærer noget om miljøbeskyttelse og meteorologi (som er meget vigtigt når man befinder sig i et naturmiljø), samt maskinlære, så du ved hvad du skal gøre hvis du mangler en maskinmester. Derudover lærer du om navigation, søvejsregler og søret.


Desuden bliver du undervist i brug af radar, samt får et begrænset kendskab til sygdomsbehandling og uddannelse i røgdykning.


Når du er færdig som kystskipper har du lov til at fungere som styrmand på skibe op til 500 bruttoton.


Efter kystskipperuddannelsen kan du fortsætte med sætteskipperuddannelsen, som varer 12 måneder.


Her undervises yderligere i de ovenstående områder, hvor du blandt andet får et udvidet sygdomsbehandlerkursus.


Når de 12 måneder er gået kan du styre et skib på op til 3000 bruttoton.


Det sidste niveau af skibsføreruddannelsen hedder skibsfører og varer også 12 måneder. Du skal have bestående de foregående uddannelser og have et 10. klasses niveau i matematik, fysik og kemi.


Udover de ovenstående fag bliver du undervist i maritim software og sikkerhedsledelse, samt geografi, kultursociologi, HR og skibsteknik, samt et par andre fag.


Hermed er din ledelsesuddannelse komplet og du er nu Styrmand af 2. grad, så du kan styre skibe i alle størrelser. Når du har sejlet i et års tid bliver du Styrmand af 1. grad.