Journalistik - Bacheloruddannelser, Professionsbachelorer

By Offentlig støtte Uddannelseskategori Varighed Adgangskrav Uddannelsesinstitution
Aarhus, Odense, Roskilde SU berettiget Bacheloruddannelser, Professionsbachelorer 3 år Gymnasiel Syddansk Universitet Odense
Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Roskilde Universitet (RUC)
By Aarhus, Odense, Roskilde
Offentlig støtte SU berettiget
Uddannelseskategori Bacheloruddannelser, Professionsbachelorer
Varighed 3 år
Adgangskrav Gymnasiel
Uddannelsesinstitution Syddansk Universitet Odense
Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Roskilde Universitet (RUC)
Journalistik

Du kan vælge en uddannelse som journalist eller en uddannelse i journalistik. Men hvad er forskellen?


Den er ikke så stor andet end at uddannelsen til journalist på journalisthøjskolen i Århus, med sin Professionsbachelor er mere praktisk anlagt end journalistikuddannelsen er på SDU eller RUC, hvor det er teorien der tæller højst.På Journalistuddannelsen lærer du at finde eller researche den gode historie og dernæst videreformidle den til dit publikum. Formidlingen af den god historie er væsentlig forskellige fra medie til medie. Aviser og magasiner er trykte medier, der kræver at ordene fanger læseren. TV og radio er medier er lynhurtig skal fange seeren eller lytterens interesse, så her kræves andre færdigheder. Fagene på Journalistuddannelsen favner bredt og inddrager blandt andet politik, økonomi, historie, sociologi, jura etc.


Som journalist får du mange privilegier og et stort ansvar. Du bliver borgernes forlængede sanseapparat - den, der kan se, høre og opleve, hvad der foregår derude. Du kommer til at møde både de kendte og de glemte i vores samfund og fortælle deres historie. Det kræver et åbent sind og en god portion mod og stædighed.


Journalistik er også et spørgsmål om tid. Journalisten har fingeren på pulsen og et halvt øje på uret. Der skal leveres inden deadline, ingen interesserer sig for gamle nyheder. På journalistuddannelsen lærer du alle faser af det journalistiske arbejde. Fra den første idé over research, kildekritik, interviewteknik, genrer og fortælleformer til det færdige produkt.


Samfundet er journalistens arbejdsplads. Derfor skal du lære noget om dansk og international politik og retssystemet. Du får også trænet dine analyserende og reflekterende færdigheder i teoretiske fag som medieteori, informationssøgning, dokumentation og kildekritik. Internationale muligheder er der nok af på journalistuddannelsen. Du kan både tage praktik og studieophold i udlandet og mange studerende vælger at lave større opgaver i udlandet. Der er lavet projekter og afsluttende hovedopgaver fra stort set hele verden.Som Journaliststuderende, på journalisthøjskolen i Århus, skal du på et 12 måneders praktikophold på 5 og 6 semester. Det foregår helt konkret ved at du bliver tilknyttet et nyhedsmedie, hvor du så afvikler din praktikperiode. Nogle studerende får praktikpladser ved følgende medier: Politiken, Berlingske Tidende, Jyllands-Posten, TV2/Danmark, Ritzau, DR Nyheder, regionale tv- og radiostationer og produktionsselskaber. Andre vælger at tage deres praktik i udlandet – et par studerende er rejst over Danmarks grænser, den ene til EU-kommissionen i Bruxelles, den anden til en national tv-station i Canada.


Jobmuligheder

Journalist, nyhedsformidler, tekstforfatter, ansat på medie- eller reklamebureau.


Journalistuddannelsen giver dig mulighed for at arbejde inden for alle trykte og elektroniske medier: Tv, radio, aviser, ugeblade og internettet. Men journalistens kompetencer dækker bredere endnu. Med en journalistuddannelse kan du også komme til at arbejde i kreative og innovative miljøer, som politisk rådgiver eller med kommunikation i private og offentlige virksomheder.Specielle adgangskrav

Dansk A, Engelsk B, Historie B eller Samtidshistorie B