Hvorfor tage et praktikophold under universitetsuddannelsen?

Hvorfor tage et praktikophold under universitetsuddannelsen?

Rigtig mange studerende på landets længere videregående uddannelser, er ikke klar over hvad de går glip af!

Langt de fleste studerende på universiteterne, forstår ikke hvorfor de skulle tage en praktikplads under studiet. – De tror at det kun er for de praktiske uddannelser. Men det behøver ikke at være sådan. Alle har nok efterhånden fået øjnene op for at akademikerjobsene ikke hænger på træerne. Man får ikke længere jobs, udelukkende pga. et højt gennemsnit. I højere grad end nogensinde før, tæller dine erfaringer på CVet. Derfor er en praktikplads en unik mulighed for dig, til at komme ind på en spændende arbejdsplads og give dig værdifulde erfaringer. Udover pointene på CVet, er det desuden en mulighed for dig, for at få afprøvet dine forventninger til en evt. karriere, opdage hvilke kvalifikationer du har, og hvilke du endnu mangler. Endelig kan praktikpladsen være et springbræt videre på karrierevejen, da opholdet kan give dig uvurderlige kontakter. På mange studier er det muligt at tage et praktikophold i et halvt år, der svarer til eksempelvis 30 ECTS, der så i stedet dækker 1-2 valgfag. Derved fungerer praktikopholdet som en del af studiet. Derfor bliver du ikke nødvendigvis forsinket på dit studie fordi du vælger at få noget erfaring. Rigtig mange organisationer og virksomheder har fået øjnene op for hvad en næsten færdig, gratis kandidat kan bruges til. Så der er næsten ingen grænser for hvilke stillinger du kan søge! Hvilke drømme har du om fremtiden? Prøv dem af! Rigtig mange virksomheder ser det som et stort plus at den unge selv tager initiativ. Derfor er en uopfordret ansøgning ikke påtrængende, men viser dit mod og selvstændighed. Så du skal ikke være bange for at skrive eller ringe til netop din drømmearbejdsplads. Men dog skal du være opmærksom på visse punkter;

1. Man skal være opmærksom på at opholdet i reglen ulønnet. Oftest er det muligt at få SU under opholdet, men ellers skal man ikke regne med økonomisk hjælp. Nogle steder kan man dog være heldig, og få transporten dækket.

2. Virksomheden skal naturligvis være relevant for dit studie! Opholdet skal godkendes af et studienævn, der skal se formålet med, at give dig merit for et halvt års arbejde, væk fra studiet. Desuden skal man i reglen afslutte opholdet med en rapport hvor man gør rede for hvad man har fået ud af opholdet. (Hvis du er i tvivl om hvor du kan søge en stilling henne, er det en god ide at møde op på studiemesse. Her er der repræsentanter for diverse virksomheder, som vil elske at snakke med dig om en praktik plads. Desuden har nogle studier, ligefrem aftaler med arbejdspladser man kan få en praktikplads i, så undersøg dine muligheder grundigt!)

3. Du skal komme i gang med forberedelserne i god tid. Det tager mere tid end lige forventet, at få al ting vedrørende en praktikplads på plads. Udover at du selv skal gøre plads til et fuldtidsjob, der nok har andre timetal end du er vant til, skal du både have aftale på plads med praktikstedet og ikke mindst universitetet. Ellers er der fare for at du ikke senere kan få det godkendt som en del af studiet.

4. Sæt dig godt ind i netop dit studies regler, og allier dig med en god vejleder. Derved undgår du at blive overrasket over regler, du måske ikke kan overholde – og har spildt en masse tid. Både din egen og andres.

5. Sørg for at have klare aftaler med virksomheden. Hvilke opgaver skal du udføre? Skal du selv lave opgaver, eller bistå andre? Hvor længe er din arbejdsdag? Får du ferie? Det ville være ærgerligt hvis du spilder et halv år på ingenting, fordi du og praktikstedet har modstridende forventninger. De skal vide hvad du forventer af opholdet, og hvad de kan forvente af dig. Husk at være realistisk!

Så hvis det lyder som noget for dig, er det bare med at komme i gang. Du får med en praktikplads en enestående mulighed for at vise hvad du kan, både overfor et kommende arbejdsmarked, men ikke mindst ligeledes overfor dig selv!