Den Samfundsvidenskabelige Bacheloruddannelse

By Offentlig støtte Uddannelseskategori Varighed Adgangskrav Uddannelsesinstitution
Roskilde SU berettiget Bacheloruddannelser 3 år Gymnasiel Roskilde Universitet (RUC)
By Roskilde
Offentlig støtte SU berettiget
Uddannelseskategori Bacheloruddannelser
Varighed 3 år
Adgangskrav Gymnasiel
Uddannelsesinstitution Roskilde Universitet (RUC)
Den Samfundsvidenskabelige Bacheloruddannelse

Samfundsvidenskab er som ordet antyder et studie af samfundet omkring os og de, til tider, komplekse relationer og strukturer som binder størrelser som økonomi, politik, velfærd, jura og arbejdsudbud sammen til et forståeligt hele. Men Samfundsvidenskab er også helt nede på jorden med emner som hvordan du investere dine penge i f.eks værdipapirer, for at få det bedst mulige afkast eller hvordan en politiker skal agere, for at samle en splittet vælgerskare omkring sit budskab.


Samfundsvidenskab er derfor et meget bredt videnskabeligt felt, hvor næsten alt der har relation til samfundet kan inddrages. Du vil for alvor få udvidet din horisont gennem en række helt konkrete problemstillinger som alle er praktisk forankret i vores samfund. Du lærer at arbejde videnskabeligt med metoder, så du senere kan løse komplekse problemstillinger af samfundsvidenskabelig art. Selve Den Samfundsvidenskabelige Bacheloruddannelse varer 3 år og igennem dette forløb bliver du undervist i at stille kritiske spørgsmål og analysere samfundsvidenskabelige problemer.


Du får også et solidt indblik i de forskellige discipliner som samfundsvidenskaben er sammensat af. De discipliner som du kan stifte bekendtskab med er: Økonomi, politologi, samfundslære, strategi og lederskab, mikroøkonomi, internationale studier, EU studier, informatik, byplanlægning, arbejdsliv, sociologi og mange flere.


Studiets indhold Der er 4 semestre på Den Samfundsvidenskabelige Bacheloruddannelse og fokus på basisstudierne er på projektskrivning og undervisning på valgfrie kurser. De kurser som du kan vælge at følge giver dig en grundig introduktion til både klassiske og nyere samfundsvidenskabelige teorier og metoder. Som de andre uddannelser ved Roskilde Universitetscenter, så er det 100% op til dig selv at være ansvarlig for din egen læring, og dermed også de udfordringer du stiller til dig selv som studerende. Det kan varmt anbefales at engagere sig og så bare komme ud over sletterne.


Der er helt konkret 4 overordnede fagområder på basisstudierne, som de forskellige udbudte kurser lægger sig op ad. Det drejer sig som: Økonomi, der har fokus på produktion og fordeling i samfundet. Politologi, der handler om statens og dens opbygning, samt de institutioner som er med til at skabe sammenholdskraften i samfundet. Politologi er også undervisning i statsformen demokrati, og hvordan magten skal fordeles for at opnå størst mulighed nytte for alle samfundsgrupper. Sociologi, der handler om hvordan vi mennesker interagere med hinanden. Om samspillet mellem individet og samfundet og de komplikationer, der kan opstå hvis bestemte samfundsgrupper marginaliseres eller undertrykkes. Planlægning, der handler om konkret planlægning af de forskellige aktiviteter som samfundet er ansvarlig for. Det kan være byplanlægning, udvikling af teknologi til brug i industrien, eller hvordan vi udvikler foranstaltninger som sørger for at miljøet ikke påvirkes negativt af produktion og udvidelsen af samfundet. Hvert semester skal du udarbejde et projekt sammen med din studiegruppe på mellem 4-7 medstuderende.


Udgangspunktet for projektet er en selvvalgt samfundsvidenskabelig problemstilling. Din projekt-gruppe får tilknyttet en fast vejleder som vil være behjælpelig med gode råd og sparring. Ved siden af dit projekt skal du på alle 4 semestre følge en række kurser, som du selv frit kan vælge imellem. De fleste kurser giver brede indføringer i særlige samfundsvidenskabelige områder, mens enkelte kurser giver dig en specialiseret viden om et bestemt samfundsvidenskabeligt felt.


På første år afholdes det samfundsvidenskabelige grundkursus. Her introduceres du til politologi, økonomi, sociologi og planlægning, rum og ressourcer. Der er desuden kurser i samfundsvidenskabelig metode, et litteratursøgningskursus og et kursus, kaldet et kollokvium, hvor du selv kan være med til at definere emnet. På andet år er der et kursus i videnskabsteori og tre temakurser som eksempelvis kan handle om magt og demokrati, globalisering eller organisationsteori, eller være videregående kurser i et af de fire fagområder: politologi, økonomi, osv. Desuden afholdes der to kollokvier og et samfundsvidenskabeligt metodekursus. Ønsker du at vide mere om Den Samfundsvidenskabelige Bacheloruddannelse, så kan du kontakte: Studievejledningen for Den Samfundsvidenskabelige Bacheloruddannelse Tlf. 4674 27 24 Email: sam-studievejledningen@ruc.dk


Specielle adgangskrav

Specifikke adgangskrav: Matematik B, Engelsk B, Historie, Samfundsfag eller Samtidshistorie B.