Skt. Hans i København i aften
Så blev det midsommer og det skal fejres med bål og hygge. Sommeren er over os, og allerede den 23. juni er det tid til at heksen skal brændes af og sendes til Bloksbjerg i anledning af Skt. Hans aften.
Den 21. juni er de lyse nætters vendepunkt og en dato man tidligere holdt en fest for at hylde solen. Senere blev danerne kristne og traditionen blev overtaget og flyttet til et par dage senere, da det passede bedre med fødslen af Johannes Døberen, Jesu fætter.
Når kulturer og religioner mødes er der mange traditioner der bliver holdt i hævd og mange der integreres med hinanden. Sankt Hans er en af de traditioner, hvor mange ikke ved hvorfor vi gør det, men alligevel bliver vi ved, fordi vi synes det er hyggeligt. Danskere elsker hygge og bål, sang og lange nætter er indbegrebet af hygge.
Bålet er symbol på renselse og blev i gammel overtro brugt til at holde det onde væk. Oprindeligt blev der også afbrændt bål natten før 1. maj. Denne nat kaldes Valborgnatten og den fejres også stadig nogle steder i Sverige hvor man hopper over bålet. Valborgnatten er opstået i 700 tallet blandt keltere og germanere. Den var opkaldt efter en tysk Nonne der hed Valborg. Man brugte natten på at holde sig vågen så man ikke blev overlistet af onde underjordiske kræfter. Den bedste måde at holde det onde væk var ved at tænde et stort bål. Jo større desto mere beskyttende. Bålet skulle helst tændes med en ”vild ild”, som blev frembragt ved at gnide to stykker træ mod hinanden.
Det var først i 1800 tallet at heksefigurerne kom på bålet, sandsynligvis inspireret af middelalderens hekseafbrændinger, samt den gamle folketro fra Valborgsnatten hvor man mente at heksene red til Bloksbjerg på deres koste. Nogle steder i Danmark mente man at det var Tromsø kirke de fløj til.
Udover traditionen med at brænde et stort bål af, med en heks på toppen, så synges der også sange. Særligt Midsommervisen skrevet af Holger Drachmann i 1885 er en genganger til Skt. Hans. Den er så populær at det folkekære band Shubidua har lavet en version af den, som nu synges mindst ligeså ofte som originalen.
Når så mange mennesker samles til en enkelt event er det blevet en tradition at lægge aftenen ud med en båltale. Det er ofte borgmesteren eller en anden lokal kendis der står for denne båltale.
Nedenfor kan du finde steder i byen du kan deltage i bålfester. Så er spørgsmålet bare hvor du skal fejre dagen henne?
København byder heldigvis på rigtig mange Skt. Hans arrangementer, så er det bare med at vælge.
I Frederiksberg Have vil der traditionen tro være et af byens helt store Skt. Hans arrangementer, hvor folk i alle aldersgrupper, kommer med picnic kurv og andet godt og synger sommeren ind sammen. Programmet starter kl. 17.00 for børnene, hvor der vil være airtrackbane, hacky sack show og musik. Fra kl. 19.30 starter programmet for de voksne. Der kommer musikere som Jan Glæsel, Brian Rice og Bobo Moreno. 21.25 er der fællessang ved bålet og derefter båltale ved Borgmester Jørgen Glenthøj.
Tivoli Søen er et andet bud, hvor du kan opleve et helt traditionelt bål fra kl. 21.30 med en heks på toppen. Du kan blandt andet opleve en gratis balletforestilling på Pantomineteatret inden bålet bliver tændt og alle synger med på Holger Drachmanns over 100 år gamle Midsommervise. Kl. 22.00 er der Fredagsrock med Gnags på Plænen. Senere på aftenen kan man desuden opleve et illuminationsshow over søen. Du kan købe adgangsbillet til showet her.
På Blågårds Plads på Nørrebro kan du fejre den hedenske fest sammen med et væld af forskellige kulturer. Det er én stor folkefest som indeholder leg, underholdning, sambadans og fællesspisning. Der er grill og snobrødsbagning, samt et kæmpe folkekøkken, hvor du kan tilberede din medbragte mad. Bålet tændes ved 21-tiden.
Fælledparken byder ligeledes på Skt Hans bål fra kl. 22.00 Fra kl. 20 vil der være musik og rig mulighed for at købe mad i nærheden. Nyhavn er et andet bud, hvor du kan nyde bål fra kl. 22-tiden i de smukke omgivelser i selskab med folkene rundt på cafeer og restauranter. Ikke mindst bør arrangementet ved Bryggen nævnes. Ikke blot fordi der vil være underholdning både før og efter båltænding. Det er om muligt det største Skt. Hans arrangement i København. Der er trylleshow, grill, koncerter, dans og båltale. Det starter allerede kl. 16.30 og kl. 19.00 løber den første koncert af stablen. I år er det St. Augustin og Oh Land der underholder en time hver inden bålet tændes. Begge kunstnere har fået stor ros i indland og udland der er masser af festglade mennesker der danser løs til musikken. Kl. 21.00 holdes båltalen og herefter tændes bålet ude på vandet. Ms. Melissa & Her Soul Knights slutter aftenen af. Du kan købe mad direkte fra grillen, samt drikkevarer fra Bryggens Spisehus.
Hvis du bor for langt væk fra de ovenstående arrangementer er der mange andre bud såsom: Amager Strandpark, Docken, Nordhavn, Gentofte Sø og Louisiana Museum of Modern Art.
God fornøjelse!