Sådan undgår du ftalater i studenterhyblen

Sådan undgår du ftalater i studenterhyblen

Du har hørt om dem før – ftalater. Over de senere par år har de været fast nyhedsstof i de danske medier og Tv-udsendelser. De blødgørende plastikstoffer er kendte fordi at de potentielt kan være kræftfremkaldende, kan rode med dine hormoner og gøre det svært at få børn senere.

Alt i alt en grim blanding og noget, du skal undgå at udsætte dig selv for i din studenterlejlighed.

I en række produkter er ftalater mere almindelige at anvende end andre. Vi kigger på de mest hyppige her.

Pas på sengen og sko

Ftalater anvendes i vinylgulve, men i Danmark bruger vi som oftest trægulve. Til gengæld er de potentielt skadelige stoffer også fremkommende i luftmadrasser og det er for studerende et større problem.

Især i København og Aarhus starter mange studerende hvert år deres studieliv med at sove på en luftmadras eller en sofa hos venner og familie i samme byer. Efterspørgslen efter studieboliger og det faktiske udbud matcher slet ikke.

Jo billigere luftmadrassen er, des større er risikoen for, at der er brugt ftalater. Det er ikke uden grund at ftalater i en overgang var meget populære og hyppigt anvendte i så godt som alle plastikprodukter på dansk jord – nemt at arbejde med og billigt. Det betyder også at ftalatfrie-produkter bliver blot en tand dyrere.

Hvis du sover på en luftmadras betaler du næppe husleje. Derfor kan du godt investere lidt ekstra penge i  at købe en god luftmadras som alternativ til en almindelig seng. Som bonus får du også en bedre nats søvn på denne måde og en bedre nats søvn er lig med bedre performance på dit studie. Sover du dårligt husker du heller ikke hvad I lærer til forelæsningen.

Hvad med Plet og Sorte?

Det er ikke kun boligen du skal passe på. Også hvis du har hunde i lejligheden skal du være opmærksom på risikoen for ftalater.

De er nemlig ofte brugt til gummilegetøj (både det til hunde og det til voksne).

Risikoen stiger, hvis du køber dit hundelegetøj i udlandet, hvor myndighederne skåret over en bred kam er mindre strikse end tilfældet er i Danmark.

Hvis du gerne vil købe sikkert legetøj til hunden, uden risiko for at få ftalater ind i huset, kan du overveje en månedlig boks fra eksempelvis Barko eller en af mange andre udbydere.

Er de så farlige?

Lige nu er ftalater på EU-listen over ”potentielt hormonforstyrrende stoffer”.

Der er lavet mange studier for at efterforske ftalaternes potentielle skadesvirkning. Desværre stikker de i hver sin retning. Der er mange studier, der peger på skadelige virkninger, men også nogle, der ikke kan skabe entydige konklusioner.

Det er også en udfordring direkte at teste ftalater på mennesker – for hvem ønsker at stille op til et forsøg, hvor det bedste der kan ske er, at ingenting sker?

Derfor er vi nødt til at efterforske i laboratorier og forsøge at drage konklusioner ud fra dette.

Det har været kendt i mange år hvordan der er risiko for at ftalater er hormonforstyrrende. For at være på den sikre side bør du købe produkter uden ftalater. Du kan med fordel bruge app’en ”Tjek Kemien” fra Miljøstyrelsen og Forbrugerrådet TÆNK, ligesom du i dit daglige virke kan købe Svane- og Nøglehulsmærkede produkter.