Levnedsmiddelvidenskab
By | Offentlig støtte | Uddannelseskategori | Varighed | Adgangskrav | Uddannelsesinstitution |
---|---|---|---|---|---|
København | SU berettiget | Kandidatuddannelser | 2 år | Bachelor |
Københavns Universitet |
By | København |
Offentlig støtte | SU berettiget |
Uddannelseskategori | Kandidatuddannelser |
Varighed | 2 år |
Adgangskrav | Bachelor |
Uddannelsesinstitution |
Københavns Universitet |
Hvis du altid legede med maden da du var mindre fik du at vide at det måtte du ikke. På denne uddannelse må du skille maden ad for at finde ud af hvad den består af.
En kandidatuddannelse i levnedsmiddelvidenskab har fokus på de fødevarer som vi producerer og spiser i vores samfund. Det er især fødevarernes kvalitet, produktionsmåde og ernæringsindhold, der er interessant. Du kommer til at beskæftige dig med den måde fødevarer produceres på - helt ned til de enkelte afgrøder og den mark de dyrkes på. Ideen er, at du skal blive i stand til at planlægge og styre et helt produktionsforløb - om det så er industriel eller økologisk produktion.
Du vil stifte bekendtskab med de nyeste produktionsformer og den nyeste teknologi inden for området. Samtidigt lærer du elementer inden for klassisk gastronomi, så du selv kan designe og udvikle nye fødevarer.
En lille video om hvordan det er at studere Levnedsmiddelvidenskab:
Du kan vælge at følge 1 af 4 linjer i løbet af de 2 år uddannelsen varer.
- Generel Levnedsmiddellinje
- Mejeriteknologi (Dairy Technology)
- Kødvidenskab & teknologi (Meat Science & Technology)
- Fødevaresikkerhed (Food Safety)
Fælles for alle specialiseringerne er, at afslutter din uddannelsen med at skrive et speciale i et selvvalgt emne - enten alene eller i en mindre gruppe. Københavns Universitet oplyser at kontakten til erhvervslivet er god og de studerende opfordres til at søge studiejob, der vil udfordre deres viden i løbet af uddannelsen.
Nedenfor har vi beskrevet de forskellige linjer:
Generel Levnedsmiddellinje
På linjen Generel Levnedsmiddellinje har du mulighed for at specialisere dig i en særlig disciplin. Det kan være Teknologi, Mikrobiologi, Kemi eller Kvalitet. Det første år indeholder et obligatorisk temakursus, hvor du selv vælger temaet ud fra 6-7 udbudte temaer.
F.eks er handler temaet "Meat as a Raw Material" om køb som ingrediens i fødevarer. Helt konkret vil du lære om kødets muskelfysiologi, biologi og struktur med henblik på at forøge produktkvaliteten, når du anvender kød i fødevarer. Hertil hører også undervisning i de kemiske strukturer og processer, samt næringsindhold og sammensætning.
Resten af de fag du kan vælge imellem er såkaldte kernekurser, hvor spændende fag som blandt andet Sensory and Consumer Science, Milk Processing, Advanced Chemical Food Safety og Food Enzymes and Applications er tilgængelige. Der er ofte 10-15 fag at vælge imellem.
Mejeriteknologi (Dairy Technology)
Specialiseringen i Mejeriteknologi er et studie i hvordan mælk som i råvare forarbejdes og produceres - mælk er ingrediens i et utal af produkter i hele verdenen fra ost, kærnemælk, tykmælk til særlige produkter som Cultura, Gaio, isprodukter og lign. Du vil starte uddannelsen med gennemgang af hele produktionsforløbet. Fra mælken malkes fra koen og de produktionsformer, der er fremtrædende her, til de kemiske og mikrobiologiske processer, der anvendes i den yderligere forarbejdelse af mælken inden den når forbrugeren. Det er derfor naturligt at en større del af undervisningen er praktisk virksomhedsbesøg, samt forelæsninger og øvelser i det tilknyttede laboratorium. Der er desuden mulighed for at komme i mejeripraktik i løbet af uddannelsen.
Kødvidenskab & Teknologi (Meat Science & Technology)
Specialiseringen i Kødvidenskab & Teknologi er studiet af kød som råvarer-ingrediens i fødevarer. Du kommer til at beskæftige dig med mange former for kød og du følger hele produktionskæden fra slagtning af dyret til de mikrobiologisk og kemiske processer, der styrer hvordan den videre produktion og forarbejdelse bedst bør ske. Du kommer også til at arbejde med fødevaresikkerhed og hvordan international lov dikterer produktionsformer og afsætningsforhold af de færdige produkter.
Fødevaresikkerhed (Food Safety)
Specialiseringen i Fødevaresikkerhed er et spændende fag, hvor du har mulighed for at lære alle aspekter indefor sikring af produktion og forarbejdning af de fødevarer vi spiser, så de lever op til de højeste krav for sundhed og hygiejne. Du vil studere den nyeste teknologi med henblik på at forbedre nuværende produktionsformer, men du kan også selv design og udvikle nye fødevarer, der kan ændre befolkningens spisevaner og introducere sundere og mere næringsfyldte fødevarer. Der er rigtigt mange muligheder i Fødevaresikkerhed, og du får bestemt en uddannelse, der er fremtidssikret jobmæssigt og teknologisk.
Her er en video der viser dig hvad du kan blive når du er uddannet inden for fødevare/levnedsmiddelvidenskab:
Jobmuligheder
Du kan blive brygmester, fødevarekontrollør, kvalitetschef inden for fødevareindustrien og mange andre lignende stillinger.
Relaterede studenterjobs
Du kan forsøge at komme i betragtning til et smagspanel, som smagtester for firmaer som Rynkeby m.fl.