Gode råd til dit første boligkøb
Der er mange fælder at falde i, når du køber bolig – og nok endnu flere, hvis der er tale om dit første køb. Heldigvis kan du få uvildig rådgivning, så du ikke kommer ud på for dybt vand.
Der er et hav af regler, krav, rettigheder og ikke mindst faldgruber, som man skal tage højde for i et boligkøb, men det er der heldigvis råd for. Sammensæt et hold af rådgivere med reel viden, når du køber bolig, og husk disse tre ord - økonomi, jura, køberrådgivning. Har du taget højde for dem, vil du være kommet et langt stykke af vejen.
Inden du når for langt, så er første trin grundig forberedelse. Et boligkøb er en kompliceret størrelse, og uanset hvilken bolig, du har kastet øjnene på, så klarer du dig ikke uden professionel rådgivning inden for boligøkonomi, jura og byggeteknik.
Det kan være fristende at spare på økonomien til dele af rådgivningen, men pengene vil være givet godt ud og kan ende med at spare dig for mange uforudsete udgifter i fremtiden.
Der er mange trin – start med det første
Der findes mange huskelister til den omfattende proces, der udgør et boligkøb. Der vil være en række forskelligheder og naturligvis også fællesnævnere. Et af de vigtigste råd du kan få: forbered dig og hold overblik!
Først og fremmest skal du vide, hvor mange penge du kan låne i bank og kreditforening. Hvad bliver dit efterfølgende rådighedsbeløb, så du også kan få mad på bordet eller betale for din mobil?
Kort sagt, det er tid til at lægge et budget, for et huskøb er meget mere end selve boliglånet. Det er ejendomsværdiskat, grundskyld, vandafledning og -forbrug, udgifter til varme, el og gas, vedligehold, bolig- eller grundejerforening, forsikringer. Og hvis ikke du allerede er forpustet, så er dette blot et udsnit, foruden dine dagligdagsudgifter.
Her kommer den økonomiske rådgivning ind i billedet. Det er bankmanden, købsmægleren, den talkloge onkel, dine venner, som allerede har taget boligkøberskridtet. Egne erfaringer er gode, men andres er altså ikke at foragte.
Har du styr på det?
I forbindelse med din underskrift på skødet kommer der en masse jura ind i billedet, så med mindre du kender paragrafferne indgående, så hyr ekspertisen via en boligadvokat.
Men hov, inden du når til det punkt, så bak lige tilbage til drømmehuset. Helt tilbage til dengang, hvor den friske ejendomsmægler fortalte dig om ”et stenkast til stranden,” ”indkøbsmuligheder lige om hjørnet,” ”aftensol på terrassen.”
Lød det ikke lidt hult, når du gik på badeværelset? Kunne der være et hulrum under badeværelsesfliserne? Var der ikke også en frisk brise i soveværelset? Var vinduet overhovedet åbent eller kunne det være træk? Hvad betød den revne i muren?
Undgå at købe katten i sækken og hyr en byggesagkyndig, der kan hjælpe dig med professionel køberrådgivningen, inden du forelsker dig så meget i boligen, at du ikke ser faresignalerne, der kan komme til at koste dig dyrt.
Boligrådgivning er alfa og omega
Tager du en byggesagkyndig med på en købergennemgang, får du en grundig byggeteknisk gennemgang af den ejendom, som du overvejer at købe. Bagefter har du en helt klar fornemmelse af, hvad du er ved at investere dine penge i.
Inden gennemgangen har den byggesagkyndige gennemgået boligens energimærke samt tilstandsrapport og el-tjek, hvis de forefindes, så du kan få svar på dine spørgsmål om boligens tilstand. En byggesagkyndig kan ligeledes rådgive dig om de forsikringsmæssige problemer og klausuler, som tilstandsrapporten kan forårsage, når der skal tegnes en ejerskifteforsikring på boligen.
Efter rådgivningen har du fået et overblik over boligens fejl og mangler, hvis økonomiske følger du kan putte ind i dit budget. Du kan også have fået argumenter til at presse sælgers pris ned – et argument kunne fx være, at boligens tag skal skiftes inden for en kortere årrække, derfor må prisen ned. Endelig kan der også have været så mange og omfattende K3’ere, at det ikke er en bolig for dig, men nærmere en håndværker med mange penge og masser af fritid. Så er det afsted til næste boligopstilling, hvor du naturligvis igen bør huske rådgiverne.