Et godt studiejob kan bane vejen for din fremtidige karriere

Mange studerende kan have svært ved at få SU’en til at række, når der foruden de faste udgifter også gerne skal være plads til lidt sjov og ballade i budgettet. Det er for mange en vigtig årsag til, at de får et studiejob. At få et studiejob er en rigtig god ide, hvis man har brug for at supplere SU’en; lidt ekstra på kistebunden er altid godt.

Den økonomiske del er helt klart en vigtig faktor, når man får et studiejob, men hvorfor ikke kombinere den økonomiske gevinst med muligheden for at få et netværk og praktisk erfaring. Et godt netværk og praktisk erfaring kan gøre forskellen, når du engang som færdiguddannet skal ud og lede efter et arbejde.

Det kan være meget svært at få ønskejobbet, og for nogle er det svært bare at få et job. Jo mere du gør allerede som studerende for at kvalificere dig til det arbejde, du ønsker, jo mere øger du dine chancer, når tiden kommer til at arbejdet skal søges.

Som studerende tænker du måske, at det har du slet ikke tid til mellem studier og sociale aktiviteter, og det har du måske heller ikke, som du lever dit liv lige nu. Hvis det er tilfældet, bør du overveje at omprioritere, for et godt og relevant studiejob kan have større betydning for dig og din karriere, end du måske tror lige nu.

Det gode netværk

Du har sikkert tit hørt, at dit netværk er vigtigt i dit professionelle virke, og at mange får job gennem sit netværk. Det kan lyde som noget moderne jobrådgiver-pladder, men det er det ikke. Dit netværk kan få utrolig stor betydning for din fremtidige karriere. Derfor kan du ligeså godt komme i gang med at skabe et netværk så hurtigt som muligt.

Det lyder måske lidt uoverkommeligt. I første omgang kan du tænke på det netværk, som du allerede har: din familie, dine venner og dem som din familie og dine venner kender. Det er meget muligt, at en af dem kender et godt sted, hvor de lige mangler en som dig. Hvis det er tilfældet har du sparet en masse tid og kræfter på at skrive og sende ansøgninger.

Dit netværk bliver naturligt udbygget, når du møder nye mennesker. Du kan dog selv være mere eller mindre aktiv i udbygningen af dit netværk – både når det kommer til det private og det professionelle netværk. Hvis du eksempelvis gerne vil øge dit professionelle netværk, kan du for eksempel efterstræbe at få et studiejob, der er relevant for din fremtidige karriere.

Et relevant studiejob kan give dig nogle nye kontakter. Kontakter inden for det felt, som du gerne vil ud i efter endt uddannelse. Kontakter, som måske kender nogen, der lige mangler sådan en som dig. Dit netværk kan således forkorte vejen mellem dig og dit ønskejob.

Fra et relevant studiejob, kan du også få en relevant anbefaling med i rygsækken, når du skal ud og søge et nyt arbejde. En god anbefaling kan vise en potentiel ny arbejdsgiver hvilke kvalifikationer, du har. Det kan således også være en måde at gøre vejen til et nyt job kortere.

Det kan være svært at holde kontakten med mennesker, som man udelukkende har et fagligt tilhørsforhold til eksempelvis tidligere arbejdsgivere. Her kan det dog være værd at lægge en indsats, for det vil ofte være de mennesker, der er inden for det samme faglige fællesskab som dig, der kan hjælpe dig på vej i jobjagten.

Det, du kan gøre, er at sætte dit professionelle netværk i system. Du kan for eksempel lave en LinkedIn-profil.

På LinkedIn kan du for eksempel bliver venner med arbejdsgiveren på dit relevante studiejob. På den måde har du altid mulighed for at kontakte vedkommende på en meget uformel måde, hvis du har brug for hjælp. Det kan være, at du ved, at din tidligere arbejdsgiver kender en, der arbejder der, hvor du gerne vil have et arbejde. Et netværk kan således give dig foden inden for ved dit ønskejob.

Et godt netværk handler dog ikke kun om, hvad du kan få ud af det. Det handler også om, hvad du kan bidrage med. Et netværk skal dyrkes. Hold kontakten vedlige og gør selv en indsats, så er der større sandsynlighed for, at du også får hjælp, når du har brug for det.

Praktisk erfaring

Foruden gode kontakter og et stort netværk kan et relevant studiejob også give dig noget praktisk og relevant erfaring. Erfaring, der kan være med til at overbevise en potentiel arbejdsgiver om, at det netop er dig, der er den bedste kandidat til jobbet.

Når du skal søge et job, bliver du som regel bedt om at vedhæfte dit CV. Relevant praktisk erfaring vil pynte gevaldigt på dit CV – også hvis denne relevante praktiske erfaring stammer fra et studiejob. Hvis du ikke har noget relevant erfaring, kan dit CV hurtigt komme til at se lidt tomt ud eller blive fyldt med jobs, som ingen relevans har for det job, du søger. Det kan arbejdsgiveren ikke bruge til noget.

Relevant erfaring derimod sender gode signaler til en arbejdsgiver: allerede som studerende har du gjort noget for at øge dine kvalifikationer inden for feltet. Selvom det kun er få timer om ugen, kan du med et relevant studiejob vise en potentiel arbejdsgiver, at du har lysten til jobbet, og at du ønsker at gøre noget for at blive god til det.

Som nyuddannet vil du også ofte opdage, at erfaring er et krav for at få et job. Hvis du ingen erfaring har, er det det, som du bliver valgt fra på. Det vil sjældent være dine flotte karakterer, der gør forskellen; dem er der som regel ingen, der vil se. Arbejdsstedet er derimod interesserede i, hvad du allerede har lavet, og at du ved, hvordan du skal agere, når du er ansat i en virksomhed.

Uddannelsen er selvfølgelig vigtig, men det er ofte ikke den, der vægter højest, når du skal have et nyt arbejde; det gør erfaringen derimod.

Derfor: få dig et relevant arbejde allerede som studerende. Det kan være grundet til, om du får et arbejde eller ej.

Udover at erfaring pynter på dit CV, kan du også gennem et relevant studiejob finde ud af, om du har valgt det rigtige studie. Er det arbejde, som du udfører eller som dine fastansatte kollegaer udfører, et arbejde, som du kunne forstille dig at skulle have, når du en gang er færdig på skolebænken.

Hvis du ønsker at bruge dit studiejob til at få et netværk med kontakter inden for dit fag samt noget relevant erfaring, er det givet, at det er vigtigt at vælge det rigtige studiejob.

Jobbet som bartender giver dig næppe hverken et relevant netværk eller relevant erfaring, hvis du er ved at uddanne dig til bioanalytiker eller til cand.mag. Vælg derfor dit studiejob med omhug. Find ud af hvilken erfaring du ønsker at få og hvilke kvalifikationer, som du ønsker at opnå gennem et studiejob og søg så jobbet ud fra det.

Sådan vælger du
det rigtige studiejob