Livet med et studiejob

Dine rettigheder

Hvis du har et studiejob, er det vigtigt at have styr på hvilke rettigheder, du har. Det er altid vigtigt, så man får det, man har krav på. Når du har været ansat et sted i mere end en måned, og hvis du har over otte timer om ugen, har du for eksempel ret til en ansættelseskontrakt.

En ansættelseskontrakt er din sikkerhed på din arbejdsplads. Kontrakten skal være underskrevet af både dig og din arbejdsgiver, og du skal have en kopi. Få gerne hjælp af din fagforening eller andre, der har godt styr på den slags, til at læse kontrakten igennem. Desuden har du ret til feriepenge og muligvis til løn under sygdom, og hvis du bliver fyret, skal du have en ordentligt forklaring på det. Du har desuden ret til at have et sikkert arbejdsmiljø.

Du kan med fordel undersøge om din arbejdsplads har en overenskomst. En overenskomst er en aftale, som din arbejdsgiver har lavet med en fagforening om fridage, løn, arbejdstider og lignende. En overenskomst sikrer ordentlige forhold på en arbejdsplads. Hvis der er en overenskomst, der hvor du arbejder, skal du være sikker på, at du bliver ansat på de vilkår, der står i den, for hvis der er en overenskomst på din arbejdsplads, skal din arbejdsplads overholde den.

Hvis der ikke er en overenskomst, skal du selv forhandle med arbejdspladsen om arbejdsforhold og løn. Her kan du læse mere om, hvilke rettigheder, du har på dit studiejob. Hvis du mener, at du bliver uretfærdigt behandlet på din arbejdsplads, skal du sige det til din arbejdsgiver og eventuelt kontakte din fagforening.

Hvis du ikke allerede er medlem af en fagforening, så overvej lige at melde dig ind i en. Hvis du er medlem af en fagforening, er der nemlig nogen, der har din ryg, når du er på arbejdsmarkedet. Din fagforening kan hjælpe dig med hvilke rettigheder, du som studerende har. En fagforening kan også hjælpe dig, hvis du kommer i problemer på din arbejdsplads. De kender reglerne, så du behøver ikke selv have styr på det hele.

Der er forskel på fagforeninger, så meld dig ind i en fagforening, der ved noget om den slags arbejde, du udfører.

Sæt dig selv i et godt lys

Det siger sig selv, at du ikke kan have dit studiejob for evigt. På et tidspunkt, når du er færdig med at studere, skal studiejobbet skiftes ud med et job.

Nogle gange kan man være heldig, at man slipper for al ansøgnings-ræset simpelthen fordi, ens arbejdsgiver fra studiejobbet er blevet så glad for én, at der venter et job, efter man er færdiguddannet. Såfremt det er et job, man ønsker, er det et drømmescenarie. Det er dog ikke noget, man kan forvente, og en ny kontrakt med sit tidligere studiejob efter endt uddannelse kommer ikke bare uden grund; du skal have sat dig i et godt lys på din arbejdsplads for, at der overhovedet er en chance for, at det kan komme på tale.

For at fremstå som en god medarbejder, skal du selvfølgelig komme til tiden, udføre dit arbejde ordentligt og samtidig opføre dig ordentligt på arbejdspladsen. Hvis du ovenikøbet falder naturligt ind i den jargon, der er på stedet, er du godt kørende.

Vær engageret i dit arbejde og se mulighederne – også selvom du lige nu måske laver noget, som ikke lige er dig, kan det være, at dine nuværende arbejdsopgaver kan føre til noget bedre i fremtiden.

Du kan med fordel gøre et forsøg på at øge dine arbejdskvalifikationer, så du kan udføre flere forskellige arbejdsopgaver. Det viser din arbejdsgiver, at du er dygtig, og at du vil jobbet. Undersøg derfor mulighederne for at blive dygtigere til det, som din arbejdsplads beskæftiger sig med. Vis noget initiativ; det ser altid godt ud.

Jo mere du gør dig selv bemærket (på den gode måde altså), jo større er chancerne for at avancere på dit arbejde. Allerhelst skal man gøre sig uundværlig, men det er sjældent muligt, så sørg i det mindste for, at din arbejdsgiver og dine kollegaer ser dit potentiale – og, at du er på god fod med dem.

Det kan være en god ide at være på god fod med både sin chef og sine kollegaer, for det gælder om at passe ind i firmaet – men i sidste ende er det som regel en chef, der har det sidste ord i ansættelsesforhold.

Dit CV, Din ansøgning & Jobsamtalen