Kend dine rettigheder på studiejobbet

Kend dine rettigheder på studiejobbet

Med et studiejob får du erfaring i det private erhvervsliv og et godt supplement til din SU.

Men som ny på arbejdsmarkedet risikerer du at lave en for dårlig aftale for dig selv. Derfor har du en række krav fæstet i lovregler og overenskomster, der stiller dig stærkere mod din arbejdsgiver.

Du får et kort overblik herunder.

Arbejdstider

Du bør ikke arbejde mere end, hvad du kan overkomme ved siden af studiet.

Der er ingen lovmæssige grænser, men der kan være overenskomstmæssige grænser jævnfør nedestående.

Et studiejob er en god måde at få erfaring på – men det må ikke gå udover resten af dit studie. Tjek derfor eventuelt gældende overenskomster. Dette er særligt relevant for lærlinge og elever, der med sikkerhed er dækket.

Udstyr

Afhængigt af hvilken type af arbejde du udfører, kan det være relevant at tale om yderligere udstyr.

Her ser vi ikke på, du skal have en computer som kontormedarbejder – det siger sig selv.

Udfører du fysisk arbejde, kan du have krav på hjelm, sikkerhedssko, sikkerhedstøj og at det værktøj I bruger lever op til en række standarder. Har du arbejde ude i felten, bør din arbejdsgiver betale friluftstøj til dig.

I arbejdsmiljøloven er der nedskrevet en lang række forholdsregler, din arbejdsgiver skal tage for at sikre dig en sikker arbejdsplads – både i forhold til udstyret du bruger, hvad du iklæder dig og hvad du omgiver dig med.

Hvis du er i tvivl om dette reglement overholds, kan du anonymt bede Arbejdsmiljøstyrelsen komme forbi til et check af arbejdspladsen.

Løn (og overarbejde)

I Danmark har vi ikke en lovbestemt mindsteløn.

I stedet for lader vi arbejdsmarkedets parter bestemme den rette løn gennem forhandlinger mellem den enkelte arbejdsgiver- og tager samt arbejdsgiver- og arbejdstagerorganisationer med overenskomster.

Hvis du er dækket af en overenskomst, skal du derfor have løn og rettigheder som minimum svarende til denne. Hvis ikke du er dækket, så er det dit eget ansvar at forhandle dig frem til et fornuftigt niveau.

Hvis du er medlem af en fagforening, har du altid mulighed for at få tjekket om din løn svarer til de gængse standarder her. Hvis du er medlem af en af de danske a-kasser, har du ofte mulighed for at opgradere til et medlemskab af en fagforening for et mindre beløb ekstra.