7 gode råd til at holde dig frisk under eksamensperioden

7 gode råd til at holde dig frisk under eksamensperioden

7 gode råd til at holde dig frisk under eksamensperioden

Det kan være svært at holde koncentrations- og energiniveauet oppe, når du skal læse til eksamen, men der er heldigvis gode råd at hente.

Eksamensperioden er over os, og det betyder for de fleste lange dage og aftner på læsesalen med næsen begravet i de tunge fagbøger.

Kender du også det med, at du har læst flere sider, før det går op for dig, at du ikke kan huske, hvad du har læst, fordi tankerne er fløjet af sted? Det kan for langt de fleste være en udfordring at holde koncentrationen ved lige, når stoffet er tungt, og når du samtidig læser mange timer i træk, kan det også være svært at holde de dybe gab og tunge øjenlåg fra døren.

Men der heldigvis hjælp at hente, hvis du vil holde dig mere frisk under eksamensperioden. Her er vores syv gode råd:

1.  Drik masser af vand
Du har sikkert hørt det tusind gange før, men det er der en grund til: Vand er et mirakelmiddel, når det kommer til at holde sin hjerne frisk og koncentreret. Desuden kan fysisk træthed i kroppen også være et signal på væskemangel. Hav altid en flaske ved hånden og drik gerne halvanden liter om dagen!

2. Spis varieret
Hvis du er på slankekur, så drop den med det samme. Og hvis du lever på en diæt af fryzepizza og pasta med ketchup, så drop det også. En skarp hjerne kræver masser af vitaminer, og det får man gennem en varieret kost med både proteiner, kulhydrater og kostfibre. Sæt lidt ekstra penge af på madbudgettet og brug lidt ekstra tid på at lave god mad til dig selv, når du læser til eksamen.

3. Tag vitaminer
Hvis du ikke når at få alle de vitaminer, du har brug for gennem kosten, så kan det være en god idé at tage ekstra kosttilskud og vitaminer i eksamensperioden. Fiskeolie har for eksempel mange gode effekter, når du skal holde dig frisk. Men undgå de billige varianter nede i supermarkedet, som ofte indeholder tungmetaller og andre grimme ting. Investér hellere i et naturligt kvalitetsprodukt med masser af gode omega 3-fedtsyrer som for eksempel denne fra Bidro.

4. Gå en tur
Lige meget hvilke foranstaltninger, du gør dig, kan ingen være perfekt fokuseret i længere tid ad gangen – det er simpelthen fysisk umuligt. Bryd derfor din læsning op med korte pauser i ny og næ, der gerne må indeholde frisk luft og lidt motion, som for eksempel en rask gåtur. Det giver ny energi til hjernen, så den kan koncentrere sig på ny.

5. Mest til pigerne
Falder din menstruationscyklus sammen med din eksamensperiode, er du ekstra uheldig – for én gang om måneden kan det være særlig svært for kvindekroppen at koncentrere sig, fordi den viser symptomer som generelt ubehag, underlivssmerter, oppustethed, irritation og uopmærksomhed. Men der kan være hjælp at hente, hvis du er ramt af PMS. For eksempel kan dette vitamintilskud, der udelukkende indeholder naturlige ingredienser, være med til at lindre symptomerne og give dig en følelse af mere fysiologisk velvære i kroppen.

6. Undgå ømme skuldre
Når du sidder i den samme arbejdsposition i længere tid ad gangen, kan det nærmest ikke undgås, at du får ubehag som følge af ømme og stive muskler i nakke og skuldre. Måske har du en vane med at sidde med benene over kors, og det kan også give ømhed i knæene. Du kan afhjælpe ømheden og stive led ved at indtage kosttilskud, som for eksempel dette ved navn Ledflex fra Bidro, der indeholder ingefær, gurkemeje og pileekstrakt, der medvirker til at bevare smidige led.

7. Få din nattesøvn
Det er alfa og omega, at du får tilstrækkeligt søvn om natten. Søvn er afgørende for, at din krop og hjerne fungerer optimalt. Lad være med at læse hele natten, men sørg i stedet for at komme tidligt i seng, så du kan begynde igen næste morgen – hjernen er også mere skarp om morgenen. Har du svært ved at falde søvn, fordi du bekymrer dig om den forestående eksamen, så prøv for eksempel en meditationspodcast, der kan hjælpe dig med at slappe af i sindet og kroppen.