Studenterkørsel - din guide!
Studenterkørsel introduktion
Studenterkørsel er en gammel dansk tradition, som formegentlig udsprang helt tilbage i 1920’erne. Det blev dog først noget man rigtig gjorde, efter Danmarks befrielse i 1945. Dengang kørte man hestevogn og i dag kører man i lastbiler, men meningen med galskaben er stadig den samme. At fejre man er blevet student.
Der er årligt i omegnen af 1500 klasser, cirka 40.000 elever der indtager gaderne i den såkaldte studenteruge, som typisk ligger ugen efter sidste eksaminer. Denne artikel/guide henvender sig til kommende studenter eller andre interesserede, og indeholder både gode råd til selve dagen for jeres studenterkørsel, men er også en vejledning til hvordan i forbereder jer bedst muligt.
Indholdsfortegnelse:
-
Sådan foregår dagen typisk
-
Sådan booker man nemmest sin studentervogn
-
Tips, tricks og andre gode råd
Sådan foregår dagen typisk
Nu er dagen kommet, som alle har ventet på de sidste 3 år. Nogen glæder sig mere end andre, men de fleste ser rigtig meget frem til denne dag, og det er der også god grund til. Studenterkørsel er noget af det bedste og sjoveste man kommer til at opleve som studerende. Dagen understreger at man nu endelig, officielt er færdig med sin gymnasiale uddannelse, har fået sin hue, og er samtidigt en fantastisk afslutning på de år man har haft sammen med sine klassekammerater. Typisk kører man enten torsdag, fredag, lørdag eller søndag, det afhænger af hvilken skole man går på da dimissionsdagen varierer. Man kan sagtens køre andre dage, men disse er blot de mest populære.
Dagen starter hvor man mødes foran skolen og pynter vognen med vognmanden i 1 times tid, eller at man op pynter vognen direkte efter dimissionen. Det er forskelligt fra skole til skole, hvilke traditioner man har. Nogle har spraymaling og bannere med sjove slogans til vognen, andre har hængt billeder op eller grafisk design. Kun fantasien sætter grænser. Nedenfor kan du se et par eksempler.
Så er der afgang!
Når vognen er klar, starter selve turen. Turen indebærer typisk cirka 10 timers intensiv fest, som indeholder råb, skrig, glade mennesker og god mad. Alt sammen noget der hører specielt til denne dag. Alt er muligt og alt er lovligt lige denne dag, så det er i orden at gebærde sig lidt over stregen, uden at mor kommer efter dig. Selvfølgelig alt med måde og respekt. Hele turen omfatter typisk 15-20 stop, hjemme hos de elever i klassen der ønsker at deltage. Det er ikke nødvendigvis alle man behøver at stoppe hos og man kan sagtens slå sig sammen, hvis man nu bor rigtig tæt på hinanden, eller så langt væk at det ikke er muligt at komme forbi på ruten. Oftest kan man heller ikke nå mere end 20 - 25 stop, fordi man bruger 10-30 min ved hvert stop, har tissepauser osv. Herudover kører vognen maks. 50 km i timen så det går ikke så hurtigt, men det er også helt fint.
Det er en god ide at planlægge en god rute hjemmefra, så man er sikker på at man kan nå alle stop, og at ruten er realistisk i forhold til vognens og jeres begrænsninger. Hos forældrene bliver der typisk serveret rigeligt med god mad, så man skal ikke bekymre sig om at blive sulten undervejs. Når man har kørt hele dagen kan dem som orker feste videre i byen, eller man kan evt. feste videre hos det sidste stop på ruten.
Sådan booker man en studentervogn
Når man booker en studentervogn er der nogle forskellige ting man skal tage højde for. Typisk skal være opmærksom på hvilken dag man vil køre (hvilken ugedag), hvor hurtigt man får booket (altså er det 1,2 eller 3 år ude i fremtiden), hvilke ekstra features man ønsker (DJ, lys, køleboks eller lign), samt hvor stor vogn man ønsker.
Det er nogle af de mest almindelige overvejelser, kommende studenter gør sig, for at finde ud af hvilken vognmand man skal have fat på. En måde at komme hurtigere igennem udvalgsprocessen er at prøve at finde vognmænd, som har en online prisliste. Et eksempel er her: https://festlastbiler.dk/priser Her finder man hurtigt prisen og ser, hvad der er inkluderet i prisen for studenterkørslen. Det gør processen meget nemmere og hurtigere, og i kan som studenter booke en vogn, der passer til klassens behov og ønsker.
Hvilken dag skal man afsted på?
Når man booker en vogn skal man være opmærksom på at der er forskel på priserne afhængig af hvilken ugedag man kører. Dette betyder at hvis man kører en torsdag frem for en lørdag, vil man oftest kunne spare op til 40-50% af prisen. Dette skyldes at fredag/lørdag typisk er de mest populære dage, og der derfor er større efterspørgsel på vogne. Fordelen ved at køre en fredag/lørdag er ofte at der er mange mennesker i gaderne samt mange andre studentervogne, så det gør oplevelsen meget sjovere og mere intens når man er ude at køre. Herudover kan man også vinke, hilse eller skåle med de andre man møder på vejen, i modsætning til hvis man eksempelvis kører en mandag hvor alle er på arbejde og kun få andre kører studenterkørsel.
Book din vogn i god tid - ellers kan det være for sent!
Det er altid en god ting at booke i god tid, og dette gælder især for studentervogne. Jo tættere man kommer på dagen, desto højere bliver priserne og desto mindre bliver udvalget af vogne. Sådan har det været tidligere og sådan forbliver det højt sandsynligt. Det er derfor altid en god idé at man så hurtigt som muligt får indhentet nogle tilbud sammen med resten af klassen, så man har god tid til at finde den rette vogn, og så man undgår at betale overpris. Husk altid på at der er forskel i pris afhængig af hvor stor vognen skal være. Typisk skal en klasse med 18-25 studerende have en væsentlig mindre vogn end en med 30-40 studerende, hvilket giver god mening, så derfor kan der sagtens være en stor prisforskel her. Afhængig af hvor stor en vogn man ønsker, hvilken dag man kører, hvor hurtigt man får booket, samt hvor mange ekstra tillægsydelser man ønsker som eksempelvis DJ, kan en vogn koste alt fra 15.000 - 45.000 kr.
Det er derfor også vigtigt at klassen gør sig nogle overvejelser i forhold til, om man ønsker en DJ med på turen, en fotograf, røg/lys show, køleboks eller andet, som kan være med til at gøre vognturen endnu vildere og sjovere. Disse ting koster altid ekstra, og kan variere meget fra vognmand til vognmand. Nogle tilbyder nogle ting, andre noget helt andet, så det kan være svært at give et retvisende billede af priser og muligheder. Herudover er det også meget forskelligt hvilket anlæg vognen har, og man går aldrig galt i byen med et stort anlæg, slet ikke på vognturen. Alle ved at det største anlæg styrer festen, og dette gælder især på vognturen, så dette er værd at overveje når man vælger vogn.
Betaling - hvordan?
Når man skal betale for sin studentervogn foregår det typisk over flere rater, hvor man starter med at indbetale et depositum nogle uger efter man har fået sin kontrakt fra vognmanden. Vil vognmanden ikke udstede en kontrakt bør man overveje om det er den rigtige at køre med. Alle de autoriserede vognmand med lovlige vogne, har aldrig noget imod at lave en kontrakt til klasse, så alle er enige om kørselspriser, rute osv. Depositum kan være alt fra 2.000kr til f.eks. 50% af vognens pris, og bruges blot som en ”reservation” af vognen. Herefter betaler man typisk 1-2 rater mere, som foregår i månederne/ugerne lige op til kørslen. Selvom det sidste beløb først skal betale langt ude i fremtiden, er det altid en god idé at der er én i klassen der er tovholder, indsamler pengene og holder dialogen med vognmanden. Det gør hele processen langt nemmere og mere gnidningsfri.
Tips, tricks og andre gode råd
I dette afsnit har vi samlet en ekstra række gode råd og tips, til jer som snart skal ud og køre vogn. Når i skal udarbejde jeres kørerute for studenterkørslen, er det vigtigt at man har en ide om hvor langt man kan nå. Bor klassen eksempelvis meget spredt, kan det være svært at nå alle. Husk at vognmanden ikke må køre mere end 50km/t, og husk at indregne tid ved hvert stop. En god tommelfingerregel er at man skal gå efter at ramme maksimum 10 – 12 timers kørsel, da man står op i vognen under hele turen, og på dette tidspunkt er ret smadret. Når man planlægger ruten bør man ydermere tage hensyn til hvorvidt man har nogle muslimer i klassen, hvis familier ikke drikker alkohol. I så fald kan det være en fordel at placere dem i starten af turen, så forældre/familie dermed slipper for at hele klassen skaber sig og er møg fulde når de besøger dem.