Se om du overtræder loven. Her er de nye love der lige er trådt i kraft i dag.
Der tales altid længe om at forbyde det ene og det andet. Der går også en rum tid fra forslaget er blevet vedtaget til loven træder i kraft. I dag er 9 nye love trådt i kraft og du kan læse her, hvordan du skal forholde dig til dem.
Vi kan allerede nu afsløre så meget at det for indflydelse på dig, som studerende, hvis du rejser med campingvogn, hvis du godt kan lide koldt stål på kroppen eller hvis du vil en tur ud i rummet.
Kom hurtigere på campingferie
Nu hvor sommerferien er begyndt og du hurtigst muligt gerne vil ud af landet, så vær ganske rolig. Du må nu køre 100 km/t med campingvogn, så længe du har en Tempo 100 Danmark-godkendelse. Har du ikke denne gælder fartgrænsen på de 80 km/t stadig. Hvis du ønsker at køre 100 km/t med campingvogn, så søg din godkendelse hos FDM.
Så behøver du ikke passe ekstra på, hvor meget du træder på speederen.
SU’en frafalder hvis du fjumrer for meget
Nu kommer den vigtigste lov for studerende! Hvis du er mere end seks måneder forsinket på din uddannelse, så vil du miste din SU. Denne lov gælder for dig, som begynder på en videregående uddannelse efter sommerferien. Dem der allerede er i gang med en videregående uddannelse, skal heller ikke føle sig for sikker. Har du mere end 12 måneders forsinkelse vil din SU blive frataget dig. Hvis du er syg i længere tid og derfor ikke kan komme til den oprindelige eksamen, så vil du modtage SU indtil sygeeksamen og ikke mere. Husk at kun en lægeerklæring kan give dig adgang til en sygeeksamen.
Ungdomskortet bliver dyrere
Er du pendler og har et Ungdomskort, så ved du hvor dyrt det kan være at rejse frem og tilbage. Nu er det måske tid at kigge efter en ny ungdomsbolig eller kollegieværelse på Studenterguiden.dk da kortet kommer til at koste meget mere end før for nogle af jer.
Udover de sædvanlige 615 kr. som Ungdomskortet normalt koster, så vil du skulle af med 50% af det beløb der ligger udover de første 2.100 kr. på den normale kortpris.
Dvs. hvis du for eksempel bor i Odense, men studerer i København, så kostede det tidligere 615 kr. Nu koster det 615 kr. + 50% af (4350 kr.-2.100 kr.) = 615 kr. + 50% af 2.250 kr. = 1.740 kr. Se flere eksempler på prisændringerne på Ungdomskortet her.
Det er en betydelig stigning, som vil gøre det meget mere attraktivt at flytte meget tættere på sit uddannelsessted.
Chiptuning
Hvis du tænker at det er billigere at tage bilen end toget efter at have læst ovenstående lovændring, så vær opmærksom på at det nu er ulovligt at tune din bil, med mindre den opfylder visse betingelser for luftforurening. Du kan læse mere om betingelserne her.
Vær opmærksom på hvor du rejser hen
Havde du tænkt at holde en mere actionpræget ferie, som er blevet en trend i den seneste tid, ved at tage ned og kæmpe enten for eller imod Islamisk Stat, så skal du nok overveje et andet rejsemål. Det er pr. dags dato netop blevet ulovligt at rejse til områder hvor Islamisk Stat og andre terrororganisationer holder til og deltager i en væbnet konflikt. Kommer du hjem fra et af disse områder, kan du se frem til at møde PET i lufthavnen. Loven indeholder desuden forbud mod at modtage støtte fra terrororganisationer og dette kan medføre fængselsstraf.
Kontanthjælp frafalder hvis du har for meget udlandsophold
Hvis du har været på highschool eller haft andet udlandsophold i løbet af de sidste otte år, som overstiger et år, så skal du sikre dig et job og undgå at ryge på kontant hjælp indtil du har opholdt dig mindst 7 år i Danmark inden for de seneste 8 år. Har du ikke det og skulle du nå til det punkt, hvor du normalvis ville modtage kontanthjælp, så vil du i dette tilfælde modtage integrationsydelse. Integrationsydelsen er markant mindre end kontanthjælpen, men vil stige med 1.500 kr. hvis du kan dansk (har bestået dansk 2)
Vær derfor meget opmærksom på dine udlandsophold, eller sørg for at få et job og bevare det, så du ikke falder for grænsen. Udover den lavere ydelse du får ved integrationsydelse i forhold til kontanthjælp må du heller ikke holde ferie.
Knivloven tilpasses efter pres fra befolkningen
Der har længe været en meget omdiskuteret knivlov, som gjorde alle danskere der bare spejderknive, lommeknive, jægerknive, hobbyknive eller lignende på sig for kriminelle. Denne lov er nu lempet, så du igen kan gå på fisketur med god samvittighed. Det man blot bør huske på nu, er at man ikke må bære kniv på sig blandt større forsamlinger eller i nattelivet. Så simpelt kan det præciseres. Butterfly knive og andre springknive er dog fortsat ulovlige. Læs en artikel fra Danmarks Jægerforbund her omkring loven.
Droner og privatliv – Loven skærpes
Et af de helt store trends i de seneste år er droner. Danmark har været meget hurtige til at komme med de skrappeste love i verden omkring brugen af droner.
Nu har regeringen skærpet reglerne endnu mere.
Alle droner skal registreres og man må ikke flyve hvis man ikke har et dronetegn og man skal have ansvarsforsikring hvis man vil flyve med droner. Derudover er det ikke tilladt at flyve med drone hvis du har en promille på over 0,50.
Det er blot for at beskytte privatlivets fred at loven er blevet skærpet.
Se videoen nedenfor fra DR TV Avisen – 5. maj 2016
Højtflyvende rumlov
En lidt mere højtflyvende lov der også træder i kraft i dag er Rumloven. Denne lov kræver at man har en godkendelse fra uddannelses- og forskningsministeren, for at få lov til at sende noget ud i det ydre rum. Det er desuden heller ikke hvem som helst der kan få lov til det. Det kræves blandt andet at operatøren har de nødvendige kvalifikationer.
Hvis der falder noget rumaffald ned på jorden som følge af disse aktiviteter i det ydre rum, så er operatøren desuden erstatningsforpligtiget. Det ydre rum defineres som det, der ligger over 100 km over havets overflade.
Læs mere om rumloven her.