Hjælp til at finde en studiebolig

Hjælp til at finde en studiebolig

Start i god tid

Som studerende har du brug for et sted at bo. Måske du skal flytte hjemmefra for første gang eller, måske du gerne vil flytte i noget større eller bare noget andet.

At finde en studiebolig kan tage tid og være lidt af en jungle, så rub neglene og søg i god tid, hvis du vil være sikker på at have et sted at bo, når du begynder at studere. 

Det kan være svært at finde et nyt hjem, og derfor vil vi i Studenterguiden gerne hjælpe dig.

Denne artikel indeholder tips til at finde en studiebolig (kollegie, lejebolig, andelsbolig mf.), forhold, som du skal være opmærksom på samt gode råd til, hvad du skal gøre, når boligen er i hus. 


 

Vær vågen

Når du bevæger dig ud på boligmarkedet er det vigtigt, at du holder tungen lige i munden. Som lejer er du i farezonen for at blive fuppet af falske boligannoncer eller af udlejere, som kræver et tårnhøjt depositum eller en tårnhøj husleje. Derfor er det vigtigt, at du ser dig for og bruger din sunde fornuft, når du er på boligjagt.

Det gælder for eksempel, hvis du i din søgen efter en ny bolig benytter dig af betalingsportaler.

Der findes et utal af betalingsportaler, der reklamerer med attraktive boliger og lave huslejer, og det lyder måske for godt til at være sandt – og det er det nogle gange også.

Ofte betaler man for at få adgang til udlejers kontaktoplysninger, så man kan komme i kontakt med vedkommende, men i nogle tilfælde er der ingen respons på henvendelser, og nogle gange er boligerne endda allerede udlejet. Man har således betalt for noget, som man ikke får noget ud af.

Derfor er det vigtigt at være kritisk overfor hvilke betalingsportaler, man benytter sig af. 

En portal, som de fleste kender, og som har mange år på bagen, er www.boligportal.dk. Boligportalen er en af de mest troværdige boligportaler på markedet, og du kan derfor benytte den uden bekymringer.

Vi kan desuden anbefale www.findroommate.dk, da de bryster sig af at bruge meget tid på at verificere de enkelte lejemål, så du ikke bliver snydt.  

 

Gode råd til boligsøgningen: hvor finder man en bolig


Følgende er en samling af gode råd til, hvordan du finder en bolig:

-          Brug betalingsportalerne, men vær kritisk.

-          Benyt de lokale kollegieboligselskaber eller andelsboligorganisationer. Her kan du regne med, at din udlejer ikke vil fuske med kontrakten eller din leje (dermed ikke sagt, at du ikke kan løbe ind høje huslejer og høje depositummer).

Et kollegieværelse er den oplagte mulighed, hvis du leder efter en studiebolig.

Kollegieværelser er ikke i liebhaverklassen, men det er hyggelige boliger til en billig penge. Kollegier er også gode, fordi du her møder andre studerende og kan udvikle venskaber og få et godt netværk.

Her finder du et stort udvalg af kollegier, der ligger i fem af Danmarks store universitetsbyer: København, Århus, Odense, Roskilde og Aalborg.

-          Når du søger en bolig, så kan du med fordel bruge Facebook eller andre sociale tjenester, der kan nå ud i dit netværk.

Har man et netværk på blot nogle hundrede venner, som også har nogle hundrede venner, kan man nå rigtig langt ud.

-          Læs lokalavisernes boligsektioner og sørg for at ringe hurtigt på boligannoncerne – du er ikke den eneste, der mangler et sted at bo. 

 

Gode råd til, når du har fundet en bolig

-          Hvis du har fundet en bolig, skal du være 100 % sikker på, at der ikke er fusk med kontrakten.

Det kan være relevant at få en professionel til at kigge nærmere på kontrakten, eksempelvis hvis husleje er høj.

-          Kig nøje på din husleje sammenlignet med antallet af kvadratmeter – mange private udlejere har en tendens til at tage en alt for høj husleje. Er det tilfældet, kan du kontakt huslejenævnet i din by via https://www.borger.dk.

-          Inden du skriver under på din nye bolig, kan det godt betale sig at tale med naboerne og forhøre dig om udlejeren.

På den måde kan du måske få en ide om, hvordan din udlejer behandler sine lejere, og om hvor hurtig vedkommende er til at udbedre skader og lignende.

-          Forvent ikke, at du får dit depositum tilbage, så om muligt skal du undgå at betale et skyhøjt depositum.

Du må desuden aldrig betale dit depositum kontant, da det er et tydeligt tegn på fusk.

-          Når du er flyttet ind, er det første, du bør gøre at tage billeder af din lejlighed. Billederne er beviser på lejlighedens stand, når du flytter ind. Er der for eksempel skader, skæve vinduer eller gamle rør, kan nogle udlejere finde på at stille dig til ansvar, når du flytter. Med billeder af lejligheden på indflytningstidspunktet kan du dokumentere, at fejlene allerede var der, da du flyttede ind.

-          Finder du fejl i din lejlighed, efter du er flyttet ind, er det vigtigt, at du gør udlejer opmærksom på det indenfor 14 dage.

-          Ellers anbefaler vi, at du bruge din sunde fornuft og læser alt grundigt igennem, inden du skriver under på det.

-          Du kan finde flere gode råd her. 

 

 

Følgende er links, som du med fordel kan besøge, når du er på boligjagt

-          www.bolig.dk er en gratis boligportal, der er finansieret af reklamer.

-          www.boligdeal.dk har et stort udvalg af lejemål: værelser, lejligheder, andelsboliger, forældrekøb mf.

-          www.boligportal.dk er Danmarks største boligportal.

-          www.boligsurf.dk er også en boligportal med mange annoncer online.

-          www.boligoensker.dk er ligeledes en database med boliger.

-          www.findroommate.dk er en portal, der forbinder unge og studerende, som leder efter et værelse eller, som har et ekstra værelse, de vil leje ud.

-          www.llo.dk er din bedste ven på lejeboligmarkedet. Her kan du finde alle love om området samt guider til lejemarkedet.

-          www.ungdomsboliger.dk har en stor guide til kollegier og ungdomsboliger i Danmark

-          www.kvikbolig.dk en gratis side, som ved skrivende stund har over 7700+ boliger i hele landet

 

Held og lykke med din boligsøgning!