Vælg det rigtige studiejob

Studerende får studiejobs af flere forskellige årsager: jobbet stiller dig bedre rent økonomisk, jobbet er sjovt, jobbet giver dig noget relevant erfaring og et godt netværk – både socialt og professionelt. Hvis du bare vil tjene penge, gælder det selvfølgelig om at finde det bedst betalte job; måske noget vikararbejde eller et sælgerjob. Hvis du bare gerne vil have det sjovt, når du er på arbejde, kan det være, at du skal søge stillinger som bartender på et af landets diskoteker eller Cultpige.

Hvis du overvejer at søge et studiejob, hvor det primært handler om at have det sjov, er det på rette tid, at du lige stikker en finger i jorden og overvejer, om det virkelig er det vigtigste for dig. Er det vigtigste ved dit studiejob sjov og ballade lige nu, eller er det vigtigere at styrke mulighederne for at få dit ønskejob, når du er færdiguddannet? Hvis du svarer ja til, at det vigtigste er sjov og ballade lige nu, er det selvfølgelig helt fair, men brug lige fem minutter på at sætte dig ned og overveje, om relevant erfaring og et godt netværk ikke også lyder tiltalende.

Er relevant erfaring og et godt netværk ikke er en god idé få det med fra dit studiejob? Relevant erfaring og et godt netværk er nemlig to ting, som du ikke må undervurdere. Begge dele kan måske virke ligegyldige på nuværende tidspunkt, men det er de bestemt ikke. Du bør derfor som minimum have det med i dine overvejelser, når du skal til at søge studiejob. Det er jo også muligt, at du kan kombinere sjov og ballade med det mere seriøse og få et studiejob, der indeholder det hele. Mulighederne er mange.

Overvej det for din egen skyld. Relevant erfaring og et godt netværk kan nemlig få gevaldig betydning for dig, når du er færdig med dit studie. Det vil være ærgerligt at sidde som nyuddannet arbejdsløs og tænke tilbage på, hvordan du kunne have forbedret dine muligheder for at få ønskejobbet, men ikke gjorde det. Hvad du vælger at gøre i forhold til dit studiejob, bør i hvert fald være et bevidst valg, så hav det hele med i dine overvejelser, før du skriver den første ansøgning.

Vælg et studiejob ud fra, hvad dit ønskejob er

Hvis relevant erfaring og et godt netværk alligevel trækker lidt, skal du til at tænke over, hvilke typer jobs du skal søge.

Det relevante studiejob for dig afhænger naturligvis af dit studie, og hvad dit fremtidige ønskejob er. Det relevante studiejob vil derfor være forskelligt fra studerende til studerende. Et studiejob som fitnessinstruktør kan muligvis være relevant for en idrætsstuderende, men det er næppe særlig relevant for én, der vil være revisor eller bioanalytiker. Tænk derfor over, hvad det er, du gerne vil opnå med et studiejob: hvilke kompetencer kan være med til at øge dine chancer for at få dit ønskejob i fremtiden?

Måske du læser til cand.mag. i dansk og religion, fordi du gerne vil være gymnasielærer. Det ligger lige til højrebenet, hvad relevant erfaring for en fremtidig gymnasielærer kan være – nemlig undervisningserfaring. Hvis du gerne vil være lærer, er det bare med at få søgt nogle lærervikarstillinger eller job som hjælper i lektiecaféer eller lignende. Afhængig af stillingen, kan du altså generelt få erfaring med, hvad det kræver at videreformidle viden. Her vil du blandt andet skulle forberede undervisning og stå foran en hel klasse og skulle håndtere, at de måske er mere interesserede i Facebook og Instagram end i din undervisning.

Det er en form for erfaring, der vil være god ballast for dig og samtidig se godt ud på dit CV, når du som færdiguddannet skal ud og søge arbejde. Det er erfaring, der viser en arbejdsgiver, at du kan klare jobbet, og samtidig risikerer du ikke at blive valgt fra på grund af manglende erfaring.

Inden for nogle bestemte fag, som for eksempel underviser kan det også være relevant at indtænke målgruppen i forhold til et studiejob; hvem er det, du eksempelvis vil rette din formidling mod? Er målet med din cand.mag. i dansk og religion ikke at blive gymnasielærer? Så vil målgruppen naturligvis blive en helt anden, og dette vil med stor sandsynlighed påvirke din forberedelse samt formidling.

Hvis du gerne vil være et skridt foran, når du senere skal søge arbejde, er der således flere parametre, som du kan have med i dine overvejelser under søgningen efter et relevant studiejob.

Vælg den rigtige retning for dig

Hvis du nu slet ikke vil være cand.mag., men derimod vil være cand.scient. i eksempelvis datalogi, er det muligvis et andet studiejob, du skal lede efter. Det kan selvfølgelig være, at du stadig gerne vil undervise, og så er undervisningserfaringen selvfølgelig stadig relevant, men hvis du i stedet for gerne vil arbejde med kodning eller programmering, er det et andet job, som du skal lede efter.

Her kan det måske også være relevant at overveje, hvilken form for virksomhed, du gerne vil have arbejde i senere. Er det for eksempel en stor eller en lille virksomhed? Måske du ovenikøbet ved præcis hvilken virksomhed, som du gerne vil arbejde i. Overvej det, og søg de studiejobs, der bedst ligner det, som du gerne vil senere.

Det er ikke anderledes for en studerende, der læser til cand.merc.(jur.) eller for en studerende inden for en hvilken som helst anden studieretning. Når du skal søge studiejob, så søg efter det, der ligner noget, som du gerne vil, når du engang er færdig med din uddannelse. Det kan blive en stor hjælp for dig senere i din karriere. Brug derfor dit studiejob til at øge dine faglige og erfaringsmæssige kvalifikationer i stedet for kun at bruge det til fest og ballade. Måske der er mulighed for, at fritid og din karriere kan kombineres. Hvis ikke, så hold fest og studiejob adskilt.

Hvis du gerne vil have et arbejde, der er relevant for dit fremtidige ønskejob, men du ikke kan finde et relevant betalt arbejde, kan du måske finde noget relevant frivilligt arbejde. Det vil også se godt ud på dit CV. Du synes måske, at det lyder hamrende kedeligt, men det behøver det ikke at være! Der er mange spændende organisationer og virksomheder, som søger unge frivillige. Det er bestemt en overvejelse værd.

Når du skal til at lave dit CV og skrive ansøgninger, gælder det om at være kreativ og fokusere på de ting, der er mest relevante for det job, du søger – det gælder også, når du søger studiejobs. Undersøg gerne, hvordan du laver et godt CV og en god ansøgning. Det samme gælder, hvis du bliver kaldt til samtale: undersøg hvordan du forbereder dig bedst muligt, så du har bedst mulige chancer for at få drømmejobbet.

Studiejob, Netværk & ErfaringDit CV, Din ansøgning & Jobsamtalen