Tinderbox - En eventyrlig festival
Er du til en festival, der tilbyder eventyr og oplevelser midt i Danmark, så tag på Tinderbox festival. Selvom festivalen oprindeligt slog sig op på at være en rockfestival, så er stilen meget bred.
Tinderbox så dagens lys første gang i 2015, som et 10-årigt samarbejde mellem Odense Kommune og FKP Scorpio og NorthSide Festival. Det øremærkede tilskud fra kommunen til at arrangere festivalen for har skabt røre i resten af branchen i landet i forhold til hvorledes det er konkurrenceforvridende. Tinderbox forsvarer sig med at der ikke er nogen tilsvarende festival på Fyn og de derfor geografisk er unikke. Derudover er der også mange navne på Tinderbox, som ikke er på de andre festivaler.
Selvom Tinderbox ikke ser sig som konkurrent til de etablerede festivaler, så har de valgt at lægge deres festival i den samme weekend, som Roskilde festivalen åbner for gæsterne. Dermed har de lagt sig ud med de største og mest kendte festivaler i Danmark og er uden tvivl et alternativ, som de besøgende overvejer fremfor de etablerede festivaler.
Geografi/Lokation:
Apropos geografien, så afholdes Tinderbox festivalen i Tusindårsskoven, som ligger i udkanten af Odense, men stadig så tæt på centrum at det er muligt at gå derind. Tusindårsskoven er grundlagt i 1988 da Odense fyldte 1000 år. Den ligger rimelig centralt og samtidig let tilgængeligt for folk der kommer langvejs fra. Der afholdes flere koncerter i løbet af året i Tusindårsskoven og lige ved siden af ligger et friluftsbad og en golfbane.
Tusindårsskoven er den perfekte ramme for en festival med det eventyrlige navn, idet skoven i sig selv danner en ramme udenom et større engområde med plads til ca. 45.000 mennesker. Det er samtidig den kapacitet som Tinderbox og Odense Kommune håber at nå indenfor en kort årrække.
Lydniveau:
Det første år Tinderbox blev afholdt kom der mange klager fra naboerne på grund af det høje lydniveau. Selv folk der boede i den anden ende af byen kunne tydeligt høre musikken. For nogle var det ikke en gene, men blot en blanding af glæden ved at kunne høre noget musik man kunne lide og den bitre følelse af ikke at være med til festen.
Navne på festivalen:
Tinderbox har haft en god evne til at skaffe store, kendte og aktuelle navne til festivalen. Både de udenlandske og danske kunstnere er faldet i rigtig god jord og mange, især fynboer, ser frem til at gøre festivalen til en fast tradition så længe niveauet fortsætter.
Nogle af de navne der har været med på Tinderbox er blandt andet: Robbie Williams, Calvin Harris, Ellie Goulding, Faith No More og The Prodigy. Denne sammensætning viser en klar blanding af sen 90’er musik og moderne aktuel musik.
Overnatningsmuligheder:
Tusindårsskoven er ikke egnet til overnattende gæster da der ikke er en campingplads på selve pladsen. Og når så mange mennesker skal finde overnatningsmuligheder i byen er det godt at være forberedt i god tid.
Der er som sagt ikke så langt fra centrum, så man kan altid gå hjem eller tage en taxa. Desuden er der også sat ekstra busser ind når festivalen slutter om aftenen. På Tinderbox’ hjemmeside kan du finde en liste over de hoteller der er i Odense og omegn. Hvis du skulle være så heldig at du allerede kender nogen der bor i Odense kan du måske overnatte hos dem. Ellers kan du bruge services som AirBnB eller Couchsurfing, hvor du lejer dig ind hos folk der har en ledig lejlighed eller sofa til rådighed.
Nogen lever livet så meget på kanten at de tager chancen og går i byen, hvorefter de finder en at overnatte hos.
5 gode råd
Tinderbox er på meget kort tid blevet en meget populær festival. De har tidligere været sent ude med hovednavnet og de har derfor overrasket publikum positivt. Denne popularitet skaber omtale og interesse, hvilket medfører at billetterne ofte bliver sat i høj kurs. Det første år valgte Tinderbox at sælge billetterne til normalpris indtil en måned før, hvorefter de satte dem til halv pris for at få solgt de sidste. De fik solgt billetterne, men det var ikke velset blandt de festivalgængere der havde givet fuld pris lang tid i forvejen. Denne fejl har Tinderbox lært af og fører derfor en anden strategi nu, hvor billetterne ikke bliver sat ned jo tættere datoen på festivalen kommer. Derfor har vi 5 gode råd til hvordan du får det meste ud af at tage på Tinderbox:
- Køb billetterne i god tid. Hvis du er til rock og pop fra 90’erne og frem og gerne vil se store udenlandske navne du kan synge med på, så kan du ligeså godt købe billetter i god tid, så du er sikret at komme med.
- Sørg for at finde overnatning i god tid. Der er ikke rigtig nogle steder at gå hen og få noget søvn hvis du ikke har sørget for at sikre dig et hotelværelse eller taget telt med og bo på campingplads. Som nævnt kunne du alternativt bo hos nogle venner eller tage telt med og slå det op i deres have.
- Du er ikke tvunget til at spise på festivalpladsen, men kan ligeså godt få noget at spise inde i byen sammen med vennerne når de ”kedelige” bands spiller. Så sparer du nogle penge og kan få lidt andet at spise end burger og hotdogs. Ellers tag godt med lommepenge med og hold dem et sikkert sted. Du kan sagtens bruge dankort de fleste steder på pladsen, men det er surt hvis det bliver stjålet.
- Husk at drik rigeligt med vand. Øl er godt, men dehydrerende, så hvis du skal kunne nyde hele festivalen, så drik masser af vand. Der er vandposter fordelt på hele pladsen, hvor du kan fylde din drikkedunk.
- Klæd dig så du stadig kan have dine værdigenstande på dig. Selvom et mavebælte ikke ser specielt smart ud er det ganske praktisk på en festival hvor du ikke har nogen steder at lægge dine ting. Til pigerne findes sportsbh’er med særlige lommer hvor de kan opbevare pung, telefon, nøgler m.m.
At blive frivillig på Tinderbox
På en stor festival som Tinderbox skal der selvfølgelig noget mandskab til at få det til at fungere. Her tages som mange andre steder også frivillige i brug. Der skal bruges ca. 5.000 frivillige til at drive festivallen. Det er både som sikkerhedsvagter, i madtelte, som bartender eller som rengøringspersonale til toiletter og oprydningsarbejde efterfølgende. Derudover er der opsætning af scene, hegn, med mere. Frivillige får selvfølgelig gratis adgang, men forpligter sig til at arbejde i bestemte tidsrum i løbet af festivalen. Drivkraften som frivillig, ud over at komme gratis med på festivalen, er blandt andet at man kan møde mange andre ligesindede mennesker. Man risikerer desuden også at støde på nogle af de kendte.
Hvis du gerne vil arbejde som frivillig er det en fordel hvis du kender de organisationer der fortrinsvis står for dette. Blandt andet Studenterhuset i Odense, samt foreningen Gammo.dk
En af de frivillige fra Tinderbox der har arbejdet som bartender på festivalen siger følgende om sin oplevelse:
”Det sjove ved at være frivillig er, at man møder en masse nye mennesker. Man får også snakket med de andre frivillige, som i denne bar alle har tilknytning til Studenterhuset i Odense. Jeg er taget på Tinderbox for at høre musikken, og opleve festivalsstemningen. Jeg valgte at blive frivillig for at støtte op om Fyn, når de nu holder sådan et arrangement. Den største festivalsoplevelse indtil videre var, da jeg mødte Jesper Nøddesbo. Men jeg håber der bliver overgået, når jeg hører Ellie Goulding i aften.”
Emma, 22 år, Midtfyn
Kilde: Tinderbox.dk
Handicappede og børn
Det er muligt at deltage som gæst på festivalen selvom man er handicappet. Der er samme vilkår for de handicappede festivalgæster, som for alle andre. Dog kan en handicapledsager medbringes gratis så længe gyldigt ledsagerkort kan fremvises. Der findes handicaptoiletter på pladsen.
Hvis du har børn under 12 år kan du tage dem gratis med. Det anbefales dog at børn ikke er med på festivalen efter kl. 20.00. Desuden skal børn under 15 år følges med en voksen af sikkerhedsmæssige årsager.
Sikkerhed
For at alle kan få en god oplevelse er der nogle regler der skal leves op til. Nedenfor kan du se hvilke regler der er gældende på festivalen:
Når du står og nyder en koncert kan du godt blive grebet af stemningen og få lyst til at kaste dig ud i armene på det resterende publikum. Det er dog ikke tilladt hverken at stagedive eller crowdsurfe, så du må holde din entusiasme til at juble og skrige. Der kan også blive ret trangt foran scenen, men det er ikke tilladt at skubbe eller mase. Der er plads til alle og mange giver gerne plads for at du kan se for dem. En typisk uvane for nogle festivalgængere, er at kaste med øl og andre genstande. Dette er heller ikke tilladt. Drik hellere din øl, da den gør mere gavn i maven og i hovedet dagen derpå.
Hvis du overtræder nogle af de nævnte punkter vil du blive bortvist fra festivalen øjeblikkeligt og det vil være lidt træls at gå glip af resten af festivalen.
Derudover er det ikke tilladt at medbringe mad og drikke, narkotika eller paraplyer og våben. Findes der narkotika og våben på dig bliver du straks politianmeldt og bortvist. Selvom det kan være træls at stå i regnvejr uden paraply, hvis det skulle være tilfældet, så er det særligt af sikkerhedsmæssige foranstaltninger i forhold til at de spidse ender kan ramme andre publikummer og at de skygger for udsigten for de bagvedstående publikummer.
Mange vil gerne forevige den store oplevelse det er at være til festival. Det er forståeligt og derfor må du gerne fotografere eller filme med din mobiltelefon. Hvis du vil bruge spejlreflekskameraer, videokameraer eller båndoptagere, så kræver det at du har søgt om lov til dette forinden.
Hvis du er gravid eller gangbesværet har du mulighed for at tage et tæppe eller liggeunderlag med. Det er desværre ikke tilladt at tage stole, pavilloner eller andre lignende elementer med. Der forefindes allerede siddepladser på festivalpladsen. Sidst men ikke mindst er det ikke tilladt at bruge åben ild eller grille.
Der er hele tiden vagter på festivalpladsen, som holder opsyn og kan hjælpe hvis der opstår problemer. Det er vagterne der bestemmer på pladsen, så hvad de siger er lov. Udover vagterne er der også sikkerhedspersonale, som er uddannet til at tage sig af eventuelle former for førstehjælp.
Kort sagt er Tinderbox som et eventyr du må opleve.