Roskilde festival

Roskilde festival

En af de ældste og mest populære festivaler i Danmark er Roskilde festival. Festivalen trækker besøgende fra hele Europa, ja endda hele verden. Den har i mange år været Nordeuropas største festival med ca. 80.000 festivalgæster og op til 32.000 frivillige.

Mange af de besøgende har en tradition med at deltage på festivalen år for år. De mødes med venner og bekendte og hygger sig på festivalen. Det er derfor en blanding af musikken og traditioner at folk tager på Roskilde festival. Festivalen startede i 1971, hvor den blev et samlingspunkt og et fristed for de rebelske hippier, der gerne ville nyde en god tjald og have noget godt øreguf. Det startede blot som en lille festival på Dyreskuepladsen over et par dage, men blev hurtigt en meget populær festival. Den blev så populær at man i 1978 indkøbte den ikoniske Orange Scene. Den har sidenhen været symbol på festivalen og platform for nogle af de største artister der har optrådt i Danmark.

 

Geografi, transport og overnatningsmuligheder:

Roskilde festivalen ligger på Dyrskuepladsen lidt uden for Roskilde ikke langt fra motorvejen. Det er derfor ret nemt at komme til festivalen uanset hvor i landet (eller udlandet) man kommer fra. Der går både direkte busser, tog fra hele landet som stopper i Roskilde og festivalen har også allieret sig med delebilskonceptet GoMore.dk

Festivalen er bygget op over hele dyreskuepladsen, hvor der er scener fordelt rundt omkring så man altid kan komme hen og høre et band der spiller. Derudover er der en mindst ligeså stor plads til telte, hvor folk overnatter hele ugen. Udenfor pladsen er der plads til at folk i campingvogn og motorcykel kan overnatte.

Du har mulighed for at leje et telt, en bestemt plads eller en en camp, hvor 4 til 8 telte kan være samlet ved en pavillon, så du altid har mulighed for at bo sammen med dine venner. Fordelen ved at leje en camp er også at pavillonen beskytter mod sol og regn, så I kan sidde og nyde livet under den. Der er også ofte mange der markerer deres camp med specielle flag eller lignende, så man altid kan finde tilbage til ”lejren” når man kommer hjem fra en koncert og måske har fået lidt meget at drikke.

Dyreskuepladsen er delt op i mindre pladser og midt på hver plads er der en såkaldt Agora. Det er her boderne ligger og du kan købe mad og drikke, gå i bad eller lignende.

I den sydlige del af festivalpladsen ligger nogle søer, som er rigtig hyggelige at sidde ved, svømme i eller gå rundt om. Ofte er der en flydende platform midt på den ene sø, hvor en bar er placeret.

 

Miljøbevidsthed

I det hele taget er der en meget stor opmærksomhed på genbrug, miljø og samfundsbevidsthed. Organisationen bag Roskildefestivalen er en nonprofit fond og forening, som siden starten har haft fokus på disse områder. Overskuddet fra festivalen går derfor også ubeskåret til humanitære og kulturelle formål. Hvis man virkelig vil gøre en forskel for især de humanitære projekter rundt om i verden er der også mulighed for at købe en billet der indeholder en donation til disse formål.

 

Handicappede og børn

At have et handicap skal ikke være en hindring for at komme på Roskilde festival. Det er også muligt at få sin personlige hjælper med gratis. Dog skal man ansøge om dette. Alle børn under 15 år skal ledsages af en voksen. Har du børn under 10 år kan de komme gratis ind på festivalen så længe de er ifølge en voksen og har deres sygesikringsbevis med. Alle festivalgæster modtager et armbånd, som man skal bære under hele opholdet. Har du ikke et armbånd på bliver du smidt ud af festivalen og får en bøde på ca. 3.500 kr.

 

Mad og drikke

Det er muligt at købe mad og drikke på festivalens ca. 80 boder og i supermarkedet som også ligger på pladsen. Der er desuden også køkkenfaciliteter, så du kan lave din egen mad, for eksempel grille eller varme et måltid. Madlavning er begrænset til disse områder. Det er muligt at handle med kreditkort i boderne og supermarkedet og der er pengeautomater placeret fire steder på pladsen.

Hvis du er allergisk overfor noget eller du har specielle præferencer for mad, så skulle det ikke være noget problem. Roskilde festival favner alle typer af madvaner. Der er en beskrivelse af indholdet i retterne der serveres. 30% af ingredienserne er desuden økologiske.

Det er tilladt at medbringe egen vanddunk så længe den ikke er lavet af glas. Denne vanddunk kan du til enhver tid genfylde på de mange vandposter der står rundt omkring på pladsen. Det er muligt at købe øl, vin, sodavand og andre former for drikkelse.

Husk at når du har tømt en dåse eller anden beholder med drikkelse, så har festivalen sørget for at du kan få pant for den, så der ikke ligger tomme dåser og andet skrald over det hele på pladsen.

 

5 gode råd

Hvis du er fast Roskilde festival gæst, så kender du de fleste små finurligheder der er på festivalen. Det er ikke en festival der ændrer sig markant år for år, så du vil altid føle dig tryg og velkommen. Der er dog altid en pæn del førstegangs festivalgæster, så for dem vil de nedenstående råd måske falde i god jord.

-          Den gode gamle og meget populære festival får ofte meget hurtigt udsolgt af camps, telte og tilsvarende, så hvis du vil sikre dig en god plads eller et telt der er sat op når du kommer, så  er det en god ide at bestille dem på hjemmesiden i god tid.

-          Det samme er gældende for billetterne. Der kommer nogle af de største musiknavne og spiller på Roskilde, så uanset om du er 16 eller 60, så er der et band der passer til dig og derfor også ligeså mange andre der gerne vil se dem. Køb derfor billetterne i god tid.

-          Husk at passe godt på dit armbånd. Det er din billet og det er dit wildcard til at få lov til at være på festivalen. Hvis ikke du har det på dit håndled bliver du smidt ud og får en stor bøde. Så HUSK DET og pas på det!

-          Det regner næsten altid mindst en dag om året på Roskilde festival. Tag derfor godt med skiftetøj og sko med. Hav passende skotøj, som kan tåle at gå i mudder eller gå i bare tæer. Det er også sundt.

-          Det er varmt når solen er fremme om sommeren. Og når du står og danser ved scenen sveder du en masse væske ud. Husk derfor at drikke masser af vand. Øl gør på ingen måde op for det tabte væske.

 

Kunst og kultur

Roskilde festival er meget mere end musik. Der er nogle områder på festivalen hvor du kan se kunstnere udstille deres værker, graffitimalere der har pyntet vægge, samt et sted hvor du selv kan lave noget med hænderne.

Derudover er der et område med to tipier (Dreamcatchers) der hedder Rising, hvor alt der er stort og vokser sig større er repræsenteret. Det kan være alt lige fra nye bands, store tanker, miljø og –samfundsudvikling eller følelser.

På Street city kan du møde verdens bedste skatere og musikere der befinder sig i denne genre. For dem der drømmer store drømme er der et område der hedder Dream City. Her kan du udleve din egen drøm sammen med andre drømmere og skabe dine bedste minder.

 

Nøgenløb

En af de ældste traditioner og attraktioner på Roskilde Festival er nøgenløbet. Masser af bar hud, bryster og svingende reproduktionsorganer kæmper om førstepladsen på en ofte mudret bane på festivalen. Det er et tilløbsstykke uden lige, hvor næsten alle der har mulighed for det overværer det, inklusiv medierne. Det er både kvinder og mænd der løber. Og det er ikke kun for sjov og prægtigt skue. Førstepræmien er en billet til næste års Roskilde Festival samt en masse øl. Der er præmier til begge køn, så også her går Roskilde foran på både ligestilling og frisind.

 

Navne på festivalen:

Det er generelt en meget bred genre af musik der bliver spillet på Roskilde festival. Der er alt lige fra house og hiphop til pop, rock og metal. Nogle af de navne der har spillet på Roskilde festival er blandt andet Paul McCartney, Muse, Mew, Nephew, Saybia, Pearl Jam, Red Hot Chili Peppers og Metallica, samt Wiz Khalifa og Emil Stabil.

Roskilde er ofte forgangsfestival for at præsenter musik der ikke er så kendt i Danmark, men som har potentiale og sjæl.

 

At blive frivillig på Roskilde festival

Er en meget eftertragtet position. Det er også noget som mange skriver på sit CV efterfølgende. Roskilde festival deler de frivillige op i to kategorier og slår løbende stillinger op på deres hjemmeside. Der er Roskildes egne frivillige og deres samarbejdspartneres frivillige.

Der stilles store krav til de frivillige da det er en ret stor opgave der skal løftes med så mange frivillige, som skal arbejde sammen. Men uanset om man er vagt, står i madbod eller arbejder i et koordinatorteam, så har man altid mulighed for at høre al den musik man kan lide, så længe vagterne passer ind med musikken.

 

Sikkerhed

Den største tragedie i Roskilde festivals historie var da Pearl Jam spillede i 2000. Ni mennesker mistede livet fordi der var for mange der skubbede og pressede på bagfra og hegnene i front ikke flyttede sig. Siden da har Roskilde festival været meget opmærksomme på at sikkerheden er i top. Der er førstehjælps stationer placeret tre steder på festivalen. Her kan du få opbevaret insulin eller anden medicin der kræver kølige forhold.

Der er desuden også et apotek, hvor du kan købe de mest nødvendige hovedpinepiller og kondomer til henholdsvis dagen derpå og aftenen før. Solcreme og ørepropper er også en selvfølgelighed da det er midt om sommeren og solen bager kraftigt og musikken spiller højt. Dog er der en politik om at musikken skal være i et acceptabelt niveau så den ikke generer naboerne mere end højst nødvendigt. Men nogle mennesker har mere sarte ører end andre, så det er altid godt at være på den sikre side med ørepropperne.

Hvis der er behov for at kontakte politiet er der en politistation ikke så langt derfra. Ellers er sikkerhedsvagterne til stede overalt på festivalen.

Sidst men ikke mindst er det selvfølgelig ikke lovligt at medbringe eller sælge narkotiske stoffer. Det er muligt at man i de gode gamle dage fik sig en lille tjald at nyde til musikken, men det kan man ikke mere. Så nyd musikken i stedet for at få en lille bims på.