På nye eventyr i de danske studiebyer – Interview med kommende jordemoderstuderende Julie Algren Rosenlund

På nye eventyr i de danske studiebyer – Interview med kommende jordemoderstuderende Julie Algren Rosenlund

Er du flyvefærdig og klar til at flyve fra reden og lægge den store vide verden for fødderne af dig? Er du i tvivl om hvor du skal flyve hen, hvordan du skal bo og om der er noget for dig at beskæftige dig med?

Som tilflytter til en ny by er der altid mange spørgsmål der hober sig op og derfor er det godt at sætte sig ned og få et overblik over situationen og de muligheder der findes. Mange sider tilbyder information om de enkelte områder. For eksempel kan du finde alt om uddannelser på www.ug.dk og du kan finde mange boliger på for eksempel www.ungdomsboliger.dk eller www.boligdeal.dk. Derudover kan du selvfølgelig finde dit næste job på en af de store jobportaler, men på Studenterguiden.dk er alt samlet på et bræt. Studenterguiden.dk har samlet information om alt fra studieboliger, kollegier, studiejobs, uddannelser og bylivet på en enkelt hjemmeside, så du kan finde lige det der passer til dig.

En ung studine taler ud

Studenterguiden.dk mødtes til et interview med Julie Algren Rosenlund på 21 år, som netop er kommet hjem fra et ophold i Norge og som gerne vil tage en uddannelse som jordemoder. Men jordemoderuddannelsen er som bekendt ikke den letteste uddannelse at komme ind på, så vi ville gerne vide hvordan hun havde tænkt sig at det skulle lykkes for hende.

Julie har boet det meste af livet på Fyn, og som bekendt er fynboer ikke de bedste til at flytte fra øen. Men da jordemoderuddannelsen ikke findes på Fyn må Julie flytte til København, Aalborg eller Esbjerg.

 

Du vil gerne studere til jordemoder? Hvor har du tænkt dig at studere det?

”Jeg har været til åbent hus arrangement på skolerne. Jeg skal først søge ind til februar eller sommeren 2017 fordi jeg gerne vil samle point til kvote 2 for at øge chancen for at komme ind. Jeg har søgt i København som min første prioritet, Aalborg som min anden prioritet og Esbjerg som min tredje prioritet.”

Hvad gør du hvis det bliver Esbjerg?

”Det gør ikke så meget. Halvdelen af uddannelsen er i praktik, så det kan for eksempel være på OUH.”

Har du nogen venner i de byer du har søgt uddannelse i?

”Nej, ikke rigtigt. Og jeg kender heller ikke byerne, men jeg går ud fra at man lærer byen lidt at kende af de lokale man kommer i klasse med når man starter på studiet, og så kommer på en pubcrawl og en rustur. Så jeg er frisk på et eventyr.”

”Måske tager jeg også et højskoleophold eller et udlandsophold mere inden jeg starter uddannelsen.”

Har du tænkt på en bestemt højskole?

”Ja, jeg har kontaktet Rønde Højskole, som har en sygepleje/medicinlinje, som er meget relevant for jordemoderuddannelsen. Når jeg har været der, kan jeg skrive det på mit CV og point for det.”

Hvad skal du lave indtil du starter på højskolen?

Indtil da skal jeg have et job.  Jeg vil gerne spare penge op til højskole og måske finde et billigt værelse. Det koster ca. 35.000 for opholdet på højskolen.”

”Hvis ikke jeg får point nok med højskoleopholdet må jeg tage sygeplejerskeuddannelsen, som er en lidt længere vej til at blive jordemoder, men det må jeg jo gøre, hvis det er det det kræver.”

Hvad er din plan når du er færdiguddannet?

”Jeg kunne godt tænke mig finde en lejlighed i den by jeg flytter til og arbejde på et sygehus i nogle år. Derefter er min drøm at starte min egen jordemoderklinik når jeg har fået oparbejdet erfaring nok.”

Gør som Julie

Er du ligesom Julie ikke helt sikker på hvilken by du skal flytte til når du har søgt ind på din drømmeuddannelse?

Hvis grunden til at du flytter, er din kommende uddannelse, så er det en god ide at du sikrer dig at du har et sted at bo når du får at vide at du kan starte. Hvis du har søgt i flere byer, ligesom Julie, så skriv dig op til nogle kollegieværelser eller i nogle boligforeninger, for at sikre dig et godt sted at bo. Det er vigtigt at du finder et sted du kan lide at bo, og som ikke er for langt væk fra hvor tingene sker. Selvom du måske vil flytte til København, så er der også muligheder for at finde et kollegieværelse, hvis du blot søger i god tid.

Find en god oversigt over ca. 150 kollegier og boligforeninger i Boligsektionen på Studenterguiden.dk


Uddannelse

Hvis du stadig er i tvivl om hvilken uddannelse du skal tage, eller du måske har en fornemmelse, men du ikke er helt sikker, så prøv testen her: www.uddannelsestesten.dk

Mange har fra barnsben af en ide om hvad de vil være og forfølger den drøm, men mindst ligeså mange har ingen anelse om hvad de vil være før de går i gang med en uddannelse. Så hvis du er en af dem der er i tvivl, så bare tag en uddannelse der giver adgang til så mange muligheder som muligt og skær derefter ind til benet når du finder ud af hvad du interesserer dig mest for. Måske er det slet ikke en længerevarende uddannelse, som du først havde troet?

Måske vil du blot være fotograf og eller scenograf og forbedre dine evner inden for dette. Så tag et halvt års tid på højskole ligesom Julie havde tænkt. Der er ca. 70 højskoler i Danmark og mange af dem tilbyder undervisning i fotografiens kunst eller i skuespil og lignende. Find dig selv på et højskoleophold og skab kontakter blandt de kendte, så du kan avancere inden for skuespil eller filmverdenen.

Job

Hvis du vælger at tage en længere uddannelse, eller bare en kort én, og du har fundet et sted at bo, men budgettet er lige stramt nok til at SU’en kan klare det, så kan du altid finde et job. Hvis du ikke kunne finde noget på www.jobindex.dk eller www.jobnet.dk, så prøv at se om ikke der skulle være nogle jobs på Studenterguiden.dk. Der er mange studiejobs her som ikke bliver slået op andre steder.

Når du så har tjent til dagen og vejen og du har din daglige gang på dit studie, så trænger du måske også til at komme lidt ud og røre de lange stænger på dansegulvet eller bruge din velfortjente studieløn på at nyde en god fredagsøl på den lokale med dine nye venner. På Studenterguiden.dk finder du en oversigt over både restauranter, caféer, natteliv og frisører i de største studiebyer i Danmark.


7 gode råd til flyvefærdige studerende

Når du skal videre i livet og finde dit drømmestudie eller drømmejob, så følg disse få simple råd:

  • Find en uddannelse inden for et område der interesserer dig. Tag eventuelt en test her, for at finde de områder du interesserer sig for.
  • Gør dig klart om du har behov for at tage yderligere kurser, udlandsophold eller lignende, for at blive optaget på dit drømmestudie.
  • Når du ved hvilke byer du kan tage uddannelsen i, så skriv dig op i diverse boligforeninger og kollegier i god tid, så du har størst chance for at få et sted at bo når du flytter.
  • Planlæg om det er din kommende studieby du vil bo i efterfølgende. Det kan være svært at vide på forhånd, men ofte møder man en kæreste på studiet og falder måske også for byen man er flyttet til, så man bliver boende.
  • Besøg byen på forhånd så du lærer den lidt at kende. Generel sightseeing er en god måde at lære byen at kende på. Find eventuelt også mere information om byen på kommunens hjemmeside.
  • Overvej om du kan leve af din SU alene.
  • Fremfor at tage SU lån er det klart en fordel at tage et studiejob ved siden af. Der er ikke noget så træls, som at skulle betale af på et lån i 20 år efter endt uddannelse, hvis man kunne udvide sit netværk med et job. Samtidig kan du leve lidt mere på den grønne gren og invitere dine nye venner i byen lidt oftere.

Held og lykke med at sprede vingerne ud og drage ud på nye eventyr.