På ferie med naturvidenskaben

På ferie med naturvidenskaben

Unge talenter lærer at formidle deres viden på Science Show Camp. På den måde kan de blive ambassadører for naturvidenskaben. Samtidig møder de andre unge med interesse for naturvidenskab.
”I guess, die another day.” Omkvædet fra Madonnas titelmelodi til filmen James Bond høres tydeligt i lokalet i Sorø. Det skratter en smule. Med små mellemrum er der korte udfald i musikken, men bassen brummer beslutsomt. Ved hjælp af elektromagnetisme har tre drenge fået en ballon til en fungere som en højtaler, der kan afspille musik. Eksperimentet er en del af Science Show Camp, som foregår i påskeferien på Mærsk Mc-Kinney Møller Videncenter i Sorø. I løbet af tre dage får 12 gymnasieelever med talent for naturvidenskab mulighed for at udføre forsøg med blandt andet lydbølger og kemiske blandinger, så de kan blive ambassadører for naturvidenskaben på deres egne skoler.

Lærer at dele viden

Campen skal give eleverne redskaber til at formidle deres viden på en spændende måde. Det skal ske gennem kemi- og fysikshow, hvor eleverne kan vise eksplosive og farverige forsøg, mens de samtidig fortæller om teorien bag forsøgene. Hanne Hautop er talentchef på centeret. Hun fortæller, at de har haft professionelle ude for at vise, hvordan deltagerne skal lave kemi- og fysikshow, og derudover har haft besøg af et kommunikationsbureau, som har lært eleverne, hvordan de skal agere på en scene. ”Ved at vise showene kan de være med til at sælge naturvidenskaben. At være god til naturvidenskab er ikke sejt på samme måde, som hvis man er på landsholdet i fodbold. Men det vil vi forsøge at gøre,” siger hun. En af eleverne på campen er den 18-årige Nikolaj Vestbjerg fra Slagelse Gymnasium. Han er glad for, at han har valgt at bruge en del af sin ferie i Sorø. ”Jeg tænkte, at det kunne være fedt at få nogle ideer, som jeg kan tage med hjem og bruge i skolen. Og det synes jeg, at jeg har fået,” siger han og fortæller, at han især af fascineret af at arbejde med elektromagnetisme.

Talenter møder talenter

Der har været stor interesse for at deltage i campen. Det skyldes ifølge Hanne Hautop, at centeret tilbyder faglige udfordringer, som passer til de unge talenters niveau. Hun fremhæver samtidig, at de unge får mulighed for at mødes med andre med samme interesse, som de selv har. Selvom det først og fremmest er naturvidenskaben, eleverne har til fælles, er der også plads til andet. Uden for fysiklokalet er der sociale arrangementer som for eksempel Tegn og Gæt og aftenhygge på hotellet.

Slutter med et brag

Den sidste dag skal eleverne fra Science Show Camp optræde med deres fysik- og kemishow. Det sker foran et dommerpanel og eleverne fra en anden camp på videnscenteret, hvor grundskolens ældste elever deltager. Arrangementet er en god generalprøve, inden flere af de unge talenter måske får mulighed for at vise deres show for deres medstuderende. Kilde: Undervisningsministeriet