Når uddannelse bliver til job
En computertaske med personlighed - hjemmehæklet af overskudsmaterialer fra tekstilindustrien. Den er farverig og den er unik. Og den er lavet af kaospilot Rikke Maagaard Olesen og til salg i diverse design- og modebutikker i Aarhus og København. Rikkes virksomhed, MaaMaa Design, startede samtidig med at hendes uddannelse sluttede. Virksomhedskonceptet var den bærende del af hendes afgangseksamen efter tre års uddannelse hos Kaospiloterne i Aarhus.
Kaospilot-uddannelsen er en treårig uddannelse i kreativt iværksætteri. Vel og mærke ikke kun den slags iværksætteri som fører til egen virksomhed, men også i bredere forstand. Kaospiloterne træner de studerende i at starte nye initiativer og føre dem ud i livet. De studerende læser ikke kun om iværksætteri, men bliver konstant trænet i at skabe, udrette og kreere noget. Og det er op til den enkelte at bestemme hvad. For en vigtig del af drivkraften er, at de studerende arbejder med det, de brænder for – det, der motiverer dem.
Rikke Maagaard Olesen interesserede sig for tekstildesign allerede inden hun startede som kaospilotstuderende i 2009:
- Jeg har altid vidst, at jeg ville gå designvejen. Så for mig var det vigtigt at udfordre mig selv og eksperimentere, mens jeg gik på skolen. Og gennem studiet var der rig mulighed for at møde en masse forskellige brancher og typer. Og så er det rigtig fedt at Kaospiloterne lægger sig meget op af en designtankegang, hvor man tester og laver prototyper for at prøve tingene af i praksis, forklarer hun.
En vigtig del af kaospilot-uddannelsen er at en bygge bro til arbejdsmarkedet. Allerede fra dag et af er der projektsamarbejde både med ”den virkelige verden” udenfor skolens mure. Uddannelsen vægter projektperioderne højt – det er her, den enkelte studerende har mulighed for at prøve teori af i praksis. Det foregår på den måde, at de studerende, enten i grupper eller individuelt, finder en klient, som er interesseret i at få udført en konkret opgave eller et projekt. De studerende samarbejder både med klienter i den offentlige og den private sektor. Det vigtigste er, at begge parter bliver enige om et meningsfuldt projekt, som den studerende kan prøve kræfter med til gavn for klienten. På den måde får alle involverede noget ud af samarbejdet og den studerende får et bredt netværk på arbejdsmarkedet oven i hatten. Et netværk, som er en stor fordel, når man efter endt uddannelse skal i gang med at gøre karriere.
Så med en kaospilotuddannelse i bagagen er der rigtig gode chancer for at få et job, selv som nyuddannet. Arbejdsløsheden for kaospiloter er lav – ca. 4% inklusiv nyuddannede – og ca. 33% starter egen virksomhed.
Rikke Maagaard Olesen startede sin egen virksomhed som en del af sit afgangsprojekt fra Kaospiloterne i 2012. Efterfølgende er hun blevet optaget på Designskolen i København, så nu supplerer virksomheden hendes SU samtidig med, at det giver hende erfaring med at være selvstændig erhvervsdrivende. Og det går rigtig godt:
- Jeg blev lige ringet op i går af en islandsk designbutik, som gerne vil sælge mine produkter! siger Rikke Maagaard Olsen.
Fakta:
- Kaospiloterne er en tre-årig business og designskole i Aarhus, som startede i 1991.
- Uddannelsen fokuserer på iværksætteri og ledelse.
- Adgangskravet er, at du er fyldt 21 år og har færdiggjort en ungdomsuddannelse.
- Skolen er international, så al undervisning er på engelsk og en del af uddannelsen foregår i udlandet (stedet varierer – næste år skal et hold f.eks. til Sydafrika i tre måneder).
- Færdiguddannede kaospiloter har jobs i mange forskellige brancher, eksempelvis konsulentbranchen, HR, projektledelse, den kreative industri etc.
- Se mere her