Klik her for at komme til Penge-sektionen, hvor du finder flere artikler omkring a-kasser, forsikringer og banker målrettet unge og studerende

Forældrekøb - Lej en billig bolig gennem dine forældre!

Forældrekøb - Lej en billig bolig gennem dine forældre!

Er du ved at flytte hjemmefra og står du og overvejer om du skal flytte i lejet lejlighed eller købe en andelsbolig, ejerlejlighed eller måske et lille hus? Og har du hørt om Forældrekøb, men ved ikke rigtig hvad det indebærer? Er det tiden at benytte sig af Forældrekøb eller var det bare en døgnflue da vi havde vækst i Danmark? Vi vil her i artiklen forsøge at besvare ovenstående spørgsmål og udrede på bedste vis hvad man skal være særligt opmærksom på ved Forældrekøb.

Omkring årtusindskiftet blev Forældrekøb indført som et alternativ til at de unge skulle leje eller købe bolig selv. Det blev hurtigt en populær model og flere og flere gjorde brug af det, da vi var inde i en vækstperiode. Da krisen kom faldt antallet af forældrekøb drastisk, men nu hvor vi er på vej ind i en vækstperiode igen, viser de nye tal at forældrekøb er ved at blive populært igen.

Lækker lejlighed - Forældrekøb

Forældrekøbsguide:
Vi har lavet en guide med fire punkter som er nogle af de mest stillede spørgsmål.
1. Er det det rette tidspunkt at gøre et Forældrekøb?
2. Hvad får mine forældre ud af det?
3. Hvad får jeg ud af det?
4. Hvordan gør man for at oprette et forældrekøb?

 

1. Er det det rette tidspunkt at gøre et Forældrekøb?
Vurderingen af om det er det rette tidspunkt at købe eller investere i noget som helst er afhængig af flere faktorer. Som nævnt er det altid en vurdering og der er ikke en specifik anbefaling direkte til dig, som køber, men vi kan fortælle hvordan tendensen er i markedet og ud fra det komme med en overordnet anbefaling.

Forældrekøb er meget afhængig af renten, da det er et køb der skal afbetales og derfor vil en lavere rente være mere attraktiv for at have så lave omkostninger som muligt. Da vi p.t. (2015) har den laveste rente i lang tid er det derfor meget attraktivt at gøre et huskøb uanset om det er Forældrekøb eller almindeligt køb.

Men da det er de færreste studerende, som oftest er genstand for Forældrekøb, der har råd til at købe deres egen bolig, så vil det være forældrene, som får glæde af den lave rente hvis de gør et Forældrekøb.

 

2. Hvad får mine forældre ud af det?
Som udgangspunkt får dine forældre præcis de samme fordele som enhver anden ville gøre ved at købe et hus eller en lejlighed. Der er en del forskellige skattefordele, såsom at de kan trække ejendomsskatter, vedligeholdelsesudgifter og andre afgifter, forbundet med købet, fra.

Hvis værdien af boligen stiger i løbet af den efterfølgende periode vil det være en god investering da de kan sælge den til en højere værdi en de har givet for den. Dog skal der betales skat af fortjenesten ved salg.

Hvis værdien af boligen falder i den efterfølgende periode vil der selvfølgelig være et tab ved salg. Men i tider hvor der er vækst er sandsynligheden for et tab minimal.

 

3. Hvad får jeg ud af det?
Som lejer hos dine forældre får du en udlejer du kender godt, og som i teorien ikke skulle ville løbe om hjørner med dig eller tage en ublu høj leje for at du bor der. Desuden kan du få du kan få boligsikring.

Du kan vælge at købe lejligheden eller boligen på et senere tidspunkt til 85% af vurderingssummen.
Når du flytter derfra igen og sælger boligen, så kan du sælge skattefrit til markedsprisen.

 

4. Hvordan gør man for at oprette et forældrekøb?
Først og fremmest er det vigtigt at gøre op med sig selv som forældre, om det er det rette at gøre for sit barn. Man skal ikke se på om det er en investering der kan betale sig, men mere en hjælp til den unge. Som ung sker der meget og det vil være sandsynligt at man efter en periode på sit studie vil flytte til et andet sted. Og hvad gør man så med boligen? Kan det betale sig selv for en kortere periode på 3-5 år?

Snak derfor tingene godt igennem, først med hinanden som forældre og dermed med jeres barn. Find ud af hvor meget råderum i har i økonomien og snak evt. med en revisor eller jeres bank om det. Er beslutningen først taget og boligen købt, så er det ikke noget man bare lige laver om på igen.

Når I har besluttet at gøre det, så find en advokat der kan være med til at få styr på alle kontrakter. Der er ikke noget så skidt som en splid i familien pga. en dårlig udarbejdet kontrakt. Advokaten kan også hjælpe med købskontrakten.

Når alt er på plads og lånet er godkendt, så er der kun tilbage at få overdraget nøglerne.

 

Følg trenden:
Det gælder om altid at være opmærksom på ændringer og trends i boligmarkedet. Disse er ofte påvirket af den politiske situation, så hvis I overvejer et forældrekøb op til et valg, skal I være ekstra opmærksomme, da der kan ske ændringer efter valget som kan have indflydelse på købet.

Men vil du give dit barn en god start på tilværelsen og samtidig holde pengene inden for familien i stedet for at lade husleje blive betalt til andre bolighajer, så gør et Forældrekøb og glæd dig over at dit barn sparer penge, mens du måske skal opretholde lidt ekstra udgifter, der dog bliver tjent hjem igen via den lave rente, fradrag og skattefordele.

Hvis du vil vide mere om forældrekøb og skattefordele kan du finde det her på SKATs hjemmeside.

Find oplagte emner til forældrekøb i Studenterguidens boligsektion. Klik venligst her.