Et godt studiejob kan bane vejen for din fremtidige karriere

Mange studerende kan have svært ved at få SU’en til at række, når der foruden de faste udgifter, også gerne skal være plads til lidt sjov og ballade i budgettet. Det er for mange en vigtig årsag til, at de i løbet af deres studietid får et studiejob. At få et studiejob er en rigtig god idé, hvis du har brug for at supplere SU’en; lidt ekstra på kistebunden er altid godt.

Den økonomiske del er helt klart en vigtig faktor, når man får et studiejob, men hvorfor ikke kombinere den økonomiske gevinst med muligheden for at få et netværk og praktisk erfaring. Et godt netværk og praktisk erfaring kan gøre forskellen, når du engang som færdiguddannet skal ud og søge et arbejde.

Det kan være meget svært at få ønskejobbet, og for nogle er det svært bare at få et job. Jo mere du gør allerede som studerende for at kvalificere dig til det arbejde, du ønsker, jo mere øger du dine chancer, når tiden kommer til at arbejdet skal søges. Ofte vil en arbejdsgiver nemlig sætte stor pris på, at du på forhånd har praktisk erfaring.

Som studerende tænker du måske, at der slet ikke kan være tid til et studiejob, fordi du også skal have overskud til studiet og sociale aktiviteter, og det har du måske heller ikke. Studietiden er nemlig for de fleste en spændende, men også hektisk periode, hvor der er mange bolde i luften. Af denne grund, kan det være en god idé at strukturere din tid på en måde, hvor der også bliver plads til et studiejob. Et godt og relevant studiejob kan nemlig have større betydning for dig og din karriere, end du måske tror lige nu.

Det gode netværk

Du har sikkert tit hørt, at dit netværk er vigtigt i dit professionelle virke, og at mange får job gennem sit netværk. Det kan lyde som noget moderne jobrådgiver-pladder, men det er det ikke. Dit netværk kan få utrolig stor betydning for din fremtidige karriere. Derfor kan du ligeså godt komme i gang med at skabe et netværk så hurtigt som muligt.

At skabe sit et godt netværk måske lidt uoverkommeligt, men det behøver det ikke altid at være. I første omgang kan du tænke på det netværk, som du allerede har: din familie, dine venner og dem, som din familie og dine venner kender. Det er meget muligt, at en af dem kender et godt sted, hvor de lige går og mangler en som dig. Hvis det er tilfældet, har du sparet en masse tid og kræfter på at skrive og sende ansøgninger.

Dit netværk bliver naturligt udbygget, når du møder nye mennesker. Du kan i den forbindelse selv være mere eller mindre aktiv i udbygningen af dit netværk – både når det kommer til det private og det professionelle netværk. Hvis du eksempelvis gerne vil øge dit professionelle netværk, kan du blandt andet efterstræbe at få et studiejob, der er relevant for din fremtidige karriere.

Et relevant studiejob kan give dig nogle nye kontakter. Nemlig kontakter inden for det felt, som du gerne vil ud i efter endt uddannelse. Kontakter, som måske kender nogen, der lige mangler sådan en som dig. Dit netværk kan således forkorte vejen mellem dig og dit ønskejob.

Fra et relevant studiejob, kan du også få en relevant anbefaling med i rygsækken, når du skal ud og søge et nyt arbejde. En god anbefaling kan vise en potentiel ny arbejdsgiver, hvilke kvalifikationer du har. Det kan således også være en måde at gøre vejen til et nyt job kortere.

Har du en LinkedIn-profil?

Det kan være svært at holde kontakten med mennesker, som man udelukkende har et fagligt tilhørsforhold til, herunder tidligere arbejdsgivere. Her kan det dog være værd at lægge en ekstra indsats, for det vil ofte være de mennesker, der er inden for det samme faglige fællesskab som dig, der kan hjælpe dig godt på vej i jagten på drømmejobbet.

Det, du kan gøre, er at sætte dit professionelle netværk i system. Du kan for eksempel lave en LinkedIn-profil.

På LinkedIn kan du for eksempel bliver venner med arbejdsgiveren ved dit relevante studiejob. På den måde har du altid mulighed for at kontakte vedkommende på en meget uformel måde, hvis du har brug for hjælp. Det kan være, at du ved, at din tidligere arbejdsgiver kender en, der arbejder der, hvor du gerne vil have et arbejde. Et netværk kan således give dig foden inden for ved dit ønskejob.

Et godt netværk handler dog ikke kun om, hvad du kan få ud af det. Det handler også om, hvad du kan bidrage med. Et netværk skal nemlig dyrkes. Hold kontakten ved lige og gør selv en indsats, så er der nemlig større sandsynlighed for, at du også får hjælp, når du på et tidspunkt har brug for det.

Praktisk erfaring er guld værd

Foruden gode kontakter og et stort netværk kan et relevant studiejob også give dig noget praktisk og relevant erfaring. Erfaring, der kan være med til at overbevise en potentiel arbejdsgiver om, at det netop er dig, der er den bedste kandidat til jobbet.

Når du skal søge et job, bliver du som regel bedt om at vedhæfte dit CV. Relevant praktisk erfaring vil pynte gevaldigt på dit CV – også hvis denne relevante praktiske erfaring stammer fra et studiejob. Hvis du ikke har noget relevant erfaring, kan dit CV hurtigt komme til at se lidt tomt ud eller blive fyldt med jobs, som ingen relevans har for det job, du søger. Det kan en arbejdsgiver typisk ikke bruge til noget.

Relevant erfaring derimod sender gode signaler til en potentiel arbejdsgiver: allerede som studerende har du gjort noget for at øge dine kvalifikationer inden for feltet. Selvom det kun er få timer om ugen, kan du med et relevant studiejob vise en mulig arbejdsgiver, at du har lysten til jobbet, og at du ønsker at gøre noget for at blive god til det.

Som nyuddannet vil du også ofte opdage, at erfaring er et krav for at få et job. Hvis du ingen erfaring har, er det det, som du bliver valgt fra på. Det vil sjældent være dine flotte karakterer, der gør forskellen; dem, er der som regel ingen, der vil se. Arbejdsstedet er derimod interesserede i, hvad du allerede har lavet, og at du ved, hvordan du skal agere, når du er ansat i en virksomhed.

 
Studierelevante jobs giver dig et indblik i, hvad fremtiden kan bringe

Uddannelsen er selvfølgelig vigtig, men det er ofte ikke den, der vægter højest, når du skal have et nyt arbejde; det gør erfaringen derimod.

Derfor vil vi varmt anbefale dig følgende: få dig et relevant arbejde allerede som studerende. Langt størstedelen prioriterer et studiejob højt – og dette med god grund. Et relevant studiejob kan være grunden til, at du hurtigt kommer i fast job efter endt uddannelse.

Udover at erfaring pynter på dit CV, kan du også gennem et relevant studiejob finde ud af, om du har valgt det rigtige studie. Er det arbejde, som du udfører, eller som dine fastansatte kollegaer udfører, et arbejde, som du kunne forstille dig at skulle have, når du engang er færdig på skolebænken?

Hvis du ønsker at bruge dit studiejob til at få et netværk med kontakter inden for dit fag samt noget relevant erfaring, er det givet, at det er vigtigt at vælge det rigtige studiejob.

Jobbet som bartender giver dig næppe hverken et relevant netværk eller relevant erfaring, hvis du er ved at uddanne dig til bioanalytiker eller til cand.mag. Vælg derfor dit studiejob med omhug. Find ud af hvilken erfaring, du ønsker at få og hvilke kvalifikationer, som du ønsker at opnå gennem et studiejob, og søg så jobbet ud fra det.

Sådan vælger du
det rigtige studiejob