Værd at vide om fjernstudie
Står du på tærsklen til dit næste studieeventyr? Det kan være, at du går i 3.g på gymnasiet og skal til at overveje, hvad du skal læse bagefter. Eller måske har du netop taget et sabbatår eller to og går nu og tænker på, hvad dit næste skridt skal være? Det næste trin i det eventyr, der er dit liv.
Måske venter drømmestudiet i København, eller måske skal du til Aarhus og bo for at nå dine mål? Odense, Kolding, Aalborg, og Esbjerg byder også på et væld af muligheder, og de åbne døre synes snart utallige. Det kan altså godt være overvældende at vælge et studie og dermed at slå sig fast på uddannelse, man skal gå de næste mange år af sit liv.
Der er mange måder at studere på
Nogle studerende fungerer rigtig godt i miljøet på Aalborg Universitet, der i høj grad er præget af gruppearbejde, og andre fungerer måske bedre i et miljø, der kræver en højere grad af individuelt arbejde. Nogle arbejder bedst siddende i skrædderstilling på sengen i kollegieværelset med høretelefoner i, mens andre laver deres bedste arbejde i campus-bibliotekets stilleområde i de tidlige morgentimer. Nogle er til forelæsninger, og andre er mere til at få jord under neglene – så at sige. Det kan også være, at du er en af dem, der skal til udlandet for at studere. Der er noget for enhver. Det gælder bare lige om at finde frem til, hvad man selv er mest til.
Fjernstudie som studiemetode
Som sagt er der flere måder at være studerende på i dag, og intet er mere rigtigt end noget andet. Nogle har brug for at møde op på campus dagligt for at tjekke ind med studiegruppen og følge med i undervisningen, mens andre arbejder bedst alene i eget tempo og med udgangspunkt i eget tidsskema.
For dem som har det godt med selvmotivation, og det at kunne tilrettelægge sin egen tid og arbejdsopgaver, findes der fjernstudier. Fjernstudie, eller e-learning som det også kaldes, bliver mere og mere populært, og det er let at forstå hvorfor. Idéen om at man kan sidde hjemme i Tønder og læse ernæring og sundhed i Sorø eller jura på Syddansk Universitet i Odense, mens man passer sit fuldtidsjob og selv kan tilrettelægge sin tid, er tiltalende for mange.
Fjernstudiet er dog ikke en lettere løsning. Uddannelsen er den samme, som hvis man skulle følge undervisningen på campus, og hvis det er en uddannelse, der kræver praktikophold, så skal du stadig kunne tage i praktik, selvom du er fjernstuderende. For eksempel har ernæring og sundhed tre praktikker i løbet af uddannelsen, så du kommer ikke sovende til din næste universitetsgrad.
Nogle steder er der mødepligt et par gange om måneden og krav om, at du skal finde i en studiegruppe, hvor I kan hjælpe hinanden gennem studiet. De fleste steder er dog ret fleksible, og bor du for eksempel i udlandet, kan der som regel arrangeres noget med Skype. Der er som regel også fysisk mødepligt til eksaminerne.
Hvad kan du læse?
Hvis du tænker, at et fjernstudie lyder som en god idé, så du samtidig kan fokusere på arbejdet eller din elitesport, så er dit næste spørgsmål måske hvad du så kan læse – og hvor du kan læse det?
Her kan du finde en guide til valg af fjernstudie. Der er både bachelor- og kandidatuddannelser, en hel HF eller supplerende fag til din gymnasieuddannelse. Du kan tage en professionsbachelor i for eksempel ernæring og sundhed, hvor du dykker dybt ned emner som livscyklusernæring, motivation, fødevarehåndtering, og endda ledelse og pædagogik. Du kan læse jura, økonomi, fysioterapi eller sygeplejerske. Mulighederne er mange. Du kan også læse marketing på SDU, hvor du lærer om kommunikation og business samt økonomiske teorier og metoder. Du lærer også at læse markedet og at finde styrker og svagheder hos konkurrerende virksomheder. Marketing er dermed en uddannelse, som kan bruges til mange ting. De ting, man lærer, når man studerer marketing, kan altså anvendes på mange andre områder i livet. Tag for eksempel den kendte pokerspiller Aditya Agarwal som blandt andet har læst marketing og nu bruger sin opnåede viden om økonomiske principper og evne til at læse konkurrenten til at forbedre sit pokerspil.
Det næste skridt
Mulighederne er som sagt uanede, og kun fantasien sætter grænser, når du skal sammensætte dit næste eventyr. Du kan for eksempel kombinere et fjernstudie med et praktikophold i udlandet eller udbygge dit CV med spændende samarbejder med store virksomheder som for eksempel Aarstiderne eller Danfoss. Hvis du vælger et fjernstudie, tager du i den grad kontrollen over din tid - og din fremtid. Held og lykke!