Studerende trækker tiden ud

Studerende trækker tiden ud

De studerende er begyndt at trække tiden med deres studier, for at undgå at havne i den i forvejen kæmpe bunke af arbejdsløse.

De danske studerende har længe gjort, som de skulle i forhold til samfundet. De har klaret deres studier på den nomerede tid, men i kølvandet på den økonomiske krise, og den stigende ledighed, især iblandt nyuddannede kandidater, forlænger de studerende nu deres studier.

Både på Universitetet i Århus og i København, er antallet af studerende der færdiggør deres kandidatuddannelse på den nomerede tid, begyndt at falde, eller stå helt stille.

Mette Thunø som er dekan på Århus universitet siger, ”Det er en trend som alle videregående uddannelser kæmper med for tiden, at de studerende giver sig længere tid til at gøre studiet færdigt, fordi der ikke lige er et job der står og venter på dem”.

Mange henvender sig

Per Andersen, studiechef på SDU, kan endnu ikke se tendensen i statistikken fra SDU.

”Men det kommer snart. Vejlederne her, får rigtig mange henvendelser fra studerende, som vil have gode råd til hvordan man udsætter specialet, eller om muligheden for orlov. Det er helt logisk at de tænker sådan, men jeg vil råde dem til at blive færdige, og så kan de få hjælp til at finde et job”.

4 ud af 10 studerende svarede i en undersøgelse fagforeningen DJØF lavede sidste år, at de havde tænkt over at forlænge deres studier, fordi der ikke var noget job at få, når de blev færdige. Og det genkender studenterforeninger på landets Universiteter.

Metoden

Metoderne der bruges er, at tage i praktik i stedet for at tage sine fag og gå til eksamen, at bruge flere forsøg på at skrive sit speciale, eller at tage færre fag på kandidatuddannelsen, siger Torben Holm, som er formand for Danske Studerendes Fællesråd.

”Det er klart, at studerende der forlænger deres studier for at blive dygtigere, selvom det ikke er det optimale for samfundet”, siger han.

Vores uddannelsesminister, Morten Østergaard siger: ”Hvis man bliver på SU længere end nødvendigt, i stedet for at blive færdig med sin uddannelse og finde sig et job, så snyder man sig selv. Vi ved godt, at ledigheden blandt de nyuddannede er meget høj, men der er flere initiativer, som kan hjælpe dem i gang, og 4 ud af 5 er trods alt i arbejde når der er gået ca. 1 år”.