Smukfest - Danmarks smukkeste festival

Smukfest - Danmarks smukkeste festival

I hjertet af Jylland, ligger Danmarks smukkeste bøgeskov, hvor liflige toner og skønsang fra tusindvis af glade mennesker blandes med skovens fuglesang og suset i trætoppene. Smukfest, som Skanderborg festivalen kaldes erklærer sig som den smukkeste festival i Danmark, og har man først prøvet den særlige stemning der er ved at være til festival i en skov, så kommer du helt sikkert igen.

Smukfest er blandt de største festivaler i Danmark med årligt omkring 45.000 besøgende. Festivalen startede i 1980, men har udviklet sig i takt med tiden og fået bøgeskoven til at summe af liv og glade dage i starten af august hvert år.

Geografi og transport

Det er ganske enkelt at komme til Smukfest da den ikke ligger langt fra motorvejen ved Skanderborg. Ud til Skanderborg sø, midt i Dyrehaven er festivalen placeret. Festivalpladsen er delt op i forskellige områder, hvor du kan slå dit telt op.

Er du til fest og farver, så er KærligHeden festivalens mest party venlige område. Der er aldrig ro på KærligHeden, så hvis du ikke vil holdes vågen hele natten, så må du vælge et af de andre steder på festivalen at parkere dit telt. Alt efter om du har eget telt med eller du vil leje en campingvogn eller bo sammen med andre i et større fællesskab, så kan du vælge mellem to marker, som KærligHeden dækker over. Den ene mark er til dig med eget telt og den anden mark er til dig der vil leje en for-opstillet plads.

Der er ca. to kilometer ind til selve festivalpladsen, så man kan larme ligeså meget man vil uden at det generer nogen gamle sovetryner og hvis du synes der er for langt at gå ind til festivalpladsen, så kan du tage en shuttlebus, som kører i døgndrift og er med i prisen på din billet.

Til de lidt roligere campister findes Holst Camping, hvor der er en café du kan indtage en lækker morgenmad, samt lækre bade- og toiletfaciliteter.

På FØLA Camping samt på Kampbanerne der ligger ved hovedkvarteret for festivalen finder du et af de smukkeste campingområder for dig, der medbringer dit eget telt. Her er det rigtig hyggeligt og du kan nyde udsigten udover søen når du indtager dine måltider.

Boldbanerne og Stadionområdet ligger ganske tæt på selve festivalpladsen. Det er den perfekte kombination af fest om dagen og rimelig nattero om natten. Det er for de mere bekvemmelige publikummer der ikke gider bo alt for langt væk fra selve festivalpladsen, som ikke er for gamle til at feste, men som gerne vil være klar til at høre musik næste dag og ikke sove hele dagen væk på grund af lange nattefester. Det ligger rimelig centralt i forhold til diverse mad- og drikkeboder og der er rigtig gode bade og toiletfaciliteter. Hvis du er til champagnebrunch kan du få dette serveret på klubben ved tennisbanerne.

Sølundområdet er delt op i to områder: Sølund Øvre og Sølund Midt. Her kan du finde en flot udsigt over søen, du kan shoppe diverse fornødenheder og du kan finde både gode sanitære faciliteter, samt leje et Hotelt, hvis du ikke har dit eget telt med. Der er rimelig kort til alle faciliteter i området.

Sidst men ikke mindst er der Skanderborghus som ligger helt perfekt i forhold til festivalpladsen. Det ligger ganske kort fra badebroen og har en smuk udsigt ud over søen. Her kan du både leje Hotelte og CanSleeps eller du kan overnatte i en kæmpe Royal-dåse!

Overnatningsmuligheder

Der er mange forskellige overnatningsmuligheder. Som nævnt ovenfor er der blandt andet Hotelte og CanSleeps, som er en slags hotelværelser med pløkker. Eller sagt på rent dansk: Et telt du kan leje.

(se mere her: http://www.smukfest.dk/overnatning/lej-et-telt/)

Derudover er der Pig Me, som er frilandsgrisehytter der er indrettet med opredt seng, lys og strøm til din mobiltelefon. Der er en køletaske i hver hytte til at holde øl, chokolade eller andre fornødenheder kolde. En Pig Me hytte kan aflåses så du ikke behøver bekymre dig om andet end musikken og øllen i din hånd.

Hummel har sponsoreret et par skotøjsæsker du kan bo i. De er dog tilpasset i størrelsen, så du ikke behøver krølle dig helt sammen for at kunne være der. Desuden kan man sidde på taget, så du kan nyde udsigten med dine venner.

Hvis du ikke føler for at bo i telt, skotøjsæsker eller svinestier, så kan du alternativt vælge nogle af Skanderborgs vandrehjem eller hoteller. Nogle gange er der dog så overbooket at du bliver nødt til at finde overnatning i Silkeborg, Horsens eller Århus. Men det kan også være en god mulighed for at få set noget andet end festivalpladsen.

 Handicappede

Der er masser af muligheder og faciliteter for handicappede på Smukfest. Der er masser af aflåste toiletter, så du skal have nøgle, men til gengæld er du ret sikker på at komme til et rent toilet som ikke er benyttet af tusindvis af festivalgæster. Der er også en særlig handicapvenlig campingplads ved Landsbyen Sølund. Du kan have din egen ledsager med gratis. Det er et meget kuperet terræn i bøgeskoven, så du kan også få udstedt et passérkort, så du undgår den stejle bakke i skoven.

Sikkerhed

En god festival er en tryg og sikker festival hvor alle får en fed oplevelse der huskes og gode minder der forbliver i hukommelsen for altid. En af de vigtige elementer for at få sådan en god oplevelse er at sikkerheden er i top, så man ikke behøver at bekymre sig om det.

Smukfest har uddannet deres frivillige så de lever op til de krav der stilles fra myndighederne, samt det serviceniveau der forventes af de besøgende. Med ca. 55.000 besøgende er der behov for at kunne træde hurtigt til, hvis nogen skulle få et ildebefindende eller komme til skade. Derfor er der opsat to skadestuer på festivalen, med veluddannet bemanding, hvor du kan blive behandlet for alt fra solstik, bistik, hvis du har fået for meget at drik’, hvis du har fået for lidt at drik’, eller hvis du får et hjerteanfald.

Vagterne som både går rundt på pladsen og står ved scenerne, samt ind- og udgange ved festivalen og campingområderne, er lette at kende på deres security-veste. De har alle sammen radio på sig, så de kan tilkalde hjælp, hvis en akut situation skulle opstå. Vagterne på festivalen er også underlagt en alkoholpolitik, så de ikke indtager alkohol mens de er på arbejde.

Udover de to skadestuer findes der en masse fixpunkter rundt omkring på festivalpladsen. Her kan du orientere dig eller få fat i en vagt.

Yderligere sikkerhedsforanstaltninger er blandt andet at det er forbudt at crowdsurfe, stagedive eller lave en såkaldt moshpit. Der må selvfølgelig heller ikke medbringes våben eller dyr på festivalen, men heller ikke flag, laserpenne, bannere, stole eller fyrværkeri.

Mad og drikke

Du kan få næsten lige hvad hjertet eller maven begærer på Smukfest. Der er masser af madboder der byder på retter fra mindst ligeså mange lande som der kommer musik fra. Så uanset hvilken diæt du er på, så er der noget for dig. Selv vegetarmad og allergivenlige retter bliver serveret på festivalen, så alle kan blive mætte. Om du vil spise fint ude i sommernatten eller bare have noget take away for at tæmme dine tømmermænd, så har du mulighed for det.

Der er et særligt samarbejde med lokale virksomheder og skoler, som står for nogle af de madboder og restauranter du kan handle i. Hvis du er mere til at tilberede din egen mad, så kan du kokkerere på kogepladsen på Kærligheden. De varer, der ikke bliver brugt, bliver efterfølgende doneret til fødevareBanken, som står for at dele maden ud til socialt udsatte. På den måde er Smukfest også med til at minimere madspild.

Der findes en række temabarer, som tager dig tilbage til det årti du husker bedst. Du kan for eksempel danse disko på Phustage54 eller tage på Club 86 for dig som foretrækker nyere musik.

5 gode råd

-          Alt efter om du er ny på festivalen eller om du er ung eller gammel, så kan det være en fordel at udse sig hvilket område du skal overnatte i. Nogle områder er mere natteaktive end andre, så hvis du gerne vil have lidt nattesøvn og ikke er typen der drikker dig fra sans og samling, så kan du med fordel vælge at overnatte på de lidt bedre placerede campingområder. Her er de bedste udsigtspunkter, det er nærmest selve festivalpladsen og du har ikke langt til bade og toiletfaciliteter. Vil du have selskab af ligesindede festglade unge mennesker, så vælg Kærligheden eller Boldbanerne.

-          Hvis du vil sikre dig den rette placering på campingområderne, så er det vigtigt at bestille pladsen i god tid, da der er rift om pladserne.

-          Hvis du gerne vil køles lidt af så skal du huske at medbringe badetøj. Festivalen ligger lige ved nogle af Danmarks dejligste søer, som du kan bade i. Udover badetøj er det også vigtigt at medbringe solcreme, da solen oftest er meget kraftig i august. Hvis du glemmer badetøjet og bare godt kan lide at være nøgen kan du deltage i nøgen-kano-løbet der er en årligt tilbagevendende begivenhed.

-          Drik rigeligt med vand. Både på grund af den varme sol om sommeren, men også for at forebygge de frygtelige tømmermænd der kommer ind til dig mens du sover og slår dig i hovedet når du vågner. Øl er godt, men vand er også godt.

-          Husk ørepropper. Det er ikke fordi de spiller sindssygt meget højere på Smukfest end de gør på mange andre festivaler, men det er bare en god ide generelt at have sin høresans i behold efter en festival. Især hvis du skal på flere af dem år efter år.

At blive frivillig

Smukfest er så populær en festival at det ikke er hvem som helst der kan blive frivillig på festivalen. For at blive frivillig kræver det nemlig at du er medlem af Skanderborg Festivalklub. Der er ca. 13.000 frivillige med til at gøre Smukfest til en uforglemmelig festival. Op mod 5000 af de frivillige kommer fra resten af landet. Hver frivillig skal arbejde minimum 24 timer i løbet af festivalen eller 42 timer før eller efter festivalen. Der er selvfølgelig særlige priser for medhjælpere på blandt andet drikkevarer og du får adgang til et medhjælperområde, hvor alle medhjælpere kan opholde sig.

Vælg den smukkeste festival at blive frivillig på lige her.