Sådan får du råd til shopping som studerende på SU

Sådan får du råd til shopping som studerende på SU

Det kan være svært at skifte fra, at bo hjemmefra, hvor man ikke skal bekymre sig om, at købe ind til mad eller at betale husleje, til at blive udeboende på SU. Man er vant til at leve i sus og dus, hvor maden bare bliver serveret, uden man tænker over, hvor mange penge det har kostet. Man har tag over hovedet, en dejlig seng og godt med plads, uden man egentlig ved, hvad det ville koste, hvis man selv skulle betale for det.

Når man er studerende og kun er på SU, så har man ofte ikke råd til meget andet end huslejen, mad og andre udgifter til f.eks. mobilabonnement og fitness. Man tror ikke det er muligt, at have råd til at shoppe tøj, bøger og ting til hjemmet hver måned, men det er det. Man skal bare vide, hvordan man taktisk kan bruge sine penge, og holde styr på sin økonomi.

Første step er derfor, at lave en oversigt over din økonomi, hvor meget du bruger på det forskellige, og derefter se, hvad du har til rådighed til shopping. Dette gør du ved, at se på, hvor meget du får udbetalt i SU hver måned. Herefter trækker du husleje, madbudget, mobilabonnement og andre eventuelle udgifter fra, som du kender beløbet på. Derefter kan du se, hvad du har til rådighed til shopping og gå ud fra dette beløb.

 

Sælg dine brugte ting og få råd til noget nyt

En god måde at få lidt ekstra luft i budgettet på, er ved at sælge sine brugte ting på nettet eller gennem en app på telefonen, så man tjener lidt ekstra penge og derved har råd til mere shopping. Man kan både sælge tøj, sko, bøger, ting til hjemmet og meget mere, afhængigt af, hvilken hjemmeside eller app man bruger. Det er især de gode kendte mærker og mærkevaretøj, der sælger godt, og kan give dig lidt ekstra til noget nyt. Overvej derfor, om du stadig har behov for, at beholde din gamle, fnuldrede Acne Studios-strik eller om du vil sælge den til en, der bliver gladere for den, samtidig med at du får penge til en ny strik.

Du kan starte med at rydde ud i alle dine ting – både bøger, møbler, tøj, sko, tasker, elektronik, osv. Tænk over hvad du bruger, hvad du ikke bruger, og om der er noget, du gerne vil bruge fremover, som du føler behov for at gemme. Det du ikke bruger, men som alligevel bringer dig nostalgi og har en historie med sig, som du ikke bare kan smide væk, kan du gemme. Men det som er blevet gammelt, ikke længere bruges, og ingen værdi har for dig længere, er en god idé at tilføje til ting, som du kan sælge. Du får måske ikke lige solgt det hele med det samme, men så kan du vælge at lade det stå lidt, indtil du synes, at der er gået for lang tid, og det nu bare skal gives væk eller smides ud. Hvis du ikke nænner at smide noget ud, kan det altid gives til genbrug.

Apps til salg og køb af brugte ting:

Tradono er appen, som primært startede med formålet om, at kunne sælge og købe brugt tøj, sko og tasker, men har siden udviklet sig til en app, hvor man kan købe og sælge alt. Du kan derfor både sætte brugte møbler, tøj, køkkenredskaber, bestik, elektroniske ting, osv. til salg. Du kan sætte en bestemt pris og/eller lade folk byde på det, som du takker ja eller nej til. Du aftaler desuden med køber om, om forsendelsen er inkluderet i prisen eller ej.

Zadaa er en nyere app til at sælge og købe tøj, hudprodukter, makeup, sko, tasker, og accessories. Det betyder derfor, at man ikke kan sælge møbler og andet på Zadaa. I appen skal man udfylde informationer om højde, vægt, størrelse, buksestørrelse, skostørrelse og bh-størrelse, hvilket gør at appen henvender sig til kvinder. Nogle af informationerne, som vægt og bh-størrelse, kan man dog skjule for andre, så man ikke behøver at dele alle informationerne offentligt. Appen er nem at bruge med en oversigt over, hvad du sælger, hvad du selv har gemt, og hvad du har solgt. Derudover sendes varerne med Dao, hvor forsendelsen er betalt på forhånd. Det eneste man skal gøre er, at skrive et bestemt nummer på pakken og aflevere den ved den nærmeste Dao-pakkeshop, så den kommer retmæssigt frem til den rette køber. Det er derved en nem måde, at sende pakker på via Zadaa, da man ikke skal huske på mange forskellige oplysninger, og heller ikke skal finde ud af prisen på forsendelsen.

Hjemmesider til salg og køb af brugte ting:

Trendsales er en hjemmeside med det formål, at kunne sælge og købe brugt tøj, sko, tasker og accessories. Det er oftest mærkevarer, som hitter på denne side, hvor man kan finde rigtig meget iblandt, til en god og fornuftig pris. Man kan både købe og sælge tøj til kvinder, mænd og børn på Trendsales.

Facebookgrupper er oprettet til forskellige formål, hvoraf nogle er oprettet til salg af forskellige ting, mens andre udelukkende er til salg af tøj, sko og tasker til kvinder. Facebookgrupperne er ikke styret af professionelle, så hvis man vil være sikker på, at man ikke bliver snydt, bør man i stedet vælge en app som Tradono eller Zadaa. I facebookgrupper er der nemlig ikke andre end sælger og køber til, at styre handlen, så hvis der opstår misforståelser, eller man bliver snydt, er der ingen til at hjælpe.

 

Benyt dig af studierabat og udsalg

Dit fysiske studiekort kan give rabat til meget – både hos frisører, restauranter, caféer, butikker, osv., men det er svært at vide, hvor der gives studierabat henne. I første omgang kan man vælge at spørge, om der gives studierabat, inden man køber noget. Men for at spare din energi på dette, kan du også vælge at benytte dig af appen Studiz, som fungerer som et elektronisk studiekort og har de samme oplysninger som det fysiske. Det elektroniske studiekort med Studiz giver både studierabat på udvalgte fysiske butikker, frisører, m.m., men også på diverse hjemmesider. Du er f.eks. altid sikret 10 % studierabat til Boozt.com ved køb for over 399kr., men dette gælder dog ikke alle mærker. Man skal derfor huske at tjekke, hvilke mærker, at studierabatten gælder for. Studiz gør det derfor muligt for studerende, at have råd til at mærkevarer eller flere varer på samme tid.

Derudover er det altid en god idé, at holde øje med, hvor der er udsalg og hvornår. Man kan blandt andet vælge, at vente til januarudsalget eller sommerudsalget, hvis der er noget, som man gerne vil have købt, men ikke umiddelbart har råd til. Til januarudsalg og sommerudsalg er der ofte halv pris eller flere procenter at spare på de varer, som ikke er i sæson længere. Man kan derfor finde mange gode tilbud, men man skal samtidig være opmærksom på, at man ikke bare køber for at købe. De store udsalg kan være gode, hvis man vil investere i en vinterfrakke, en fin kjole til en kommende større fest, eller måske en klassisk cashmere strik. Men de er knap så gode, hvis man køber 2 sommerjakker, selvom man måske har 7 i forvejen, især når man er studerende på SU. Du kan også besøge vores studierabatsektion, hvor du finder mere end 700 rabatter fra hele landet.

 

Spar op og køb få dyre ting, der holder i længden

Hvis du gerne vil være trendy, og samtidig have nogle holdbare, lækre items, der holder fra sæson til sæson, kan det være en god idé, at købe nogle få items af den bedste kvalitet. Det kan derfor være smart, at lægge et symbolsk beløb til side hver måned til det eller de items, som du gerne vil investere i. Det kan være lidt hårdt for økonomien, at spare op, og for nogle endda synes ligegyldigt i starten, hvis man fx sparer op til en cashmere strik eller de perfekte blå jeans. I sidste ende vil man dog blive glad for beslutningen om, at spare op til noget tidløst og lækkert i god kvalitet, der holder i op til flere år.

Man bør investere i tidløse items, frem for items, der kun kan bruges en eller to sæsoner på grund af designet, farverne eller mønstret. De tidløse items kan blandt andet, som nævnt, være en cashmere strik og blå jeans, men en hvid skjorte, sorte chelsea støvler, en sort læderjakke og en trenchcoat til kvinderne er også blandt klassikerne, som både sikrer dagens outfit og nærmest er udødelige. Blandt mændene er klassikerne desuden også et par pæne læderherresko, som på sigt altid vil være investeringen værd. De pæne læderherresko, som også kaldes brogues, wingtips og derbys, bliver samtidig også pænere med tiden, og vil spare dig for mange penge, da du ikke behøver at købe andre sko.