Hvad skal du gøre hvis du bliver afvist på dit studievalg?

Hvad skal du gøre hvis du bliver afvist på dit studievalg?

Hver 4. bliver afvist på deres første studievalg.

Der er flere rekorder i studieoptaget for 2016. Både hvor mange der ansøger og hvor mange der kommer ind. Antallet af afviste ansøgere oplevede også kun et lille fald på et under 1% i forhold til sidste år, men det er stadig et meget højt tal.

I forhold til 2015 er der 1138 flere der er kommet ind på en videregående uddannelse.

I alt har 94.744 søgt ind på en videregående uddannelse i 2016, hvilket er 2 procent mere end året før. Desværre er det kun 66.439 danskere der er kommet ind på deres drømmeuddannelse, så hver 4. dansker må finde en alternativ løsning.

 

Hvorfor afvises så mange?

Der kan være mange grunde til at så mange bliver afvist. En af de mest oplagte grunde er, at der bare ikke plads på de respektive uddannelser fordi de er meget populære og der ikke er ressourcer nok til at håndtere de mange elever.

En anden grund kan være at hvis et bestemt fag eller uddannelsesområde har fået en stor bevågenhed i medierne, så blegner mange andre fag og derfor søges ind på de gængse områder som de fleste kender og derfor bliver mange afvist.

Det kan også være at de unge studerende ikke ved hvad de vil og derfor blot vælger et tilfældigt område, fordi de ikke ønsker at tage et sabbatår eller fordi de føler sig presset til at tage en uddannelse af deres omgangskreds.

 

Men udover de oplagte muligheder for grunde til afvisning er der også nogle regulerende omstændigheder, der sandsynligvis spiller en stor rolle. Herunder blandt andet de øgede krav til de studerende. De øgede krav til højere gennemsnit gør at færre har mulighed for at komme ind på deres drømmestudie hvis ikke de har opnået disse karakterer. Det øger også presset på de studerende og giver dem stress.

Halvdelen af ansøgerne lever ikke op til betingelserne for at blive optaget på uddannelsen, eller har en adgangsgivende eksamen for at blive optaget. Derfor kan det for mange ansøgere være en fordel at tage nogle supplerende kurser, så man kan søge ind igen næste år.

 

Hjælp hvis du bliver afvist

Hvis ikke du er kommet ind, kan du ringe eller chatte med e-vejledning, som er en del af UddannelsesGuiden.dk. De sidder klar med vejledere, som kan hjælpe dig med at finde en alternativ uddannelse eller finde ud af om der er pladser på drømmestudiet et andet sted i landet. I så fald har man mulighed for at søge derhen. De hjælper også med at finde beslægtede uddannelser, som du kan tage i stedet.

Der er mange unge, der søger de uddannelser der tilbyder de bedste jobmuligheder. Blandt andet er læreruddannelsen meget efterspurgt trods den modgang, reform og nedskæringer, den har haft i en længere periode. I år (2016) er der 14% flere ansøgere end sidste år. Det høje tal skyldes nok at der vil komme mangel på lærere, men også fordi der var så få ansøgere sidste år, så skal der ikke meget til at skabe en vækst på området.

Derudover er fagområder som ingeniører også meget populære. Antallet af ansøgere til Diplomingeniør er steget med 12% og til Civilingeniøruddannelsen med 9%.

 

De 10 jobs med højeste løngevinster.

Her er en kort liste over de 10 videregående uddannelser, der gennemsnitligt giver den højeste løn til nyuddannede. Listen er udarbejdet af CEPOS. Du kan se den fulde liste her.

  1. Forsikringsvidenskab, Cand. act.
  2. Læge, cand. med.
  3. Lægevidenskab, ph.d.med.
  4. Teknologi og økonomi, diplomingeniør, professions bachelor
  5. Revisorkandidat, cand. merc. aud.
  6. Matematik, cand. merc.
  7. Jura, ph.d.jur.
  8. Farmaceut, ph.d.pharm.
  9. Statsvidenskab, cand.polit.
  10. Matematik-økonomi, cand.scient.oecon.

Som det fremgår af listen ligger de bedst betalte jobs indenfor ingeniør, læge, revisor, advokat, forsikring og bank, politik og medicinbranchen. Det er der sådan set ikke noget nyt i. Bemærk også at arbejdsløsheden (i parentesen) er meget lav i disse brancheområder, hvilket betyder at der er en stor jobsikkerhed. En høj jobsikkerhed er også med til at øge lønningerne idet at der er meget lille konkurrence om de samme jobs.

Selvom disse uddannelser ligger højest på listen er det ikke nødvendigvis de jobs, hvor man tjener mest. Nogle jobs kræver en anden form for uddannelse eller erfaring og kan sagtens give endnu mere end den øverste på listen. Se blot på de mange succesfulde iværksættere eller tøjdesignere, som måske ikke har mere end en gymnasial uddannelse. Eller de få, som vælger at blive rumforskere eller arbejde med robotter.

Listen er kun en nutidig beskrivelse af hvordan det ser ud, men hvis vi ser frem i tiden, vil der opstå nye jobs, som vil erstatte nuværende jobs. Måske vil de ikke lægge sig øverst på listen over løngevinster, men de vil ændre samfundet som vi kender det og derfor er det vigtigt at holde øjne og ører åbne i forhold til hvad der rører sig på uddannelsesområdet og i samfundsudviklingen.

 

Hvad er dine muligheder?

Når man kigger på hvilke uddannelser der fører til de høje lønninger og hvor høje kravene til karaktergennemsnittet er, så kan man konkludere at hvis du ønsker en høj løn, så bør du arbejde for høje karakterer i skolen, hvis ikke du vælger en anden vej som succesfuld iværksætter, Hollywood skuespiller eller har arvet en rig onkel.

Den uddannelse der har den største afvisning og kræver det højeste gennemsnit er International Business. Den kræver mere end 12 i gennemsnit. Det er nu 4 år i træk at uddannelsen indtager førstepladsen på krav til højeste karakter.

Føler du ikke at du er typen der kan opnå de højeste karakterer i alle fag, eller ikke ønsker det pres der kan opstå blandt dine klassekammerater, så tjek nogle af de alternativer ud, som findes. Bliv skiinstruktør i Canada, musiker i Østrig, tag til Japan og lær japansk eller til Indien og studér yoga på nært hold. Mulighederne er uendelige, så lad dig ikke begrænse af de gængse uddannelser der findes. Søg og find din uddannelse her på Studenterguiden og følg dit hjerte og dine interesser.