Derfor skal du ALTID tage SU-lånet!
Som udeboende studerende har du mulighed for at tage et SU-lån. Det er et supplement til den SU du i forvejen får.
Formålet med SU-lånet fra statens side er at give dig så gode lånevilkår, at du som reelt alternativ til at forsømme dit studie med (for meget) arbejde vælger at låne i stedet for.
Den mission er – med få ord – en succes!
SU-lånet står i dag som det mest attraktive lån du nogensinde får mulighed for at optage. Så effektivt, du faktisk bør optage det uanset om du har brug for flere penge på studiet eller ej.
Dén vil vi gerne uddybe.
Alternativ: Høje renter og dårlige vilkår
Hvis du har brug for pengene er SU-lånet fantastiske vilkår.
Du betaler ikke noget af under studietiden. Mens du studerer er renten på kun 4 % om året. Det er meget lavt.
Hvis du sammenligner med et forbrugslån, der er et af få reelle alternativer til studielånet, skal du være glad for at ramme under 10 % i rente på dette lån. Hvis du vælger et af mange hurtige lån tilgængelige online er det ikke svært at ramme 15 % i rente på dine forbrugslån. Selv realkreditlån er svært at få til en ÅOP på under 4 % og det anses almindeligvis for at være blandt de sikreste og billigste lån i Danmark (såvel som resten af Europa).
Hvis du er forsøger har du mulighed for at få et forhøjet SU-lån. I 2015 er taksen for et SU-lån knap 3.000 kroner om måneden. Det hæves med 150 kroner, hvis du er forsøger – hvis der er børn under 18 år registreret på din folkeregisteradresse med dig som voksen og forælder.
Efter du færdig bliver du studielån forrentet med diskontoen plus en procent. Lige nu er diskontoen nul procent. Det betyder, at renten på dit studielån efter du er færdig på studiet er sølle 1 % lige nu. Med en inflation ofte på over 1 % taber staten faktisk netto penge til dig ved at låne dig et studielån hvert eneste år. Uhørt gode vilkår for danske studerende – dém skal du bruge.
Skal du ikke bruge pengene? Invester dem
Men hvad nu hvis du har rige forældre, et godt job eller måske endda er selvstændig og tjener dine egne penge – betyder det, at du ikke skal tage et SU-lån?
Nej – overvej at tage lånet alligevel.
Med 3.000 kroner om måneden sparer du 36.000 kroner op om året og nemt over 100.000 kroner på en almindelig studietid.
Det er penge, du har mulighed for at investere og få et afkast af. Det bliver svært at komme i gang med ejendomsinvestering med dine 100.000 kroner, men du kan lave en pæn avance ved at placere dine penge i aktier.
Aktiemarkedet stiger i snit 5-7 % om året. Nogle år mindre og nogle år mere.
Men har du ikke behov for at trække dine penge ud (fordi du eksempelvis køber hus eller bil) kan du blot vente til dine penge har nået en passende forretning og så trække dem ud.
I dag er det meget få mennesker, der bliver rige af at tjene mange penge på arbejde. Det er svært at arbejde nok til en høj nok timeløn til at blive rigtigt rig i Danmark med vores høje skatter. Det er sjovere at tjene penge på penge. Og med et SU-lån kan du etablere en base af penge, du kan tjene flere penge på allerede under studietiden.