Studiestart: En udhvilet hjerne lærer bedst
Du kender det: Mandag morgen er nok det sværeste tidspunkt i løbet af hele ugen! Efter en begivenhedsrig eller afslappende weekend, hvor du måske både fredag og lørdag har været oppe i de sene nattetimer uden at se på uret, fordi - ja, du er fri! Søndag aften er det derfor altid svært at falde i søvn tidligt - og mandag bliver det derfor et ekstraordinært slemt helvede at komme op!
Som studerende byder livet både på episke weekend fester, hvor vi danser til solen står op og føler sig fuldstændig fri, men også på pressede perioder, hvor vi i perioder bliver nødt til at læse til sent på aftenen og føler et ganske stort pres. Mange oplever desværre også søvnbesvær i pressede perioder, hvor tanker og følelser hvirvler rundt og gør kroppen alt andet end søvnig.
Har du problemer med at få nok søvn eller vågner du med jævne mellemrum i løbet af natten, så er det på tide, at du prioriterer din søvn og indretter dine omgivelser bedre. Det kan have mange forskellige konsekvenser, hvis du grundlæggende aldrig føler dig helt udhvilet og klar til læringen på studiet.
En nemmere hverdag
De vigtigste redskaber til at få en god nattesøvn er (udover at holde stram snor i din rutine for sengetid i hverdagene, suk!) at du finder frem de bedste omstændigheder for din søvn og at din seng er tilpasset din krops individuelle behov. Du skal som udgangspunkt altid have en madras, der passer til din vægt og din ryg; de færreste ved det, men man kan faktisk få kronisk ondt i ryggen, hvis rygraden hver eneste nat belastes af en for blød eller hård madrastype.
Madrassen skal være fleksibel og følge kroppens konturer - hvilket vil sige, at madrassen skal være så formbar, at den fylder tomrummet ud ved for eksempel taljen, når du ligger ned. Hvis du med lethed kan lægge en hånd ind under din side uden at den klemmes fast, er din madras altså langt fra fleksibel nok og dermed ikke optimal for din krop. Men en madras kan omvendt også være alt for blød, så den ikke giver støtte nok til din side, hvilket gør at du “knækker” sammen i siden og rygraden belastes voldsomt. Ligeledes kan en for hård madras kan også hurtigt blive smertefuld for hoftebenene og skuldrene - og halebenet, hvis du er rygsover.
Hvor skal man starte
Gå derfor først og fremmeste efter at anskaffe dig en god, solid madras, som du nøje har udvalgt efter din kropstype og ikke mindst den stilling, som du foretrækker at sove i. Det er en god investering i din læring under de næste mange års studier, ligesom en god seng med et tidløst, stilfuldt stel i for eksempel træ og en madras af høj kvalitet kan følge dig trofast de næste mange år. Tag dig derfor god tid til at tjekke de forskellige madrasser og typer af senge, som støtter lige præcis din ryg og ikke mindst din daglige søvn!