Optimér din søvn og bliv bedre til at studere

Optimér din søvn og bliv bedre til at studere

Søvnløshed og ”dårlig søvn” er generelt et stort problem i Danmark – også blandt studerende. En for dårlig søvnkomfort kan have alvorlige konsekvenser. Derfor er det bestemt noget du som studieaktiv bør fokusere på at udbedre, hvis du lider af søvnløshed eller lignende.

Derfor er tilstrækkelig søvn vigtigt

Hvis ikke du får den søvn du har brug for, vil du meget hurtigt opleve, at din evne til at koncentrere dig falder med det samme – og det går selvfølgelig også ud over din indlæringsevne. Søvnmangel skaber ydermere en hormonubalance, hvilket på sigt kan ende med at betyde alvorlige livsstilssygdomme, da inflammationstilstande vil opstå. Derfor giver det altså god mening at tage din søvn alvorligt og give dig selv de bedste forudsætninger for at få mest muligt ud af studiet – og ikke mindst dit liv.

Sådan optimerer du søvnkomforten

Der findes mange forskellige måder at optimere søvnen på. Herunder finder du nogle konkrete råd til at sove så godt som muligt.

Stræb efter en fast søvnrytme

Noget af det bedste du kan gøre i forhold til at forbedre din søvnkomfort, handler om at få en fast/jævn søvnrytme. Kort sagt: Du skal stræbe efter at gå i seng og stå op på samme tid hver dag. Det vil gøre det meget nemmere for kroppen at falde til ro og ikke mindst vågne igen. Et eksempel kan være sengetid kl. 23 og stå op kl. 7 hver dag.

Er din seng god nok?

En dårlig seng kan også være grunden til en for dårlig søvn. Hvis ikke sengen passer til dig og din krop, vil du hurtigt opleve, at din søvnkomfort daler med lynets hast. Det kan ikke understreges nok, at sengen er en af de vigtigste faktorer i forhold til at sove godt. Derfor skal du gøre op med dig selv om du har den rette seng. Husk du i gennemsnit bruger 8 timer om dagen i din seng – det vil på sigt svare til en tredjedel af dit liv.

Indbyder dit soveværelse til en god søvnkomfort?

Et soveværelse er helt konkret et ”værelse til at sove i”. Derfor er det vigtigt, at soveværelset giver de bedste forudsætninger for at falde til ro og sove tungt. I den forbindelse er det vigtigt, at værelset er stille, mørkt og tilpas køligt, så din krop har så nemt ved at falde i søvn som muligt.

Sluk for alt elektronik 1 time før du går i seng

Lyset fra en smartphone, et TV eller en computerskærm har ikke just en positiv effekt på din evne til at falde i søvn. Derfor anbefales det at slukke for alt elektronik en time før du går i seng. Ved at gøre dette sikrer du, at din hjerne og dine øjne stille og roligt gør sig klar til at sove.

Lange og varme bade før sengetid er guld værd

En god søvn starter typisk i form af en krop, der er klar til at slappe af og sove tungt. En fin måde at gøre kroppen klar til at sove på, er at gå i et langt og varmt bad. De varme stråler har en afslappende effekt på kroppen – og det vil med garanti få dig til at sove bedre.

Optimér din kost

Kosten er ikke det første man typisk tænker på, når nogen siger ”optimering af søvn”. Dog spiller kosten faktisk en stor rolle i forhold til, hvordan du sover. Det er for eksempel en dårlig ide at spise et stort måltid mad kort før sengetid. Gør du det, vil kroppen have svært ved at sove, da den bruger en masse energi at fordøje maden.

Derudover vil fast food og usund mad også have en negativ effekt på søvnen. Derfor anbefales det at spise sundt og varieret, da det alt andet lige vil gøre det nemmere for dig at sove godt – gennem HELE natten.

Træk vejret dybt og gennem næsen

Når du ligger dig til at sove, så forsøg at få kontrol over din vejrtrækning. Lig på ryggen og træk vejret (med næsen) dybt ned i maven og ånd ud gennem munden. Gør dette nogle gange indtil du føler, at din krop er rolig – og du har fuld kontrol over åndedrættet.

Kilder:

Teamdanmark.dk

BedreBoligliv.dk