Guide til at vælge a-kasse som studerende

Guide til at vælge a-kasse som studerende

A-kasser er en fantastisk dansk opfindelse, men de har kontingenter omkring de 4-500 kr i måneden. Det er ikke meget når man først er i arbejde, men som studerende er det alligevel en pæn sum.

Derfor har der tidligere ikke været mange unge medlemmer før arbejde, men tiden mellem endt studieforløb og ansættelse er faktisk den, hvor a-kasser er mest attraktive – indtil endt studieforløb er de nemlig GRATIS. Det betyder altså, at du kan få cirka en måneds dagpenge, 14.000 kr, ved at søge det gratis medlemskab mens du er under uddannelse.

Du slipper altså for at ende på kontanthjælp – en væsentligt lavere sats. Heldigvis er den gode nyhed ved at trænge ud, og siden 2013 er antallet af studerende medlemmer i a-kasserne mere end fordoblet hvert år.

Så læs med her, og find ud af hvordan du kommer i gang.

Jeg troede a-kasser var det samme som en fagforening?

Som studerende er det hele lidt nyt og forvirrende, men det er faktisk ikke så kompliceret. A-kasser forstås måske bedre under deres gamle navn ”arbejdsløshedskasser”.

Arbejdsløshedskasser sikrer at du har penge på kontoen indtil du finder arbejde igen, hvis du mister dit job eller dit firma går konkurs. Det er en meget dansk opfindelse, og er en vigtig del af velfærdsstatens sikkerhedsnet. A-kasser er da også statsstøttede, og afhænger af statens politikker. Fagforeninger gør det omvendte: de sikrer overenskomsterne (rammerne om din løn) og generelle vilkår for din ansættelse. Bliver du eksempelvis behandlet dårligt, eller fyret uden retfærdig grund kan de hjælpe med klager, retssager og rådgivning.

Fagforeninger er ofte politiske, og har repræsenteret arbejdernes sag i offentligheden historisk set såvel som dagens Danmark. Fagforeninger kan ofte tilkøbes sammen med A-kassen, og det er populært at finde begge i samme organisation (men ikke altid smart).

Husk: ved ejerskab af bolig eller bil kan man ikke få kontanthjælp. Har du det ene eller det andet er det derfor hammervigtigt, at du er medlem af en a-kasse.

 

 

Må jeg skifte a-kasse, og hvordan gør jeg?


Uanset om du har arbejde eller ej, må du skifte. Men sikr at du ikke starter på en ny optjeningsperiode ved din nye a-kasse. Det gør du ved at overlade opsigelsen af den gamle a-kasse til den nye – det sker normalt på den første dag i måneden.

Tip: Du kan finde en smart oversigt over de billigste tværfaglige a-kasser og deres medlemstal på fagmagasinet.dk/find-a-kasse. Mange medlemmer kan være men er ikke nødvendigvis et tegn på, at det er en god a-kasse. Nogle billige a-kasser (også kaldt gule a-kasser) konkurrerer på pris over service, og kan støtte foretagender du ikke ønsker at støtte. Derfor – læs op på a-kasserne og de tilhørende fagforeninger på deres såvel som andre hjemmesider, så du er sikker på at få den a-kasse der passer til dine behov. Jobsøgning er en afgørende periode, og du ønsker at få den rette vejledning. Læs mere under ”fordele”.

 

 

Hvad skal der til, før jeg har ret til dagpenge?

Der er en række krav. Du skal have:

  • Haft et års medlemskab i en a-kasse
  • Være officielt jobsøgende i dit jobcenter med uploaded CV på jobnet.dk
  • Bekræftet din status som jobsøgende hver 7. Dag på jobnet
  • Mulighed for at tage et arbejde så sent som næste dag

-       Dvs. Ingen sygemelding og ingen afvisninger på ansættelser

  • Udfyldt en ledighedserklæring (A-kassen giver dig én)
  • Haft enten en uddannelse normeret til 18 måneder(3 semestre) eller haft arbejde et år ud af de seneste 3 år.

 

 

Hvornår skal jeg søge?

Godt et år inden endt uddannelse – og det er jo gratis, så hvorfor udfordre fristen på et år?

Så snart du er færdiguddannet skal du ansøge om optagelse som nyuddannet. Uanset om a-kassen skriver til dig inden, så tag selv initiativet. Det viser overskud. Du vil så modtage dagpenge fra første måned efter endt uddannelse.

 

 

Hvilke fordele har de forskellige a-kasser?

Især mens du er under uddannelse er det fordelene du skal kigge på. Medlemskabet er jo gratis, og da du altid kan skifte senere er det her dit fokus bør være. Vil du blive, er prisen selvfølgelig også relevant. Her er 2 eksempler:

  • 3FA: 3F er Danmarks største og mest politiske fagforening, og det afspejles i a-kassen også. Den er da også Danmarks største. Her er gratis advokathjælp, mulighed for uddannelse, ferierabatter, billigere forsikringer samt kurser og andre arrangementer. Derudover hjælper de (som de fleste andre a-kasser) med jobformidling og skrivning af ansøgninger og CV.
  • Det faglige hus a-kasse: Denne a-kasse er noget mindre med 117.000 medlemmer, er uden religiøst ståsted og er desuden upolitisk. Du skal altså ikke bekymre dig om, hvad de støtter (fossile brændstoffer, religiøse organisationer, kontroversielle partnere). Det faglige hus er én af de billigste kombinerede fagforeninger og a-kasser med et kontingent på 541 kr. Fordelene er det almindelige + tilbud på forsikringer, ferier og gratis sportsbilletter.