Dyrker du meget sport? Husk at passe godt på dine fødder

Dyrker du meget sport? Husk at passe godt på dine fødder

Sponsoreret indhold:

Du er ung, så du har formentlig aldrig tænkt på dine fødders sundhed, men hvis du er meget sporty, kan du belaste dine fødder og udvikle ligtorne. Det kan være smertefuldt og gøre det svært for dig at fortsætte med din sport.

For at du kan fortsætte med at dyrke sport og nyde din ungdom, er det vigtigt, at du behandler dine ligtorne. Læs her, hvorfor du får ligtorne, hvad symptomerne er, og hvordan du kan behandle det.

Hvad er ligtorne?

Ligtorne er et fortykket område af huden, der opstår på tæerne eller under fødderne på grund af slid og irritation fra eksempelvis for små sko, der trykker. I det fortykkede hudområde kan der yderligere opstå en hård kerne, som føles som en torn, deraf navnet ligtorn. Hudområdet er smertefuldt eller ømt. Det kan også føles stikkende eller brændende.

Hvorfor får sportsudøvere ligtorne?

Selvom du er ung, kan du stadig udvikle ligtorne, især hvis du dyrker meget sport. For meget belastning og slid af fødderne kan føre til vabler og fortykkelse af huden. For dårligt fodtøj kan også fremprovokere ligtorne på de områder af foden, som er særligt meget under pres, når du dyrker din sport. Ligtorne kan behandles, men det er en rigtig god idé at komme i gang med at behandle, så snart man har mistanke om, at man har fået en ligtorn, da yderligere tryk på hudområdet kan føre til mere smerte. Det er ekstra smertefuldt at skulle udføre samme sportsgren, som har forårsaget ligtornen.

Hvordan kan du forebygge ligtorne?

Hvis du gerne vil forebygge ligtorne, er det en god start at købe et par gode idrætssko. Fodtøj, der gnaver i foden, kan over tid irritere huden så meget, at ligtorne dannes. Når du dyrker sport, er der større sandsynlighed for, at du presser dine fødder, og derfor er det vigtigt dine sko hverken er for store eller for små, og at de sidder godt på din fod. Hvis du har problemer med at finde fodtøj, der passer, kan det være en fordel at få håndsyet et par sko, der er lavet specielt til din fod.

Hvordan behandles ligtorne?

Der findes en del gode råd til behandling af ligtorne. Først skal du ændre på det problem, som er skyld i, at du har fået ligtorne. Hvis dine sko trykker, for eksempel, skal du udskifte dem så snart som muligt. Når du har sørget for at få nye sko, som ikke trykker, kan du få forskellige former for behandlinger i håndkøb. Ligtorneplastre er blandt andet en af dem. Man kan få ligtorneplaster som indeholder salicylsyre. Derudover kan man købe ligtorneringe lavet af gel, som ligesom er med til at trykaflaste området, hvor ligtornen er. En pimpsten kan også være en god idé at anskaffe for at file problemområdet. Hvis man ikke selv kan komme af med sine problemer med ligtorne, så er det en god ide at få hjælp fra eksempelvis en fodterapeut. Hvis du gerne vil vide mere om behandling af ligtorne, så kan du eventuelt søge mere info på nettet.