3 økonomitips: Det skal du IKKE gøre som studerende
Som studerende vil du opleve ikke altid at have særligt mange penge at gøre godt med – det forstår forfatteren til den her artikel som udeboende studerende også. Men det betyder ikke, du skal leve af pasta og ketchup.
Vi har i Danmark udover SU’en flere muligheder for at etablere en fin tilværelse som studerende – især hvis vi undgår et par af de gængse fælder. Her har vi sat os for at beskrive 3 af dem. Og artiklen her har til formål at fortælle dig hvad du ikke skal gøre nærmere end hvad du skal gøre. Det er lidt ligesom at tabe sig – drikker du en liter sodavand hver dag vil kiloene rasle af dig hvis du stopper med dette alene.
Disse tips er skrevet i samarbejde med Revisorpilot.dk.
Spar ikke op som studerende
Du får lidt over 3.000 kroner efter SKAT med din SU og sikkert et par tusinde kroner oveni fra studiejobbet. Det er nok til at leve, men ikke nok til at spare op til udbetalingen på din næste lejlighed.
Og der er ingen grund til at gøre det.
Når du er færdig med studiet og kommer ud fra den anden side med et job vil du hurtigt tjene 25-35.000 kroner om måneden. Når du tjener fem gange så meget kan du på få måneder spare op, hvad der vil tage dig år på studiet.
Samtidigt med dette skal du leve på en sten på studiet for at spare op. Det er bare ikke besværet værd. Brug de penge du har som studerende og spar op, når du kommer ud på den anden side.
Start ikke op som selvstændig med virksomhed (men med selskab)
At starte op med selvstændig virksomhed på studiet er en rigtigt god idé – men knap så god idé, hvis du gør det i en virksomhed og ikke i et selskab.
En virksomhed – en enkeltmandsvirksomhed eller et interessantskab – er ikke en selvstændig juridisk konstruktion. Det er en ”forlængelse af dig personligt”. Tjener du med virksomheden mere end de knap 11.000 kroner om måneden du må tjene med SU vil du blive modregnet i din SU (læs mere om teorien her).
I modsætning til dette er et selskab en selvstændig konstruktion. Tjener du mere i dit selskab kan du bare beholde pengene i dit selskab. Du bliver selskabsbeskattet (per skrivende stund 25 %), men det er bedre end personligt beskatning med dertilhørende modregning i din SU.
Fokuser ikke kun på studie
Kommer du ud på den anden side af studiet uden at have været på udveksling, uden at have haft et studiejob, uden at have været selvstændig – ja, uden at have lavet andet end studiet bliver det ikke nødvendigvis nemt at finde et job. Heller ikke selvom dine karakterer er gode.
Virksomheder vil gerne have studerende med erfaring. Sid ikke hver aften med dit studie, men kom ud og få et studiejob, netværk i fredagsbaren og start en lille virksomhed. Det fortæller enormt meget om dig som person og kan være med til at skubbe dig over kanten til det helt rigtige job!