Vores liv ligger på computeren

Vores liv ligger på computeren

Som studerende er vi dybt afhængige af vores computere. Vi tæsker rundt i PDF’er, skriver tekstdokumenter og regneark i lede strømme. Måske arbejder vi med andre typer filer fra multimedieprogrammer.

Derfor er det helt afgørende, at filerne vi arbejder med sikres, så de ikke er tabt, hvis computeren går op i røg, eller hvis vi ved en fejl sletter noget.

Her i denne guide, vil vi forklare hvordan du bedst sikrer dine filer som studerende. Vi fokuserer på cloud-tjenester, da dette er klart den smarteste måde i dag, at tage en sikkerhedskopi af vores filer på. Vi fortæller dig, hvad du skal være opmærksom på, og kommer ved vores anbefaling: nemlig danske Onlime.dk som tilbyder Jottacloud med dansk support.

 

Sikkerhedskopierer du dine filer?

Er du studerende, har du helt sikkert brugt et USB stik, en ekstern harddisk eller måske en cloud-tjeneste, til at opbevare dine filer. Skulle du være i tvivl, betyder en cloud-tjeneste, at du gemmer filerne på internettet hos en tjeneste. Dropbox er blandt en af de mest populære tjenester, men der er mange tjenester derude, som Microsoft One Drive og Google Drev.

At gemme filer i skyen er super oplagt, når vi alligevel er hægtet på internettet overalt, hvor vi er. Det er også mere sikkert at gemme filer i skyen, fremfor på et USB stik eller lign. - men det kan dog stadig være en god ide. Eks. bruges USB stik stadig ved mange eksaminer på skoler og universiteter. Og ja… det sker at der er bøvl med internettet.

 

Brug cloud-tjenester som sikkerhedskopi

Gemmer du dine filer i skyen, har du den største sikkerhed for ikke at miste dem. Det er fordi, at serverne, hvor dine filer gemmes, tager flere sikkerhedskopier af dine filer og er beskyttet mod brænd og alverdens ulykker. Dermed skal du bare have internet for tage sikkerhedskopi af dine filer. Og når du har brug for dem igen, er de nemme at hente ned.

Med Cloud-tjenester har du også nem adgang til dine filer i skyen - fra din smartphone, tablet og fra browser. Derudover kan du også nemt dele filer med andre.

 

Del nemt filer i studiegruppen

Der er mange fordele ved at gemme filer i skyen. En stor fordel er, at du nemt kan dele filer med andre i din klasse eller studiegruppe med link eller mail-invitation. På denne måde har i alle jeres filer samlet ét sted. Når i i gruppen lægger filer op, bliver de automatisk tilgængelig på hinandens computere. Dette kaldes synkronisering - så alle er opdaterede med de aktuelle filer.

 

Sådan virker cloud-tjenester

De fleste cloud-tjenester bruger et program til at sende dine filer med - stille og ubemærket i baggrunden. Ofte har cloud-tjenester en mappe, du kan lægge filer i, hvormed de hurtigt lægges online. Nogle tjenester som Onlime.dk har også mulighed for at tage sikkerhedskopi af normale mapper på din computer, så som ‘Dokumenter’ og ‘Billeder’. Dermed får du automatisk sikret filer i dine normale mapper, uden at skulle skænke det en tanke. Dette er ofte smart i forhold til at skulle huske at overføre filer til cloud-tjenestens egen mappe, da filer uden for mappen ikke er sikret.

 

Vælg den rigtige cloud-tjeneste

Som vi har været inde på, får du med alle cloud-tjenester mulighed for at gemme dine filer i skyen. De fleste tjenester har deres egen mappe, som du skal lægge filer i, før at de overføres til skyen. Men der er andre og muligvis bedre metoder for dig. Dette leder os til første punkt:

 

Upload af filer - Automatisk backup?

Bruger du ofte dit skrivebrod, eller andre normale mapper på din computer, kan det være en ide at vælge en cloud-tjeneste, som automatisk tager backup af disse mapper. Det kan du ikke med de populære tjenester (Dropbox, Google Drev osv.) men derimod med mere deciderede online-backup tjenester som Onlime med Jottacloud og Backblaze.

Har du det fint med kun at bruge tjenestens synkroniserings-mappe, til at have dine vigtige filer i, kan du fint nøjes med dette. Dog skal du huske, at filer, der ikke ligger i denne mappe, ikke bliver sikret hvis din computer brænder af.

 

Plads - den er ofte begrænset.

De fleste cloud-tjenester har begrænsning på den mængde plads du bruger. Apple har eks. allerede en grænse ved 50GB - dog betaler du kun 7kr. Prisen stiger dog i takt med hvor meget plads du skal bruge. Denne trinvise prisstigning finder du hos næsten alle de populære tjenester.

Pladsen er fyldt igen…

Ja, hovedpinen er her, at du skal forholde dig til hvor meget plads du bruger - og så til at opgradere, når du er løbet tør. Alt imens kan du gå glip af at kunne gemme nye filer i skyen, hvilket ikke er særligt hensigtsmæssigt, når en backup-tjeneste altid skal sikre vores filer.

Her kommer Onlime ind i billedet, hvor du får ubegrænset plads til backup og opbevaring af dine filer. Det betyder, at du ikke skal bekymre dig om at løbe tør for plads eller at skulle opgradere din konto. Derudover kan du få sikret indholdet af dine gamle eksterne harddiske, som vi alle har liggende med billeder og videoer.

Har du kun et sparsomt behov, og er du glad for eks. Google Docs eller Apple’s programmer, så kan du med fordel betale for lidt plads hos disse tjenester.

Bruger du omvendt Office pakken og mange andre programmer, er den automatiske backup med ubegrænset plads helt ideel for dig.

 

Hastighed?

Hvor hurtigt du kan sikkerhedskopiere filer til skyen, og hente dem igen, afhænger af hastigheden af cloud-tjenesten. Mange oplever eks. Dropbox og OneDrive som havende langsomme hastigheder. Det er problematisk, for når vi skal bruge vores filer, eller sikre dem, kan det ikke gå hurtigt nok. Mange har også fået gavn hurtigt internet gennem fiberforbindelser, hvilket kun gør det endnu mere fordelagtigt at have hurtigt adgang til filer i skyen.

Kigger vi endnu engang til Onlime, benytter de her Jottaclouds servere i Norge. På grund af den korte afstand, og en større serverkapacitet, er du sikret en markant hurtigere hastighed. Dette vidner flere af onlime.dk's trustpilot anmeldelser om.

 

Support? Ofte en by i Rusland

Computerproblemer? Du kender helt sikkert til at få hjælp af en ven.

Netop fordi der kan være ting vi ikke forstår, eller kan klare selv, er det uvurderligt at få hjælp. Særligt når det handler om vores vigtige dokumenter og andre filer.

Du har helt sikkert oplevet at spilde tid på “FAQ” og hjælpe-sider - du bare havner i limbo, og får ikke rigtig noget hjælp. Hverken Google eller Dropbox tilbyder ordentlig chat eller telefon support. Apple gør, men her er du ikke nødvendigvis sikret - læs eks. hvordan Rikke mister sine filer i iCloud og får ringe hjælp fra Apple.

Med Onlime.dk kan du chatte eller tale med nogen, hvis du har spørgsmål eller pludselig er i tvivl om dine filer er sikrede. Dermed har du yderligere sikkerhed for alle tingenge på din computer, da du ikke skal fortabes på hjælpesider, men bare kan få fat i rigtige mennesker. Tilmeld er de eksperter og beskæftiger sig kun med én ting; nemlig at sikre filer i skyen - dermed ikke et virvar af forskellige tjenester.

 

Andre overvejelser: sikkerhed og mobiladgang

Dine filer skal være sikre mod hackere, og du skal bevare de fulde rettigheder til dem. Heldigvis sikres dettes af langt de fleste cloud-tjenester. Dog er eks. Dropbox, Google og Apple placeret i USA, hvor du ikke altid kan være sikker på sikkerheden.

Eks. tager Amazon rettighederne over dine filer, og de fleste bliver stadig set over skulderen af NSA. Med Trump ved roret, kan man også kun være skeptisk overfor sikkerheden af ens private data.

Igen med onlime.dk viser der sig fordele: Her har du fuld rettighed over filer du lægger i skyen, og alt opbevares krypteret. Så kan NSA heller ej stikke nallerne ned i filerne, da serverne ligger hos Jottacloud i Norge. Endelig skal man huske, at gratis tjenester som eks. Google aldrig rigtig er helt gratis - der betaler altid med noget, og her er det i bredt omfang ens oplysninger og hvad man laver på nettet.

På Mobil-app fronten er eks. Dropbox, Apple og Google helt med. De er på forkant med mange funktioner, der gør det nemt at redigere filer online og dele med andre.

Her kommer Onlime med Jottacloud lidt til kort. Dog får du vigtige funktioner som backup af dine billeder og videoer på mobilen, og mulighed for at tilgå + dele alle dine filer fra skyen.

Jottacloud har også lige lanceret deres “Billeder” app, som samler alle billeder fra dine enheder og viser dem i én tidslinje - dette minder om Google Photos. Dog kan du her få samme gode funktion, men uden dine filer ligger i USA og med ubegrænset plads mm.

 

Konklusion

Cloud-tjenester er absolut det sikreste valg, når du skal sikkerhedskopiere dine filer. Der er mange om buddet og der er flere gratis-tjenester derude. Du får rig mulighed for at tilgå dine filer overalt, og det er nemt at dele filerne med andre.

Dog mangler mange af de populære (gratis)tjenester automatisk og konstant backup af dine filer, ordentlige hastigheder, nok plads til dine filer, ordentlig support og gedigen sikkerhed.

Derfor kan vi anbefale onlime.dk som med Jottacloud sikrer en ordentlig, nem og hurtig sikkerhedskopiering af dine filer. Inklusiv nem deling og mange flere funktioner.

Prikken over i’et er supporten, så du altid kan komme i kontakt med et menneske, hvis uheldet er ude, eller hvis du er i tvivl om noget.

Når alt er digitalt, kan er det en enorm fordel at kunne få kontakt til et rigtigt menneske.